11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi copii morți în condiții suspecte

Doi copii morți în condiții suspecte

Rudele au ridicat cadavrele micuților de la morgă
Rudele au ridicat cadavrele micuților de la morgă

Doi copii au murit în condiții suspecte luni seară, în comuna doljeană Argetoaia. Familia acuză apa infestată cu nitriți. Poliția a deschis un dosar de cercetare penală și așteaptă rezultatele necropsiei pentru a stabili cauza morții.

Doi copii din comuna doljeană Argetoaia au murit luni seară din cauze încă neelucidate, lăsând familia Purcăroiu mută de durere. Fetița de trei ani și patru luni și băiețelul de un an și șapte luni au început să se simtă rău în cursul după-amiezii, imediat după ce au mâncat.
„Le-am dat să mănânce supă de pasăre și lapte praf. A fost și nepoata mea lângă ei. Eu am ieșit la masă în curte și ea a venit înapoi. Copiii nu au stat singuri nici zece minute. M-a strigat: «Lavinia, uite ce e cu fata!». Fata a început să-și dea capul pe spate și a început să se învinețească. Copilul a mai pățit acum o lună tot la fel. S-a învinețit și era gata-gata să se ducă. Mi-au spus că a fost din cauza apei, intoxicație cu nitriți. Și soțul are probleme cu rinichii, iar medicul de familie a spus că din cauza apei. Noi fierbeam apa și după aceea făceam lapte praf. Din supă am mâncat cu toții“, a spus mama fetiței, Lavinia Purcăroiu.

Morți în drum spre spital

Mătușa copiilor a povestit că fata sa i-a găsit pe copii având mâinile și picioarele învinețite.
„După ce Lavinia, mama lor, le-a dat să mănânce, am stat cam zece minute lângă ei, apoi am mers la masă afară. Fata mea, Janina, a mâncat mai devreme. A zis că se duce să pupe copiii. A chemat-o pe Lavinia și pe mine și a zis: «Parcă mi se par copiii ăștia un pic cam vineți». I-am scos afară, i-am frecat un pic pe mânuțe, pe piciorușe și am zis că nu-i bine, să chemăm repede salvarea. Dar până a venit salvarea, am zis să căutăm altă mașină. Plângeau și le venea să vomite. Aproape că nici nu mai mișcau“, a relatat femeia.
Bunicul copiilor a spus că familia a crezut că micuții s-au învinețit din cauza frigului: „Am luat fata, am zis: «Mă, s-ar putea să fi fost răcoare, hai s-o mai îmbrăcăm un pic». Nu a durat mult și copilul s-a învinețit. I-am scos afară şi au început să tușească și să vomite. În final, am dat telefon la salvare. Nu venea. Până la urmă, am plecat cu mașina cu o vecină să ținem calea la salvare. Între timp, au leșinat…“.
Familia a sunat la 112, dar echipajele sosite la fața locului nu au mai putut face nimic pentru salvarea copiilor. Managerul Spitalului Filiași, dr. Ioana Dumitru, era de gardă în seara tragediei. „În jurul orei 19.00, au fost aduse două cadavre de copii, de unu și trei ani. Salvarea noastră a fost solicitată în satul Piria din comuna Argetoaia. Starea copiilor era gravă, am înțeles că a fost solicitată echipă mobilă de ATI, inclusiv elicopterul SMURD, dar nu s-a mai putut face nimic. Cadavrele au fost aduse direct la morgă. Nu au trecut prin serviciile noastre de urgență, pentru că erau decedați“, a explicat aceasta.

Apa ucigașă?

Ieri, la morga spitalului medicii de la Institutul de Medicină Legală (IML) au efectuat necropsia și au recoltat material biologic din organe, din țesuturi, urină și sânge, pentru a stabili cauza morții. Potrivit primelor indicii, copiii ar fi murit din cauza intoxicării cu o substanță necunoscută.
Să fi fost de vină apa infestată cu nitriți? Iată ce spune Lucian Vânătoru, primarul comunei Argetoaia: „Familia Purcăroiu era monitorizată de mult timp de instituția noastră. De multe ori, echipa noastră de la asistență socială a găsit nenumărate nereguli în ceea privește curățenia și modul de hrănire a copiilor. Fetița era diagnosticată cu rahitism de gradul II. Nu era dezvoltată suficient pentru vârsta ei, la fel și băiatul. Ei mai au un copil, care are o creștere normală. Este un copil vioi în comparație cu cei doi, care au avut o dezvoltare mai precară“.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Dolj, Amelia Căprărin, poliția a deschis un dosar de cercetare penală pentru a stabili cauzele în care a survenit moartea celor doi copii.
Statistica DSP Dolj arată că în rețeaua publică din Argetoaia apa nu este potabilă din cauza depășirii concentrațiilor de amoniu și clor liber rezidual. Primarul Lucian Vânătoru susține că a informat despre acest lucru populația comunei. „Apa din rețeaua publică nu este potabilă. Ea poate fi folosită doar pentru uzul menajer. Eu i-am informat despre acest lucru pe toți cei care s-au racordat la rețeaua publică. Cei care își fac fântâni în curtea proprie trebuie să-și facă singuri analiza la apă, iar analiza o plătesc ei. Din câte știu, DSP a anunțat medicii de familie să îi informeze despre acest lucru pe oamenii care au fântâni în curte“, a spus primarul.
Dr. Nizar Al Khatib, medic de familie în Argetoaia, susține că a recomandat părinților ca pentru copii să folosească doar apă plată. „Recomandarea aceasta o fac tuturor părinților de la țară. Unii o respectă, alții nu. Copiii merg periodic la control, fiind diagnosticați cu rahitism. Ultima dată au fost controlați pe 19 iunie și la analize nu a ieșit nimic despre nitriți. La Argetoaia este apă în rețeaua publică, mai puțin în satul Piria, unde fiecare are fântână în curte. Nu putem să știm care este cauza decesului decât după finalizarea anchetei“, a precizat dr. Nizar.
Rudele au ajutat familia Purcăroiu să cumpere cele necesare înmormântării. Două sicrie mici au fost depuse într-o Dacie papuc, care avea să-i ducă pe micuți, pentru ultima oară, acasă. „Adio, înger drag!“, scrie pe una dintre coroanele depuse alături.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS