21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, îmbiați să schimbe repartitoarele de la calorifere

Craiovenii, îmbiați să schimbe repartitoarele de la calorifere

Craiovenii care locuiesc la bloc sunt anunțați că din această vară trebuie să înlocuiască repartitoarele de costuri. Afișele au fost transmise de firmele de repartitoare și îi vizează pe locatarii ale căror aparate împlinesc zece ani de la montare. Bateriile cu care acestea sunt dotate expiră după această perioadă, iar schimbarea lor ar fi mai costisitoare decât înlocuirea repartitoarelor însuși, spun reprezentanții firmelor de repartitoare.

I-am întrebat pe reprezentanții asocia­țiilor de proprietari ce este cu aceste anunțuri. „Acest anunț este venit din partea firmei care calculează căldura în asociația noastră, Techem. Ei ne anunță că repartitoarele de costuri instalate în blocurile din asociație se vor înlocui cu echipamente de măsură cu citire de la distanță prin unde radio. Acest lucru se realizează deoarece în 2015 se împlinesc zece ani de la montarea repartitoarelor existente, iar durata de viață a echipamentelor și bateriilor este de zece ani. Firma ne spune că prin montarea echipamentelor radio avem următoarele avantaje: se face citirea instantanee a tuturor echipamentelor, nu este nevoie ca proprietarii să mai fie acasă când se face citirea, noile aparate nu pot fi fraudate. Prețul este de 78 de lei pentru fiecare repartitor și se poate plăti în trei și șase rate. Acest lucru nu este obligatoriu, dar în momentul în care bateria montată la repartitor nu mai funcționează, tot vor fi nevoiți să le înlocuiască și atunci am înțeles că va fi un preț mai mare. Am vorbit cu locatarii și rămâne să se decidă“, a spus Tudor Viziru, președintele Asociației de Proprietari nr. 7 Rovine.

Proprietarii nu prea vor, dar n-au ce face

Unii reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din Craiova spun că înlocuirea vechilor repartitoare cu unele cu citire radio ar pune capăt multor probleme ivite între asociație și proprietari, dar și între proprietari și firmele de repartitoare.
„Noi avem în asociație repartitoare montate de toate cele trei firme care sunt în Craiova. Ar fi cea mai bună soluție să se monteze aceste repartitoare cu citire radio. Proprietarii nu ar mai face gălăgie când se citesc repartitoarele, că trebuie să stea acasă. Am înțeles că cele noi prezintă mai multă siguranță și nu se poate umbla la ele. Am primit și noi aceste anunțuri de la firmele respective“, a declarat Mihail Bozdogescu, președintele Asociației de Proprietari nr. 14 Brazda lui Novac.
La rândul lor, unii proprietari spun că pentru ei mai importante sunt costurile pe care le implică schimbarea acestor repartitoare. „Dar astea ce au? Aici este vorba de bani. Nu avem acum sumele necesare. Dacă pun vecinii, nu am decât să pun și eu. Nu vreau să rămân printre ultimii, ca să plătesc mai mult. Până la urmă aș fi de acord“, este de părere Săndica Dumitru, proprietar.

Bateriile repartitoarelor expiră după zece ani

Reprezentanții firmelor de repartitoare din Craiova spun că ei au derulat această campanie de înlocuire a repartitoarelor în imobilele care au fost dotate cu repartitoare de costuri acum zece ani. Conform descrierii produsului, bateria cu care sunt dotate actualele repartitoare de costuri are durata de funcționare de zece ani, iar în vară expiră această durată. Începând din iarnă, aceste repartitoare nu vor mai funcționa pentru că bateriile s-au consumat. Bateriile se pot schimba, însă costurile schimbării acestora sunt mai mari decât înlocuirea efectivă a repartitorului.
„Noi vom înlocui repartitoarele vechi cu repartitoare cu citire radio, care nu se mai pot frauda. Ne adresăm doar blocurilor care au făcut zece ani de la montaj. Costurile sunt undeva între 75 și 80 de lei pe bucată. În momentul în care repartitoarele se vor opri, cei care nu și le schimbă pe timpul verii vor suporta costuri mai mari, care trec de 100 de lei, pentru că fiecare trebuie să suporte deplasarea, intervenția. Precizez că nu este obligatoriu. În imobilele administrate de noi se poate face calculul și dacă rămân o parte de proprietari pe vechile repartitoare și o parte trec pe noile repartitoare. Sunt și câteva imobile care au echipamente pe care nu le putem exploata împreună cu cele radio. Acolo va decide majoritatea. Motivul este că sunt echipamente produse de producători diferiți, iar toate echipamentele dintr-un imobil trebuie să fie făcute de același producător. Din câte am discutat cu reprezentanții asociațiilor, sunt foarte încântați de această procedură, pentru că montarea repartitoarelor cu citire radio rezolvă o mare problemă și pentru ei și pentru noi, adică citirea repartitoarelor se va face fără să mai intrăm în locuințele proprietarilor. Cel mai mare avantaj pe care îl aduc aceste echipamente este că nu se mai pot frauda. Nu există un cadru legal, dar noi spunem că sigur această baterie se va consuma. Noi facem acest lucru pentru diminuarea costurilor. Nu este nimeni obligat că vrea firma noastră sau altă firmă, dar locatarii trebuie să aibă încredere în recomandările noastre, pentru că știm acest lucru din experiență“, a precizat Cătălin Popescu, reprezentant al unei firme de repartitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS