22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBirourile Gazetei de Sud unde puteți semna pentru referendumul antinuclear

Birourile Gazetei de Sud unde puteți semna pentru referendumul antinuclear

Așa arată modelul de tabel pe care îl pot completa craiovenii
Așa arată modelul de tabel pe care îl pot completa craiovenii

Începând de astăzi, craiovenii pot ridica de la birourile de mică publicitate ale Gazetei de Sud tabelele pentru declanșarea referendumului împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui. Tot aici, cetățenii pot semna individual pentru organizarea referendumului.

Craiova se află la doar 3.000 de semnături de un referendum istoric împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui (Bulgaria). La doar patru kilometri de granița cu județul Dolj, autoritățile din țara vecină vor să deruleze următoarele proiecte nucleare: construirea unui nou reactor cu o putere instalată de 1.200 MW; prelungirea cu 30 de ani a duratei de viață a reactoarelor 5-6; construirea unui megadepozit de deșeuri nucleare, cu o capacitate de 350.000 de tone. Întreaga zonă de sud a județului Dolj și Craiova pot fi afectate în cazul unei catastrofe nucleare. Societatea civilă din Craiova strânge de câteva luni semnături pentru declanșarea unui referendum, în urma căruia populația orașului să se exprime prin vot împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui. Acțiunea va fi completată de demersuri diplomatice și în justiție pentru ca Bulgaria să oprească aceste proiecte care pot afecta sănătatea oamenilor și a mediului.
Raportându-ne la o populație cu drept de vot de 260.000 de persoane, este nevoie de 13.000 de semnături pentru a introduce pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local (CL) Craiova problema referendumului. Pentru validarea referendumului, trebuie să fie prezenți la urne 78.000 de craioveni. Sunt necesare 65.000 de voturi valabil exprimate pentru ca rezultatul referendumului să fie validat. Ca populația să se exprime împotriva proiectelor de la Kozlodui, este nevoie de votul favorabil al 32.500 de craioveni.
GdS a decis să vină în sprijinul acestui demers democratic, prevăzut de Legea nr. 215/2001, și anume consultarea populației în problemele de interes major pentru oraș. Voluntarii pot ridica tabelele pentru strângerea semnăturilor de la birourile noastre de mică publicitate, care pot fi găsite în următoarele locații: cartierul Brazda lui Novac (str. Brazda lui Novac, nr. 166 – Complexul Vechi, fosta Tutungerie); str. Madona Dudu (bl. 8, incinta Asirom); cartier Craiovița Nouă (bulevardul Oltenia, bl. 61C – zona Stația 30 Cinematograf); str. Dezrobirii, nr. 74 A (zona magazinelor auto); cartier Valea Roșie (lângă biserică) și Câmpia Islaz nr. 97 A – sediul GdS. După completare, tabelele vor fi predate tot la birourile de mică publicitate, pe bază de buletin și semnătură. Tot aici, craiovenii pot să semneze individual pentru organizarea referendumului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS