12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţi: Pompierii în luptă cu incendiile de vegetaţie uscată

Mehedinţi: Pompierii în luptă cu incendiile de vegetaţie uscată

Detaşamentul de Pompieri Drobeta Turnu Severin a intervenit aseară cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi 8 subofiţeri, în municipiu, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată. Au ars circa 500mp vegetaţie uscată. Tot ieri, pompierii severineni au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi 8 subofiţeri, pe raza comunei Şimian, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată. La stingerea incendiului a participat şi SVSU Şimian cu 5 voluntari. Au ars circa 2 hectare vegetaţie uscată.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale pot avea consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.
Amenzile prevăzute pentru nerespectarea prevederilor legale, privind protecţia mediului, sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru cele juridice.
În plus, faţă de persoanele care provoacă incendii în urma cărora sunt provocate pagube materiale, sunt întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere, pentru care legea penală prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

În vederea prevenirii unor evenimente grave, generate de aceste incendii, poliţiştii fac câteva recomandări cu caracter preventiv:
– nu provocaţi incendii de vegetaţie decât cu respectarea tuturor prevederilor legale;
– în cazul în care observaţi asemenea incendii, anunţaţi autorităţile la numărul de urgenţă 112;
– conducătorii auto să nu intre în perdelele de fum provenite de la incendiile provocate în apropierea arterelor rutiere, pentru că riscul producerii unor accidente în lanţ este mare;
– în asemenea cazuri, să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, iar, atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia, punând în funcţiune luminile de avarie în mod succesiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS