17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞeful consiliului judeţean susţine măsura şomajului tehnic la CEO

Şeful consiliului judeţean susţine măsura şomajului tehnic la CEO

Ion Călinoiu e de părere că şefii CEO ştiu ce au de făcut
Ion Călinoiu e de părere că şefii CEO ştiu ce au de făcut

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj este de acord cu orice măsură menită să îmbunătăţească activitatea la Complexul Energetic Oltenia (CEO), inclusiv cu şomajul tehnic. Peste 2.500 de mineri din zona Motru vor intra în şomaj tehnic timp de cinci zile, începând cu 6 iulie. Măsura a fost anunţată recent de conducerea Complexului Energetic Oltenia pentru că depozitele de cărbune din Motru sunt pline.
„Şomajul tehnic nu este inventat de azi, de ieri. A fost o măsură care s-a luat de fiecare dată când au existat probleme legate de producţia realizată şi producţia de cărbune care trebuie să fie realizată. Pentru că la Motru depozitele sunt arhipline, s-a găsit această soluţie pe care au agreat-o şi partenerii sociali, inclusiv salariaţii. Este problema administraţiei, noi nu avem treabă cu aşa ceva. Nu am discutat cu administraţia CEO despre această măsură. Administraţia CEO nu ne cere nouă un punct de vedere sau să luăm noi o decizie în privinţa lucrurilor pe care le întreprind acolo. E treaba lor, e responsabilitatea lor. Noi cerem să fim informaţi, pentru că și oamenii trebuie să ştie. Au luat această măsură pentru că nu mai este loc de depozitat cărbune la Motru, iar măsura a fost în bună înţelegere cu partenerul social şi salariaţii“, a precizat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Gerea, aşteptat la Gorj cu soluţii pentru CEO

Ion Călinoiu consideră că măsura de trimitere în şomaj este o soluţie pentru redresarea problemelor financiare şi a fost pusă în aplicare şi de vechile conduceri ale societăţii. Preşedintele consiliului judeţean a mai spus că, în acest caz, şi sindicatele, dar şi salariaţii şi-au dat acordul pentru instituirea şomajului tehnic. Călinoiu anunţă că ministrul energiei, Andrei Gerea, urmează să vină din nou în Gorj pentru a discuta cu factorii implicaţi despre situaţia actuală din minerit şi energie. Ministrul Gerea a mai fost în judeţ şi la sfârşitul săptămânii trecute, însă a vizitat doar şantierul celor două hidrocentrale de pe râul Jiu, din Defileul Jiului. Sindicatele aşteaptă de la ministrul energiei şi din partea ANRE soluţii pentru ca producătorul de energie electrică din Oltenia să beneficieze de condiţii egale de acces pe piaţa de energie, la fel ca producătorii de energie verde. CEO nu poate nici să exporte energie, iar beneficiarii de cărbune s-au redus de la un an la altul. De asemenea, numărul de angajaţi ai companiei a scăzut cu 3.000 numai în acest an, prin externalizarea a 1.000 de persoane şi disponibilizarea altor 2.000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS