22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEvul Mediu sau funcţiile au dat bătăi de cap candidaţilor la bac

Evul Mediu sau funcţiile au dat bătăi de cap candidaţilor la bac

După ce luni au dat proba la limba română, ieri candidaţii înscrişi la bacalaureat au susţinut proba obligatorie a profilului. Dintre cei 5.205 candidaţi doljeni înscrişi să susţină bacalaureatul, 400 au lipsit la proba de la matematică şi 26 de la istorie. „În judeţul Dolj, s-a înregistrat un singur incident. La centrul de examen din Calafat, un elev a fost eliminat după ce a fost prins asupra lui cu fiţuici“, a precizat Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
Cei care au susţinut examenul la istorie, la primele două subiecte au avut de analizat un text la prima vedere despre comunism şi altul despre Primul Război Mondial. La ultimul subiect, aceştia au avut de elaborat un eseu despre relaţiile internaţionale din Evul Mediu. Subiectele de la matematică au fost diferite pentru profilurile matematică-informatică, tehnologic, ştiinţele naturii şi pedagogic. La matematică, profilul matematică-informatică, elevii au avut de rezolvat trei subiecte: o matrice, o funcție și legi de compoziție, la profilul tehnologic, elevii au primit o matrice de ordin II şi legi de compoziţie. După aproximativ două ore de la începerea probei, mulţi candidaţi au ieşit din sălile de examen încrezători că vor obţine notă mare. „Am dat examen la istorie. Subiectele nu au fost foarte dificile. Unul singur a fost mai greu. Sper însă să iau nota 7. Mai am o singură probă de trecut, după care mă pot gândi la ce facultate să mă înscriu. Nu am luat o decizie însă în acest sens. M-am concentrat, în primul rând, pe examenul de bacalaureat şi în funcţie de media pe care o obţin o să mă orientez“, a spus Alexandra Maria Cocoloaşă, absolventă a CN „Ştefan Velovan“ din Craiova. Pentru Raluca Ionică, subiectele primite la examenul scris la istorie au fost de nivel mediu. A urmat CN „Elena Cuza“ şi vrea să se înscrie la Facultatea de Psihologie din Bucureşti. „Nu au fost subiecte foarte dificile. Cel care necesita mai multă atenţie a fost cel în care trebuia să elaborăm un eseu despre relaţiile internaţionale din Evul Mediu. Sper să iau peste 8“, a spus Raluca Ionică. „Subiectele primite la proba obligatorie a profilului au fost dificile. Consider că au fost mai grele decât cele din sesiunea specială a bacalaureatului pentru olimpici. Personal, subiectul trei mi s-a părut extrem de solicitant, însă am reuşit să îl rezolv. Sper să iau 10 dacă nu am greşit ceva din neatenţie. Vreau să urmez Facultatea de Matematică-Informatică din Cluj“, a spus Radu Abu Ras, care a urmat CN „Elena Cuza“ la profilul matematică-informatică.

Cei mai mulţi elevi doljeni au optat să dea bacul la biologie

Mâine, absolvenţii de clasa XII-a vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării. Cei mai mulţi dintre candidaţii doljeni s-au înscris să susţină examenul la biologie și cei mai puțini la economie. A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2015 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate între 13 şi 17 iulie. Între 17 – 18 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi cea în limba maternă, pe 18-19 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar pe 20-21 august – evaluarea competenţelor digitale. Din 24 august vor începe probele scrise ale sesiunii de toamnă, prima testare fiind la limba şi literatura română, urmată pe 25 august de limba şi literatura maternă, pe 26 august – proba obligatorie a profilului şi pe 28 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate pe 31 august, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. Pe 1-2 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar pe 3 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Patru elevi din Gorj susţin bacul în condiţii speciale

Patru elevi din judeţul Gorj susţin examenul de bacalaureat în condiţii speciale. Este vorba de un elev de la Târgu-Cărbuneşti, doi elevi de la Târgu Jiu şi un candidat care se află internat în Spitalul TBC de la Dobriţa. „Sunt patru cereri formulate de candidaţi prin care demonstrau că au probleme de sănătate şi solicitau condiţii speciale de susţinere a acestor probe scrise. Cel de la Dobriţa beneficiază de o comisie specială. Cel de la Cărbuneşti nu poate să scrie şi îi dictează unui profesor. Unul dintre ei este în cărucior, iar celălalt are, de asemenea, probleme de natură fizică“, a declarat Georgeta Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Nouă elevi eliminaţi de la bac din Gorj şi Olt

În judeţul Gorj, patru elevi au fost eliminaţi de la proba scrisă la matematică a examenului de bacalaureat, pentru că au încercat să copieze. La examenul scris au participat 2.000 de candidaţi din 2.400 înscrişi.
De asemenea, în județul Olt au fost scoși din examen cinci absolvenţi pentru că au fost prinşi în timp ce încercau să copieze. Potrivit reprezentanţilor ISJ Olt, trei dintre ei susţineau examenul la Colegiul Tehnic „Matei Basarab“ din Caracal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS