12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgentul Bărbuceanu face patru ani de închisoare

Agentul Bărbuceanu face patru ani de închisoare

Polițistul craiovean a fost condamnat definitiv la patru ani și două luni de închisoare pentru comiterea a șase infracțiuni (Foto: bzi.ro)
Polițistul craiovean a fost condamnat definitiv la patru ani și două luni de închisoare pentru comiterea a șase infracțiuni (Foto: bzi.ro)

Un agent de poliție craiovean, acuzat că a trecut de partea infractorilor, a fost condamnat definitiv, vineri, la patru ani și două luni de închisoare pentru comiterea a șase infracțiuni. În aprilie, polițistul fusese condamnat la cinci ani și opt luni de închisoare, însă Curtea de Apel Craiova i-a redus pedeapsa.

Cercetările față de agentul Nicolae Bărbuceanu din cadrul Secției 6 Poliție Craiova au început în iunie 2014, când anchetatorii au aflat că polițistul a intervenit într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Mai exact, s-a stabilit că agentul Bărbuceanu l-a sfătuit pe inculpatul din respectivul dosar să dea declaraţii false, prin care să scape de o parte din probele strânse împotriva sa.
După ce procurorii doljeni au început urmărirea penală față de polițist, Tribunalul Dolj a emis un mandat de supraveghere tehnică, iar din ascultarea convorbirilor telefonice, anchetatorii au aflat că Bărbuceanu a intervenit în mai multe dosare penale, instrumentate atât de către colegii săi, cât şi în dosare instrumentate de alte unităţi de poliție din afara judeţului Dolj, ajutând mai mulți inculpați în schimbul unor sume de bani sau diverse bunuri. De cele mai multe ori, polițistul craiovean îi anunța pe suspecţi când urma să se facă percheziţii la locuinţele lor sau alte activităţi pentru probarea activităţii infracţionale.
După ce au adunat probe împotriva polițistului, pe 8 decembrie, procurorii au autorizat folosirea unui investigator sub acoperire, care a avut misiunea să-i promită polițistului Bărbuceanu o sumă de bani pentru a împiedica depistarea unui condamnat dat în urmărire internațională.
Potrivit procurorilor, „pe 9 decembrie 2014 a fost organizată constatarea în flagrant a infracţiunii, ocazie cu care agentul de poliţie Bărbuceanu Nicolae a fost surprins în timp ce primea de la investigatorul sub acoperire suma de 500 de euro pentru a împiedica depistarea unei persoane urmărite general pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor şi condamnată la pedeapsa cu închisoarea“. Pentru a nu da de bănuit, anchetatorii au folosit identitatea unei persoane care chiar era dată în urmărire generală. Este vorba despre Gabriel Stoica, condamnat definitiv la patru ani și șase luni de închisoare pentru tentativă de omor, dat în urmărire generală în baza unui mandat de executare a pedepsei.

Patru ani și două luni de închisoare

La începutul lunii februarie, anul acesta, agentul Bărbuceanu a fost trimis în judecată. Nu singur, ci împreună cu alt inculpat, Constantin Moțescu, care a fost acuzat că l-a mituit pe polițistul de la Secția 6. Cei doi inculpați și-au recunoscut faptele pentru a scăpa cu pedepse mai ușoare, iar, pe 8 aprilie, Tribunalul Dolj s-a pronunțat. Moțescu a fost condamnat la un an și zece luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită, iar agentul Nicolae Bărbuceanu a primit o pedeapsă de cinci ani și opt luni de închisoare. Acesta din urmă a fost condamnat pentru o infracțiune de luare de mită, trei de favorizarea infractorului, una de compromitere a intereselor justiţiei și o infracțiune de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel, iar vineri, 19 iunie, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat. Instanța a admis apelul polițistului și i-a scăzut pedeapsa la patru ani și două luni de închisoare, iar Moțescu a rămas cu pedeapsa dată de judecătorii Tribunalului Dolj.
Din pedeapsa primită de Bărbuceanu se scade perioada în care acesta a fost arestat preventiv, de pe 9 decembrie 2014 până pe 19 iunie 2015.
Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, agentul Nicolae Bărbuceanu a fost suspendat din funcție în decembrie anul trecut, după ce a fost reținut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS