16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCheltuielile la întreținere pot fi reduse pe timpul verii

Cheltuielile la întreținere pot fi reduse pe timpul verii

Craiovenii care pleacă în concediu ori își trimit copiii în vacanță pot să reducă factura la întreținere. Legea le permite să se scadă de la plata cheltuielilor „pe persoană“, făcând o cerere către asociația de proprietari.
Vara este perioada în care proprietarii pot să scape parțial de cheltuielile la întreținere, bineînțeles dacă pleacă din apartament pentru o perioadă mai mare de 15 zile pe lună.
„Există un cadru legal. Proprietarul care lipsește mai mult de 15 zile din asociație va fi scutit de la plata întreținerii pe luna în curs, doar de la cheltuielile pe persoană. Rămân însă cheltuielile pe suprafață. Pentru aceasta se face o solicitare scrisă către asociația de proprietari în care se arată perioada în care proprietarul este plecat. Pe această solicitare este bine să existe o confirmare din partea a doi vecini. Este bine ca această solicitare să fie înregistrată cu număr de înregistrare și ștampilă la asociație, pentru că se poate ajunge în instanță și proprietarii vin și contestă, dar așa fac dovada că au lipsit din asociație la acea dată“, a explicat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.
Cum sezonul concediilor și vacanțelor a început, la asociațiile de proprietari din Craiova au început să curgă cererile pentru scăderea de la plata întreținerii.
„De la începutul anului și până în prezent avem cam 35 de cereri. Pe tot anul se strâng cam 60 de solicitări, pe anumite perioade. Majoritatea sunt pe perioada de vară pentru că proprietarii pleacă în concediu. Cererile sunt tip. E bine să solicite la începutul lunii. Ei fac solicitarea în scris și au semnătura de la doi vecini, care confirmă că lipsesc din apartament. Noi ținem lunar această evidență, câte persoane pleacă și pe ce perioadă. Ei nu mai plătesc pe această perioadă cheltuielile care se calculează pe persoană“, a declarat Aristița Bărbulescu, președinta Asociației nr.1 Brazda lui Novac.

Proprietarii scapă de plata gunoiului, a apei și  a curentului

De ce cheltuieli scapă proprietarii plecați în concediu? Am aflat tot de la reprezentanții unor asociații de proprietari.
„Atunci când pleacă, proprietarii solicită scăderea de la plata cotelor de întreținere aferente persoanei. Ei vor fi scăzuți de la plata gunoiului, gazelor, energia electrică pe scară, diferențele pe apă caldă și apă rece. Trebuie să vină personal, le dăm număr de înregistrare. Trebuie să facă solicitare până în data de 5 ale lunii. Noi nu am mai cerut și semnături de la vecini. Pe cerere se specifică întreaga perioadă. Dacă nu vin să se scadă, plătesc și aceste cheltuieli pe persoană. Este neglijența proprietarului. Noi avem la acest moment opt cereri“, a spus Carmen Georgescu, administratoare la Asociația nr. 13 Lăpuș Argeș.

Ce spune legea

„Comitetul executiv al asociației de proprietari are următoarele atribuții: stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire și pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriașii pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale“, art. 17 din HG nr. 1.588/2007 – Norme de aplicare la Legea nr. 230/2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS