10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConf. univ. dr. Virgil Pătraşcu: „Tratăm în jur de 200 de cazuri noi de cancer de piele“

Conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu: „Tratăm în jur de 200 de cazuri noi de cancer de piele“

Conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Județean Craiova, spune că tot mai mulți doljeni suferă de cancer de piele, iar protecția solară este obligatorie pentru fiecare dintre noi
Conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Județean Craiova, spune că tot mai mulți doljeni suferă de cancer de piele, iar protecția solară este obligatorie pentru fiecare dintre noi

Vorbește încet și apăsat. Are în spate zeci de ani de experiență, iar profesionalism este cuvântul care îl definește. În fiecare zi, conf. univ. dr. Virgil Pătrașcu, șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Județean Craiova, le redă speranțele pacienților cei mai grav bolnavi. Cancerul de piele este diagnosticul care zdruncină viața a tot mai mulți olteni. Medicul ne învață cum să ne protejăm de radiațiile solare, dar și ce șanse de vindecare are cancerul de piele.

GdS: Statisticile arată că există tot mai mulți români care suferă de cancer de piele. Care este situația în Clinica de Dermatologie pe care o conduceți?
Virgil Pătrașcu: Pacien­ții care vin în Clinica de Dermatologie au afecțiuni grave. Cei cu forme ușoare de insolație sau roșeață la nivelul tegumentului se duc la medicul de familie. Cei cu forme mai grave de erupție solară, erupții polimorfe la lumină, merg în ambulatoriu de specialitate, unde sunt tratați. În clinică ajung cazurile de precancere și cancere cutanate, care sunt efectul expunerii îndelungate la soare. Arsurile solare mai grave apar și în urma consumului de alcool, care poate sensibiliza pielea, sau în urma unor tulburări de nutriție. Numărul paciențiilor cu cancer de piele este mare în Dolj pentru că este o zonă cu mult soare, în curs de deșertificare.

GdS: Spuneați că aici tratați cazurile cele mai grave. Există o anumită categorie de persoane afectată mai mult?
V.P.: Tratăm aproximativ 200 de cazuri noi în ceea ce privește cancerul de piele. Predomină cancerul de piele de tipul carcinomului bazocelular, care nu are potențial letal, dar desfigurează bolnavul din cauză că, de obicei, ajunge târziu la doctor. Mai este și carcinomul spinocelular, care dă metastază. În acest caz, pe lângă intervenția chirurgicală, bolnavul trebuie să urmeze un tratament cu polichimioterapie (folosirea simultană a mai multor medicamente diferite – n.r.).
Cele mai grave sunt cazurile de melanom, cu un potențial mare de metastazare. În general, este vorba de persoane cu ten deschis la culoare, care lucrează foarte mult în aer liber, spre exemplu cei din mediul rural. Pacienții cei mai afectați de cancerul de piele sunt cei cu vârsta peste 50 de ani, dar melanomul apare și la persoane mai tinere. Acestea sunt consecința expunerii la soare, pe perioade scurte ale anului, cu o piele nepregătită. Celelalte forme de cancer sunt efectul cumulat în timp al expunerii la soare.

„Corpul are posibilitatea de a repara ce distruge soarele, dar în anumite limite“

GdS: Cam cât la sută dintre acești bolnavi mai au șanse de vindecare?
V.P.: Depinde de tipul cancerului. Spre exemplu, în carcinomul bazocelular, care am spus că nu dă metastaze, dacă persoana vine la medic în timp util, asta însemnând câteva luni sau cel mult unu-doi ani, atâta timp cât putem să operăm aceste cazuri, vindecarea este 100%. În ceea ce privește formele cu posibilitate de metastazare, pe 90% dintre ele le vindecăm și în 10% avem probleme cu metastaze și recidive. Melanomul însă nu poate fi controlat astfel încât să putem vorbi de supraviețuire. Dar acesta este destul de rar, reprezintă doar 5% din cancerele de piele. Se încearcă acum introducerea unor medicamente noi pentru tratarea melanomului de care să beneficieze și bolnavii noștri. Medicamentul este însă foarte scump, iar studiile făcute și cei care îl promovează spun că prelungește supraviețuirea bolnavului cu trei-șase luni. În plus, are multe reacții secundare, care uneori impun oprirea tratamentului. Așadar, progresul științei în acest domeniu nu este foarte mulțumitor și bine ar fi ca oamenii să își ia măsuri să nu se ajungă la melanom.

GdS: Pentru că tot ați vorbit de măsuri pe care trebuie să ni le luăm, care ar fi primele trei reguli de care ar trebui să ținem cont atunci când ne expunem la soare?
V.P.: În primul rând, ar trebui să știm că soarele ne face probleme dacă exagerăm. Regulile diferă și în funcție de persoane. Spre exemplu, o persoană brunetă care se bronzează foarte ușor poate să stea mai mult la soare. În schimb, o persoană cu tenul foarte deschis, care se roșește ușor și nu se bronzează sau se bronzează foarte greu, trebuie să stea foarte puțin la soare. În general, este bine să nu te expui la soare între 11.00 și 16.00, dar în zilele foarte însorite poate fi periculoasă expunerea chiar și la orele 17.00-18.00. Trebuie să știm ce tip de piele avem, să știm că soarele ne poate face rău, să evităm perioada din zi în care cantitatea de ultraviolete este mare și să știm dacă mai avem alte boli care ne pot permite sau nu să stăm la soare. Corpul are propriul lui sistem de apărare. Bronzarea este o reacție a organismului, care simte pericolul și încearcă să se opună cât poate de mult acestor radiații. Avem la nivelul corpului posibilitatea de a repara ce distruge soarele, dar în anumite limite.
Când acestea sunt depășite, apar celulele canceroase, care se înmulțesc și formează tumori. Există creme fotoprotectoare pe care trebuie să le folosim când ne expunem la soare.

Folosirea cremei protectoare nu înseamnă că trebuie să stăm mult la soare

GdS: Vin oamenii la dumneavoastră pentru examinări preventive sau pentru sfaturi?
V.P.: De obicei, cei mai mulți vin cu bolile autotratate. Se tratează din proprie inițiativă sau după cum le spun vecinii. De multe ori, se duc la farmacie și își ia ce cred ei că le-ar face bine. Ar fi bine ca și farmaciștii să aibă anumite limite în a da anumite medicamente. Noi, medicii și farmaciștii, trebuie să ne ajutăm reciproc, fiecare trebuie să își îndeplinească cât mai bine rolul lui, astfel încât pacientului să îi fie mai bine.

GdS: În comerț există foarte multe creme fotoprotectoare. Cum o alegem pe cea potrivită?
V.P.: Trebuie să știm că există creme fotoprotectoare pe care trebuie să le folosim când ne expunem la soare. Mai puțin importantă este firma care produce crema. Este indicat să alegem în funcție de pielea pe care o avem și de indicele de protecție solară. Copiii, persoanele blonde sau șatene au nevoie de cremă cu protecție cât mai mare, adică +50. Dacă ai o piele mai închisă la culoare, poți folosi cremă cu factor de protecție +30. Dar oamenii trebuie să știe că folosirea cremelor fotoprotectoare îi ajută să se protejeze, nu îi încurajează să stea mai mult la soare. Insist că trebuie să îți cunoști foarte bine problemele medicale. Dacă ai o boală care nu îți permite să stai la soare, aceasta ți se poate agrava în cazul în care nu ții cont de recomandarea medicului. Spre exemplu, dacă ai o formă ușoară de lupus, care se mai numește și boala luminii, și te expui la soare, aceasta se poate agrava și poate afecta și organele interne. Oamenii trebuie să fie înțelegători și să asculte sfatul medicilor.
La acest articol a contribuit și Adela Scurtu, studentă în anul I, la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS