13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum se face trecerea de la pensia de boală la cea de limită de vârstă

Cum se face trecerea de la pensia de boală la cea de limită de vârstă

Persoanele cu pensie de invaliditate care trec la limită de vârstă se pot trezi că pensia finală este mai mică. Potrivit Legii  nr. 263/2010, se menține cuantumul cel mai avantajos pentru pensionar. (FOTO: Lucian Anghel)
Persoanele cu pensie de invaliditate care trec la limită de vârstă se pot trezi că pensia finală este mai mică. Potrivit Legii
nr. 263/2010, se menține cuantumul cel mai avantajos pentru pensionar. (FOTO: Lucian Anghel)

Persoanele care au avut o pensie de invaliditate mai mare decât pensia la limită de vârstă își vor putea păstra pensia de invaliditate dacă aceasta este mai mare, potrivit legii. Dacă pe decizia de pensionare la limită de vârstă va fi trecută o sumă mai mică, pensionarul poate încasa suma mai mare primită ca pensie de boală, prin efectul Legii pensiilor.

Persoanele care beneficiază de pensie de invaliditate și ajung la limită de vârstă pot să constate cu surprindere că, atunci când se pensionează definitiv, pensia care li s-ar cuveni este mai mică decât cea de boală primită până atunci.
Directoarea executivă a Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu, a explicat că perioada în care persoana a fost pensionată pe caz de boală se consideră doar vechime, pentru că în acea perioadă persoana nu a contribuit cu sume de bani la fondul de pensii.
Și pensia anticipată poate fi mai mică, pentru că persoana respectivă este penalizată, în funcție de câți ani mai are până la ieșirea la pensie la limită de vârstă, penalizarea cea mai mare fiind de 45% din pensie, dacă omul mai are cinci ani până la pensia finală.

Directoarea CJP Dolj, Daniela Licu (FOTO: Lucian Anghel)
Directoarea CJP Dolj, Daniela Licu (FOTO: Lucian Anghel)

„În majoritatea cazurilor, cuantumul pensiei de invaliditate este mai mare decât dacă persoana respectivă ar fi ieșit la pensie anticipat, să zicem, deci decât dacă persoana se pensionează cu cinci ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare. Oamenii vin și ne întreabă că, dacă au avut 35 de ani vechime, de ce cuantumul pensiei este mic? Dar acea perioadă de invaliditate este o perioadă fără contributivitate. Deci, în acea perioadă de invaliditate, persoana respectivă beneficiază de bani de la buget, deci nu contribuie la acel buget“, a spus Daniela Licu. Pensionarii în grad de invaliditate nu puteau să contribuie la pensii, pe perioada pensionării în grad de invaliditate cu gradele I și II, pentru că și-au pierdut capacitatea de a munci. Doar cei cu gradul III de invaliditate au dreptul să muncească, dar nu mai mult de patru ore pe zi (deci jumătate de normă).
De aceea, legiuitorul a prevăzut că, dacă pensia la limită de vârstă este mai mică decât cea de invaliditate, atunci pensionarul va încasa pensia cea mai mare, adică pe aceea de boală. În momentul în care persoana în cauză va primi decizia de pensionare la limită de vârstă, în cazul în care există diferențe între cuantumul celor două pensii, atunci pe documentul eliberat de CJP Dolj scrie „Se menține cuantum TLV“, adică se menține cuantumul pensiei de boală, dacă e mai mare.

Când crește punctul de pensie, va crește pensia la limită de vârstă

Directoarea CJP Dolj a precizat însă că, în cazul în care pensia la limită de vârstă este mai mică decât cea de invaliditate, în fiecare an, la majorarea punctului de pensie, acelui pensionar i se adaugă sume în plus la pensia la limita de vârstă, deși omul o încasează pe cea de invaliditate, care este mai mare. Astfel că acelei persoane i se vor adăuga sume la pensia mai mică, până se ajunge la nivelul pensiei de invaliditate pe care o încasează.
Directoarea CJP Dolj, Daniela Licu, a explicat cum se face acest lucru: „Conform Legii 263, punctul de pensie se indexează în fiecare an și în felul acesta va crește și pensia respectivelor persoane. Este adevărat că aceia care trec de la invaliditate la limită de vârstă și rămân în plată cu cuantumul cel mai avantajos, atunci când se majorează valoarea punctului de pensie, acesta se înmulțește cu punctajul de pe decizia de limită de vârstă. Dacă diferența între cea de invaliditate și cea de la limită de vârstă este mare, practic pensionarii nu vor simți această majorare a punctului de pensie“.
La fel se întâmplă și în cazul celor care au pensii foarte mici, de 20, 30, 200 de lei și primesc o indemnizație socială pentru a ajunge la pensia minimă de 400 de lei pe lună. Când se majorează punctul de pensie, lor le crește acea pensie de 20, 30 de lei sau de 200 de lei, astfel că oamenii încasează tot 400 de lei și doar se diminuează indemnizația socială pe care le-o plătește statul. În 2015, valoarea punctului de pensie este de 830,2 lei, dar acesta se indexează anual.

Ce spune legea

În Legea 263/2010 privind pensiile se prevede la art. 82 că se menține cuantumul pensiei de invaliditate, dacă aceasta este mai mare, și se menține și indemnizația pentru însoțitor, în cazul persoanelor cu gradul I de invaliditate, care și-au pierdut și capacitatea de a se întreține singure. Redăm articolul 82 din lege:
„(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS