11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComplex de agrement la Vădăstrița-Olt

Complex de agrement la Vădăstrița-Olt

Complexul alcătuit dintr-un stadion de fotbal cu tribune, părculeț, foișor și loc de joacă pentru copii va fi gata în septembrie. Administrația vrea să acceseze fonduri de două milioane de euro de la UE pentru apă și canalizare.

Vădăstrița, o localitate cu 3.300 de locuitori din sudul județului Olt, așteaptă fondurile UE pentru investiții importante în infrastructură. Primarul Marin Ciupitu spune că bugetul localității nu ar putea suporta sumele consistente care trebuie cheltuite în acest sens. „Încercăm să rezolvăm problema apei și a canalizării în comună prin accesarea de fonduri UE în exercițiul financiar 2014-2020. Investițiile s-ar ridica la circa două milioane de euro și nu pot fi suportate din bugetul comunei sau din fonduri guvernamentale. Bugetul comunei este foarte mic. Avem prinse doar fonduri pentru cofinanțarea unor proiecte“, a precizat primarul. În prezent, comuna are o rețea de alimentare cu apă pe o lungimea de șase kilometri. Stația de alimentare cu apă deservește 200 de locuințe. „Sperăm ca, pe viitor, să facem o investiție pentru toată comuna și toți locuitorii să fie racordați la rețeaua de apă, la civilizație“, a mai spus Marin Ciupitu.

Duminica, oamenii vin la târg și la fotbal

În localitate se derulează un proiect cu fonduri europene, în valoare de 65.000 de euro, inclusiv TVA. Este vorba despre un complex, care cuprinde un teren de fotbal, un foișor și un loc de joacă pentru copii. „Proiectul a fost realizat în proporție de 70% și sperăm ca el să fie gata până în luna septembrie. Mai sunt de făcut gardul și tribunele. În fiecare duminică, avem peste 300 de spectatori la partidele de fotbal. Oamenii vin la târg, mai beau o bere, apoi vin să se relaxeze în părculeț, lângă care se află și terenul de sport. Socializează“, a mai spus primarul.
Târgul de peste drum de acest complex adună săptămânal peste 1.500 de persoane venite din localitățile învecinate. În fiecare duminică vin comercianții la târg cu cereale, legume, fructe, brânză, lapte, animale și altele. Primăria vrea să betoneze încă o alee pietonală, pentru a îmbunătăți condițiile de aici. În plus, taxele sunt mici, mai spune primarul. „Încercăm să menținem acest târg de duminică, a cărui tradiție durează de generații. Pentru oamenii din localitate, intrarea cu căruța în târg este gratuită. De asemenea, taxele nu sunt mari, ci de 3-5 lei/masă“, a explicat Marin Ciupitu.

Legumicultura, ocupație de bază a tinerilor

Ca în orice localitate rurală, principala ocupație a oamenilor din Vădăstrița este agricultura. Zona este un important bazin legumicol. Sunt cultivate circa 300 de hectare de legume în câmp și solarii. Oamenii din Vădăstrița cultivă pepeni, ardei, roșii și vinete, pe care le vând în piețele din București, Brașov, Sibiu sau Sighișoara. Marea lor problemă o constituie lipsa asociațiilor și a centrelor de colectare pentru a-și putea desface marfa repede și la prețuri bune. Samsarii piețelor le mănâncă o bună parte din câștig. Foarte mulți tineri merg la muncă sezonieră în străinătate, tot în agricultură. Banii câștigați îi investesc în grădinile de acasă. „Avem un grup de 200 de tineri care în perioada ianuarie – martie merg la cules de narcise, în Anglia. Banii câștigați (1.000 – 3.000 de lire) îi investesc în solarii, ceea ce este un lucru foarte bun. În perioada iulie – septembrie, tinerii merg la cules de castraveți, în Germania. Merge fiecare unde a găsit contracte. Avem o populație tânără activă. La școala gimnazială învață 400 de copii, în două schimburi“, a explicat primarul Marin Ciupitu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS