7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlt: Campania de promovare a alimentaţiei sănătoase în unităţile de învăţământ preuniversitar s-a încheiat

Olt: Campania de promovare a alimentaţiei sănătoase în unităţile de învăţământ preuniversitar s-a încheiat

Instituția Prefectului Județului Olt anunță închiderea Campaniei de promovare a alimentaţiei sănătoase în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Olt „Lecții pentru sănătate“, derulată în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Olt, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt.
Desfășurată pe parcusul anului școlar 2014 – 2015, acțiunea a avut drept obiectiv general creşterea gradului de informare în rândul elevilor, părinţilor, profesorilor şi agenţilor economici cu privire la adoptarea unei alimentaţii sănătoase, respectarea normelor de igienă şi obligaţiile ce revin agenţilor economici care comercializează produse în incinta unităţilor de învăţământ şi în zonele adiacente.
Scopul proiectului a fost adoptarea de comportamente pentru un stil de viaţă sănătos, încă de la vârste mici (7 – 14 ani) .
Timp de șapte luni, membrii echipei de proiect s-au adresat unui număr de 1066 de elevi (473 din ciclul de învățământ primar și 538 din cel gimnazial).
Deși destinate elevilor din învățământul preuniversitar, la sesiunile de informare și-au manifestat intenția și au participat și un număr de 55 de elevi din învățământul liceal.
În cadrul sesiunilor de informare, elevilor li s-a explicat ce consecinţe negative poate avea consumul excesiv de grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori şi aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine sau minerale și au fost distribuite și aplicate aproximativ 500 de materiale informative și chestionare de specialitate.

Principalele rezultate ale campaniei sunt următoarele:
– îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe;
– crearea de deprinderi sănătoase;
– informarea părinţilor privind importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos în menţinerea sănătăţii copiilor, prin mesajele transmise de către copii și cadrele didactice în urma sesiunilor de informare;
– încurajarea cadrelor didactice în alegerea educaţiei pentru sănătate şi igienă ca activitate extracurriculară şi/sau opţională;
– conştientizarea agenţilor economici care comercializează produse în incinta unităţilor de învăţământ şi în zonele adiacente cu privire la obligaţiile ce le revin.
Având în vedere preocupările comune ale instituțiilor partenere în domeniul educaţiei pentru sănătate și văzând dorința elevilor și deschiderea cadrelor didactice față de astfel de „lecții pentru sănătate“, dorim să extindem campanii asemănătoare și în anii școlari viitori, cu lărgirea grupului țintă (elevi cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS