17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEi au protestat, Ponta a scăpat

Ei au protestat, Ponta a scăpat

DSC_0337

„Pleacă Ponta!“, „Premier urmărit penal, rușinea Europei“, „La anul cu votul, o să-ți spargem botul“, „Victoraș, să ne lași“, Ponta Ș-O VA lua“. Acestea sunt câteva din lozincile pe care le-au scandat sute de persoane prezente la mitingurile organizate de PNL în orașele capitală de județ din Oltenia, vineri, ziua în care s-a supus la vot în parlament moțiunea pentru demiterea guvernului Ponta. Moțiunea nu a primit numărul suficient de voturi, astfel că actualul guvern își continuă, deocamdată, activitatea.

Pe o căldură înăbu-șitoare, circa 200 de liberali din Dolj, coordonați de copreședintele filialei, Marian Jean Marinescu, s-au îmbrăcat în tricouri inscripționate cu mesajul „Pleacă Ponta!“ și au protestat timp de o oră în centrul Craiovei împotriva lui Ponta, a guvernului și a PSD. „Ponta a furat și se vrea scăpat“, „Tu la DNA ai treabă, dă-ți demisia degrabă“, „Facem dreptate, din străinătate“, „Ponta, vei afla, ce-nseamnă diaspora“, „Jos dottore și plagiatore“, „Nu vreau să fiu reprezentat de un premier penal“, „PSD+corupție = guvern“, scria pe colile cu care se înarmaseră protestatarii. „Vrem să arătăm că și cei de la Craiova vor ca acest guvern să plece. Am protestat împotriva menținerii acestui guvern în funcție și a lui Victor Ponta în funcția de prim-ministru. Dacă nu trece moțiunea, PSD-ul va avea o imagine și mai rea. Din păcate, țara va suferi foarte mult. Nu cred că un guvern care are un prim-ministru anchetat penal poate să lucreze normal. În Polonia au demisionat trei miniștri, președintele Camerei, deci acolo se ține cont… gândiți-vă, ministrul apărării din Germania a demisionat în 24 de ore. Liderii europeni, în acest moment, sunt foarte uimiți că un prim-ministru, singurul, și, dacă ne uităm în istorie, nu cred că a mai existat altul, rămâne în funcție, nu-și dă demisia în momentul în care este anchetat pentru fapte de corupție.
După părerea mea, cea mai bună soluție ar fi alegerile anticipate. Atunci, poporul, așa cum zic ei, decide. Să nu mai așteptăm încă un an. Nu cred că este bine pentru România să rămână acest guvern“, a declarat Marian Jean Marinescu. „Nu am văzut în viața mea un om (Victor Ponta – n.r.) care să mintă cu o asemenea liniște sufletească. Mai vezi în ochii omului când minte, îți dai seama că are o problemă, dar la această persoană nu se vede nimic. Are un zâmbet și o atitudine care pe mine mă uimesc. Poate să declare ceva azi, iar mâine face cu totul invers. Nu are nici un fel de jenă!“, a adăugat el.

Protestatar la 83 de ani

La cei 83 de ani ai săi, craioveanul Alexandru Fota crede că guvernul e plin de hoți și parlamentul de șarlatani
La cei 83 de ani ai săi, craioveanul Alexandru Fota crede că guvernul e plin de hoți și parlamentul de șarlatani

Pe lângă tinerii și liderii de la PNL, la protest au participat și doi bătrâni, unul de 72 de ani, iar celălalt de 83 de ani. „Protestez împotriva lui Ponta pentru că ne-a făcut numai rău. De când a intrat în guvern, ne-a băgat la sărăcie“, a explicat Constantin Stănescu, de 72 de ani, motivul pentru care striga cot la cot cu ceilalți „Demisia!“. Și mai vehement împotriva guvernului a fost Alexandru Fota, un craiovean de 83 de ani. „Protestez împotriva acestui guvern pentru că este un guvern de hoți. Și el, și parlamentul trebuie să plece. Este un parlament de șarlatani. Au furat cât au putut. Munca noastră, sudoarea noastră au furat-o“, a spus el.

Sute de persoane la mitinguri și în celelalte județe din Oltenia
mitingpnl

În Gorj, protestul liberalilor din Piaţa Prefecturii a fost scurtat din cauza căldurii. „Am stat o oră, oamenii n-au putut rezista mai mult în soare“, a explicat Dan Vâlceanu, copreşedintele PNL Gorj. El a comentat şi pe marginea respingerii moţiunii de cenzură împotriva guvernului Ponta, spunând că există, totuşi, un câştig: 11 parlamentari ai puterii au votat moţiunea.
Sute de persoane, majoritatea liberali, au protestat și la Slatina pe platoul din faţa Prefecturii Olt. Manifestanții au adus vuvuzele, steaguri tricolore şi pancarte sau chiar simple coli de hârtie pe care erau scrise diverse sloganuri, majoritatea având mesaje adresate premierului Victor Ponta. Îmbrăcaţi aproape total în alb, oamenii au scandat lozinci anti-Ponta pe platoul Prefecturii Olt din Slatina, timp de aproape două ore.
„Plagiator, ţi-e frică de popor“, „Ieri – Rus, azi – Ponta“, „Mai bine Golan decât PSD-ist“, „Ponta – Demisia“, „Ponta la Brutărie“, „Ponta pleacă!“, „Ponta = Minciună – Tupeu –  Sfidare“, „Ponta Ş-O-V-A lua“, „Premier penal, marş la Tribunal!“, „Premierul cercetat pentru furtul de la stat“, „Ponta cu penalii, Iliescu cu minerii“, „Scapă cine poate! – noua lozincă la PSD“ etc. au fost doar o parte din lozinci.
În Mehedinți, circa 200 de persoane au scandat în faţa Prefecturii Mehedinţi lozinci precum „Ieşiţi în stradă pentru că în România aşa se apără democraţia! Ieşiţi în stradă!“, „Aşa nu se mai poate! Jos Ponta!“. „După părerea noastră, nu există pesedişti buni şi pesedişti răi, există pesedişti răi şi pesedişti foarte răi. Dacă despre Ioan Rus pot spune că este un pesedist rău după ce a jignit întreaga diasporă făcând nevestele salariaţilor din diaspora «curve» şi copiii «golani», pot să spun că Victor Ponta este un pesedist foarte rău. Ponta habar nu are să guverneze, habar nu are de onoare. Victor Ponta nu are absolut nimic sfânt în el. După părerea mea, trebuie să îşi dea demisia pentru că un prim-ministru care este urmărit penal nu mai poate sta în fruntea guvernului şi a unui partid care se pretinde că este la guvernare şi că este democratic“, a declarat copreşedintele PNL Mehedinţi, Virgil Popescu.

Parlamentarii puterii, cuminți în bănci

În timp ce în Oltenia protestatarii se pregăteau să plece acasă, în parlament, guvernul Ponta scăpa de demitere datorită numărului insuficient de voturi pentru adoptarea moțiunii de cenzură. Din numărul total de 554 de parlamentari, au fost prezenți 417. Au fost exprimate 214 voturi şi anulate 7. Din cele 207 voturi valabil exprimate, 194 au fost „pentru“ și 13 „împotrivă“, prea puțin față de necesarul de 278 de voturi pentru adoptarea ei. Ca să nu aibă surprize la vot, conducerea coaliției PSD – UNPR – PC și PLR le-a cerut propriilor parlamentari să stea în bănci și să nu voteze. Printre excepții au fost Victor Ponta, Șerban Nicolae și Călin Popescu Tariceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS