16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine sunt stăpânii platformelor de gunoi?

Cine sunt stăpânii platformelor de gunoi?

Două asociații de proprietari din Craiova își dispută de peste o lună platforma de gunoi. Proprietarii uneia dintre cele două asociații au ajuns să arunce gunoiul menajer la coșurile de gunoi stradal sau să le ducă la tomberoanele rudelor și chiar la pubelele de la locul de muncă. Motivul? Cealaltă asociație a închis platforma de gunoi, folosită de ani buni de ambele asociații și nu le mai permite proprietarilor din cealaltă asociație să depoziteze gunoiul aici.

Locatarii din Asociația de Proprietari Maria Tănase nr.11 din Craiova aruncă gunoiul menajer pe unde apucă, fie îl depozitează la coșurile stradale, fie îl duc la tomberoanele rudelor. Acest lucru se întâmplă de peste o lună de când platforma de gunoi, unde depozitau gunoiul menajer, a fost închisă de cealaltă asociație de proprietari, 1 Cerna. Accesul se face doar pe bază de cartelă. Cum investiția a fost făcută doar la inițiativa și pe cheltuiala proprietarilor din Asociația nr. 1 Cerna, doar aceștia beneficiază de cartele de acces. Prin urmare, proprietarii din Asociația Maria Tănase nr.11 nu au cartele, nu au acces la platformă.
„De aproximativ de o lună, proprietarii din Asociația Maria Tănase numărul 11 sunt în imposibilitatea de a depozita gunoiul menajer, din cauză că președintele Asociației 1 Cerna a închis această platformă. Platforma era folosită de proprietarii ambelor asociații. Asociația noastră folosește din ianuarie 2012 această platformă. Asociația noastră este o asociație pe bloc, un bloc construit din 2007, este înființată din 2008 și atunci când s-a construit, când s-a depus documentația pentru obținerea autorizației de construire nu i s-a cerut să aibă platformă de gunoi. Proprietarii au ajuns să se descurce cum pot. Am înțeles că unii îl depozitează la coșurile stradale. Alții îl  depozitează la părinți sau rude care locuiesc la altă adresă. Alții îl duc la tomberoanele de la birou, în condițiile în care asociația este cu plata serviciilor la zi către Salubritate. Am făcut tot felul de demersuri către primărie și Salubritate și suntem pasați dintr-o parte în alta. Dar nu s-a ajuns la nici o soluție. La finalul săptămânii trecute, Asociația 1 Cerna trebuia să ne permită accesul așa cum ne-a promis chiar city managerul orașului Radu Preda, dar până azi nici un rezultat“, a spus Georgeta Matea, reprezentantul firmei care administrează Asociația de Proprietari Maria Tănase nr.11.

Mult gunoi suplimentar

De cealaltă parte, reprezentanții Asociației de Proprietari 1 Cerna spun că au luat decizia de a închide platforma, pentru că plăteau prea mult gunoi suplimentar. Gunoi care provenea de la blocuri din afara asociației, de la casele învecinate și spațiile comerciale.
„Am închis platforma pentru că veneau de la blocurile de peste stradă, de la case, de la spațiile comerciale și ne trezeam cu gunoi suplimentar. Am plătit și 4.000 de lei în 2013. Există HCL nr. 363/2013 și aici se spune că asociațiile sunt obligate să împrejmuiască platforma de gunoi și să aibă acces doar proprietarii acelei asociații. Noi avem în asociație 20 de scări și am decis în Adunarea Generală să închidem această platformă. Au venit reprezentanții primăriei și au tranșat problema. Ne-au spus că cei de la Asociația Maria Tănase nr.11 nu au ce să caute aici“, a explicat Ion Mitran, președintele Asociației de Proprietari 1 Cerna.

Salubritatea caută soluții

SC Salubritate Craiova încearcă să rezolve problema, după ce reprezentanții Asociației Maria Tănase nr. 11 le-au făcut cunoscută situația.
„Platformele gospodăreşti sunt trecute în inventarul bunurilor aflate în domeniul public şi privat, unde sunt specificate şi asociaţiile care le folosesc. Aceste platforme ne sunt date în administrare de către Primăria Craiova. În acest caz, există un conflict între Asociaţia de Proprietari nr. 1 Cerna şi Asociaţia nr.11 Maria Tănase, pe care noi încercăm să îl mediem. Încurajăm asociaţiile să întreprindă demersuri pentru împrejmuirea platformelor, astfel încât acestea să fie păstrate curate, însă dorim să fim informaţi atunci când se fac astfel de lucrări, aşa cum este legal, cu atât mai mult atunci când este vorba despre o platformă folosită de două sau mai multe asociaţii. Soluţia propusă de noi, aceea de amplasare a unui container destinat exclusiv Asociaţiei nr. 11 Maria Tănase lângă cele ale Asociaţiei nr. 1 Cerna, nu a fost agreată de reprezentaţii acestei asociaţii. Vom încerca în continuare să le oferim variante, până vom reuşi să cădem de acord asupra unei soluţii“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS