16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLegumicultorii din Vădăstrița vor centre de colectare

Legumicultorii din Vădăstrița vor centre de colectare

Peste 300 de hectare de teren din Vădăstrița-Olt sunt cultivate cu legume. Micii producători livrează anual mii de tone de roșii, ardei și vinete pe piețele din București, Sibiu sau Brașov. Desfacerea produselor pe piață este marea problemă a cultivatorilor.
Localitatea Vădăstrița din județul Olt este un important bazin legumicol. Fiecare familie de aici are o bucată de teren pe care o lucrează. Potrivit primăriei, circa 300 de hectare de teren sunt cultivate cu legume. Încă din iarnă, oamenii încep munca în solar, pentru ca în această perioadă să aprovizioneze piețele din București, Brașov, Sibiu sau Sighișoara cu roșii, vinete și ardei. Investițiile sunt pe măsură, însă problemele nu se termină odată cu recoltarea. Transportul și, mai ales, desfacerea zecilor de tone de legume sunt dificile.
„Am hotărât să mă apuc de legumicultură acum cinci ani. M-am împrumutat la o bancă și am investit 65.000 de lei (15.000 de euro) în 50 de ari (5.000 mp) de solar. Muncim trei oameni, eu, soția și mama, iar când avem nevoie luăm și oameni cu ziua. Aici este o problemă, că nu găsim oameni să angajăm. Eu ofer 750 lei/lună, dar oamenii spun că este puțin. Preferă să stea cu mâna întinsă la stat, la ajutoare sociale. Asta a încurajat statul nostru, cerșitul și corupția. Produc în medie 20 de tone de legume/an. Producția însă diferă de la an la an, mai avem probleme cu bolile și dăunătorii“, a povestit Aristel Nunescu, unul dintre producători.

Cum vor să combată evaziunea fiscală

Aristel Nunescu vinde ardei pe piața angro din Brașov. O pățanie recentă l-a amărât. „Am stat două zile cu marfa din cauza controalelor ANAF. Oamenii nu au mai vrut să vină să cumpere. Nu așa văd eu combaterea evaziunii fiscale, ci prin diferențierea activităților de producție, transport și vânzare și înființarea unor centre de colectare. Altă măsură ar fi cointeresarea unora dintre cei implicați (producători, transportatori, vânzători) să declare toate cantitățile operate. Spre exemplu, dacă s-ar oferi subvenții pe kilogram la producători, aceștia ar fi interesați să declare cantitățile realizate, pentru a-și încasa subvențiile. Noi, ca și producători, nu putem să le facem pe toate. Dacă ar exista aceste centre de colectare, le-am livra acolo. Eu am o vorbă: în viață, trebuie să-ți alegi ce faci. Nu le poți face pe toate, nu ești «trei în unul»: ori produci, ori transporți, ori vinzi“, a spus Aristel Nunescu. Legumicultorul susține că autoritățile ar trebui să sprijine micii producători, care muncesc din greu pentru familiile lor.
De aceeași părere este și Marian Ruță, alt legumicultor din Vădăstrița. „M-am apucat de legumicultură de când eram mic. Familia are o tradiție în domeniu: a fost bunicul, tata și acum eu. Noi încercăm să vindem toată producția la Sighișoara. Acolo avem mese închiriate. Producem de toate, pentru că la masă trebuie să ai producție diversificată: ardei (gogoșar, capia, gras, iute), castraveți, roșii. Noi și producem, și transportăm, și vindem. Bine ar fi să avem niște centre de colectare, unde să livrăm toată marfa“, a afirmat Marian Ruță. Legumicultorii din Vădăstrița mai spun că nu au o asociație profesională apropiată la care să apeleze cu aceste probleme și așteaptă ajutorul autorităților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS