14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScandal la numirea viceprimarului interimar din Bâlteni

Scandal la numirea viceprimarului interimar din Bâlteni

Anchetatorii au tulburat apele la Primăria Bâlteni (Foto: Eugen Măruţă)
Anchetatorii au tulburat apele la Primăria Bâlteni (Foto: Eugen Măruţă)

Nicolae Lungan, de la PSD, este noul viceprimar al comunei gorjene Bâlteni. Majoritatea consilierilor locali din Bâlteni s-au întrunit duminică după-amiază pentru a desemna un conducător pentru primărie, în locul primarului Gheorghe Păsărin şi a vicelui Dumitru Oprea, aflaţi în arest la domiciliu. A fost ales Nicolae Lungan, însă de la şedinţă au lipsit șase aleşi ai PNL. Noul conducător al Primăriei Bâlteni va prelua atât atribuţiile primarului, cât şi pe cele ale vicelui. Nicolae Lungan, noul şef al administraţiei locale, este convins că va face faţă atribuţiilor de primar interimar. Decizia numirii lui Nicolae Lungan a generat un val de nemulţumiri în rândul liderilor politici de la celelalte partide.
„M-au primit salariaţii cu braţele deschise. Sunt din 1990 la primărie. Am fost prin CPUN. Sunt consilier. Nu este primul mandat. Sunt la al şaselea mandat. Nu ştiu ce va fi pe mai departe. La noi la partid s-au discutat candidaturile pe baza sondajelor de opinie. Cel mai bine plasat va candida. Să vedem ce se întâmplă. Dacă partidul spune să candidez eu, voi candida. Mie mi-a convenit consilier pentru că am activitate, sunt la pensie şi pot să plec la şedinţe“, a spus Nicolae Lungan.

Candidatul PNL aşteaptă numirea

La rândul său, liberalul Alexandru Braia spera să ajungă vice interimar la Bâlteni, dar n-a reuşit. Braia a declarat că în şedinţa viitoare se va supune, din nou, la vot alegerea viceprimarului. PNL speră să-şi facă o majoritate în consiliul local, odată cu promovarea altor persoane pe locurile celor trei consilieri radiaţi, care au votat duminică.
„Viceprimarul se va alege la şedinţa următoare. Acum a fost ales un delegat care să răspundă de activitate până atunci, în locul primarului şi viceprimarului. Este o perioadă incertă până la o nouă şedinţă. Cine are majoritatea va pune viceprimarul. Domnul Lungu a fost delegat doar… De drept, vicele va prelua funcţia de vice şi atribuţiile primarului. Consilierii PNL au fost la şedinţă, dar nu au participat. Noi suntem cinci şi cei trei radiaţi pentru că au trecut la PLR. Cei de la PLR au votat la şedinţă, dar ei trebuia să fie înlocuiţi de următorii de pe lista PNL. Au făcut ei o şedinţă şi au pus un delegat“, a menţionat liberalul care se pregătea să fie ales viceprimar.

Şi PP DD vrea vice

Nici liderii PP DD nu sunt mulţumiţi de ceea ce se întâmplă în Consiliul Local Bâlteni. Robert Filip, liderul PP DD şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, a spus că postul de viceprimar ar trebui să revină partidului pe care îl conduce.
„Situaţia de la Bâlteni este în felul următor: noi am respectat protocolul, alţii nu. Este vorba de colegii mei de alianţă. Noi i-a ajutat de fiecare dată, ei nu. Noi avem doi consilieri locali la Bâlteni. Consilierul nostru Traian Colţescu era mai pregătit decât cel de la PSD. Acum este o situaţie de interimat şi ştiu că sunt trei consilieri liberali care au rămas fără sprijin politic şi lucrurile se pot schimba. Aşa că este o situaţie incertă“, a precizat Robert Filip.

Primarul şi vicele au lăsat instituţia fără conducere

Scandalul de la Bâlteni şi starea de incertitudine au fost generate de actuala conducere a Primăriei Bâlteni, reprezentată de primarul Gheorghe Păsărin şi de viceprimarul Dumitru Oprea, ambii suspendaţi din funcţii, ca urmare a arestului la domiciliu. Potrivit Parchetului Curţii de Apel Craiova, primarul Gheorghe Păsărin este acuzat de comiterea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor. Procurorii au stabilit că în perioada 29.08.2013 – 22.11.2013, în calitate de primar al comunei Bâlteni şi ordonator principal de credite, a semnat şi aprobat un referat de necesitate şi o factură, prin care a atestat în mod nereal faptul că Primăria Bâlteni a achiziţionat de la SC TRUST TLH CONSTRUCT SRL cantitatea de 1.800 de tone de nisip şi transportul aferent, dispunând totodată plata necuvenită către societate în sumă de 82.584 de lei. Banii obţinuţi în acest mod au fost introduşi în circuitul legal, astfel cu suma virată SC TRUST TLH CONSTRUCT SRL s-au achitat obligaţii legale ale societăţii. De asemenea, viceprimarul Dumitru Oprea este acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor. În acelaşi dosar mai sunt anchetate trei persoane, administratori de firmă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS