8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu DNA pe urme, scapă cine poate - Război total în afacerea cu locurile de joacă din Craiova

Cu DNA pe urme, scapă cine poate – Război total în afacerea cu locurile de joacă din Craiova

Deși a recepționat fără obiecții în 2013 și 2014 locurile de joacă montate în oraș până în prezent, primăria se plânge acum că a fost trasă pe sfoară de firma King Industrial Enterprise care i-a furnizat materiale de slabă calitate, altele decât cele trecute în caietul de sarcini (Foto: GdS)
Deși a recepționat fără obiecții în 2013 și 2014 locurile de joacă montate în oraș până în prezent, primăria se plânge acum că a fost trasă pe sfoară de firma King Industrial Enterprise care i-a furnizat materiale de slabă calitate, altele decât cele trecute în caietul de sarcini (Foto: GdS)

Lovitură de teatru în afacerea de peste opt milioane de euro cu locuri de joacă din Craiova pe care o anchetează DNA. Primăria Craiova vrea să rezilieze acordul-cadru semnat cu firma care a montat locurile de joacă pe motiv că echipamentele furnizate nu respectă calitatea cerută și pun în pericol viața copiilor. În plus, primăria cere returnarea banilor plătiți până acum, aproape 14 milioane de lei, și daune morale de un milion de lei. În replică, firma acuză primăria de rea-intenție și abuz și spune că reprezentanții municipalității au recepționat lucrările fără nici o obiecție, ba au eliberat și garanțiile de bună execuție.

Primăria a dat în judecată la Tribunalul Dolj firma SC King Industrial Enterprises SRL din București, câștigătoarea licitației pentru atribuirea acordului-cadru pe patru ani de furnizare și montare a locurilor de joacă din Craiova. În acțiunea introdusă în instanță luna trecută, primăria cere returnarea a 13,8 milioane de lei, bani plătiți până acum firmei în contul a trei contracte subsecvente din șapte posibile, rezilierea acordului-cadru în valoare de 37 de milioane de lei și daune morale de un milion de lei pentru atingerea adusă imaginii.
Deși a recepționat fără obiecții în 2013 și 2014 locurile de joacă montate în oraș până în prezent, primăria se plânge acum că a fost trasă pe sfoară de firma King Industrial Enterprise care i-a furnizat materiale de slabă calitate, altele decât cele trecute în caietul de sarcini. Problemele ar fi ieșit la iveală în urma controlului unei comisii de verificare înființată prin dispoziție a primarului în februarie 2015. Pe teren, membrii comisiei au descoperit ceea ce nu văzuseră înainte colegii lor care recepționaseră lucrările, și anume că grosimea materialului din care sunt confecționate toboganele era de 3-4 milimetri în loc de 19 milimetri (cartierele Valea Roșie, Parc Pușkin, Lăpuș și Esplanada Craiovița) și că echipamentele de agrement (pentru întreținerea masei musculare) sunt confecționate din tablă simplă dată cu vopsea în loc de oțel galvanizat inoxidabil, vopsit în câmp electrostatic (Esplanada Craiovița). „King Industrial nu a respectat principiile privind calitatea și, cu bună știință, a furnizat și montat echipament necorespunzător. (…) Este evident că viețile copiilor au fost puse în pericol. Ei ar fi trebuit să beneficieze de locuri de joacă sigure și rezistente“, se arată în nota de constatare a comisiei primăriei. Cum explică ea descoperirea problemelor abia după montarea locurilor de joacă? „Numai ca urmare a deteriorării a putut fi observat faptul că echipamentele au fost neconforme, astfel încât este evident că autoritatea a fost indusă în eroare cu intenție“, spune comisia. Cu alte cuvinte, dacă toboganele nu se rupeau și țevile nu rugineau, primăria habar nu avea pe ce a plătit până acum 13,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro).
Referitor la daunele morale de un milion de lei pe care le cere în instanță, primăria invocă articolele din presa locală în care se făceau mențiuni despre cheltuirea banilor publici pe locuri de joacă, care s-au rupt imediat după montare. Deși plata banilor ar trebui să diminueze consecințele articolelor publicate, acest lucru nu se va întâmpla, recunoaște primăria.

King Industrial: Este un abuz și o măsură nelegală

Furnizorul echipamentelor de la locurile de joacă acuză primăria, printr-o casă de avocatură din București, de rea-credință și abuz și flutură, la rândul ei, amenințarea cu solicitarea de daune în cazul rezilierii contractului. King Industrial Enterprise nu spune negru pe alb că descoperirea primăriei este falsă, ci merge pe ideea că, o dată ce a recepționat lucrările, primăria nu mai are acum nici un drept să se plângă.
„Primăria Craiova nu a identificat concret care sunt elementele din cadrul echipamentelor de joacă la care se face trimitere, nu justifică modul în care nu s-ar fi executat obligațiile. Obligațiile au fost deja executate și recepționate încă din anul 2013/2014. Conformitatea lor a fost recunoscută de primărie prin eliberarea documentelor constatatoare. Toboganele și elementele de țeavă de la panoul despărțitor au fost recepționate la finalul executării contractelor subsecvente, acest fapt fiind consemnat în procesele-verbale de recepție potrivit cărora echipamentele au fost livrate și montate «conform caiet de sarcini și oferta adjudecată». O dată recepționată executarea contractului nu se mai poate reveni asupra executării obligațiilor atât timp cât autoritatea a verificat îndeplinirea și a eliberat garanția de bună execuție aferentă contractelor. King a înlocuit pe cheltuiala sa piesele rupte, distruse și le-a completat pe cele furate, deși paza lor este atribuția Poliției Locale.
Municipiul Craiova a plănuit cu rea-credință rezoluțiunea acordului-cadru, încercând să găsească așa zise neconformități, pe de o parte absurde, pe de alta minore raportat la valoarea acordului. Decizia de rezoluțiune este un abuz și o măsură nelegală“, spune King Industrial prin intermediul casei de avocatură Trăilă&Voinescu. Firma amenință primăria că o va da și ea în judecată pentru recuperarea pagubei în cazul în care nu va continua acordul-cadru prin încheierea a cel puțin două contracte subsecvente în 2015.

Cine ascunde scheleții din dulap de teama DNA?

Răboiul dintre primărie și firma care a montat echipamentele pentru locurile de joacă vine în contextul în care procurorii DNA cercetează contractul de ceva vreme. DNA a solicitat în mai multe rânduri documente legate de licitație și de contract. Ultima descindere a fost la sediul Palace al primăriei și a avut loc pe 22 mai, de unde procurorii au ridicat mai multe documente și două calculatoare de la Serviciul de Investiții şi Achiziţii. „A fost o vizită a unor domni de la Direcția Națională Anticorupție, care au venit cu un mandat de percheziții. Nu a fost nevoie de percheziții, deoarece dumnealor au solicitat documente, care li s-au pus la dispoziție, legate de contractul pentru locurile de joacă. Nu pot să spun mai multe. Cei de la DNA au venit în urma unor sesizări mai vechi. Sunt documente care s-au cerut în spatele altor documente cerute în trecut“, spunea atunci viceprimarul Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS