8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăAutostrada OltenieiDemisionarul Rus, enervat de scrisoarea parlamentarilor doljeni

Demisionarul Rus, enervat de scrisoarea parlamentarilor doljeni

ioan-rus

Parlamentari de Oltenia de la PNL, PSD, PSRO, PC și PLR fac front comun pentru „Autostrada Olteniei“ Craiova – Lugoj. Ministrul transporturilor, Ioan Rus, a fost chemat ieri la Craiova, pentru discuții. Nu va mai apuca să vină, pentru că aseară și-a dat demisia din funcție, în urma unor declarații nefericite.

Campania pentru „Autostrada Olteniei“ intră într-o nouă fază. Prezent miercuri (10 iunie), la postul de televiziune Digi24, ministrul transporturilor, Ioan Rus, s-a arătat deranjat de scrisoarea pe care parlamentarii de Oltenia și reprezentanții mediului de afaceri au trimis-o comisarilor europeni de la Bruxelles, prin care cer o autostradă Craiova – Lugoj, în perioada de programare 2014-2020. Rus consideră că cei care trimit asemenea scrisori sunt „dușmanii“ Master Planului General de Transport (MPGT) al României. „Noi, de fapt, nu avem dușmani la Bruxelles. Acolo avem colaboratori. Noi avem dușmanii acasă. Adică, noi, în loc să discutăm, 14 parlamentari de la PDL au scris o scrisoare la Comisia Europeană în care făceau praf și pulbere Master Planul. În loc să le explicăm noi, să bem o cafea la mine la minister – uite, cum, ce, ăsta-i adevărul, trebuie să îl facem așa, că altfel nu ni-l aprobă ăia dacă-i vreo imixtiune politică – (…) a durat o lună și ceva până am răspuns la Comisie. Am scăpat de aia, eram cu Master Planul gata, un europarlamentar PDL a depus altă scrisoare, aproximativ la fel la Parlamentul European (PE). Săptămâna trecută, am explicat la Bruxelles: «Domnilor, dacă vreți, vin eu sau cineva de la minister, specialiștii, să fim audiați în Comisia pentru transporturi a PE mâine dimineață sau rămân acum încă trei zile ca să explic». Ei zic: «Nu, singura posibilitate ar fi pe 29 iunie», că ăia au altă agendă decât în România. Dar noi, dintr-o prostie extraordinară, în loc să negociem, să discutăm aici, noi între noi, transferăm totul. Dacă mă duc acolo, ce-o să facă? Europarlamentarul din Irlanda o să moară de grija Master Planului meu? Nu, vor sta liniștiți și vor asista la scandal între românii din PDL din Parlamentul European și românii care vor să se ducă și să susțină Master Planul“, a afirmat Ioan Rus la Digi24, citat de agenția Hotnews.

„Este o încercare ieftină de manipulare”

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a ținut să corecteze cele afirmate de ministrul Rus.
„În primul rând, nu este adevărat că scrisoarea menționată a fost trimisă de 14 deputați PDL. A fost trimisă de Comisia pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților. În această comisie nu sunt parlamentari dintr-un singur partid. Cei 14 au cerut Comisiei Europene (CE) ca ministerul să facă public Master Planul. În al doilea caz, nu este vorba despre scrisoarea trimisă de «un europarlamentar PDL», ci de scrisoarea semnată de mai mulți parlamentari din Oltenia, după dezbaterea de la Craiova, din 7 iunie. Ministrul Rus a fost la Bruxelles miercurea trecută (4 iunie), iar eu am transmis scrisoarea luni (8 iunie). Scrisoarea transmisă de noi nu are nici o legătură cu faptul că în data de 29 iunie Ioan Rus este chemat la Comisia pentru transport a PE. Cererea Comisiei pentru Transport din Parlamentul European a fost transmisă reprezentantei permanente a României la Bruxelles pe 21 mai și se refera la Master Plan, dar la capitolul cale ferată. După cum vedeți, este o încercare ieftină de manipulare, este exact cum declara dânsul «o prostie extraordinară». Eu sunt membru în Comisia pentru transport a PE și-l voi întreba pe dl Rus și despre «Autostrada Olteniei»“, a declarat Marian Jean Marinescu.

Împreună pentru autostradă

Scrisoarea care l-a deranjat pe Ioan Rus a fost semnată de participanții la dezbaterea „Drumuri pentru Oltenia“, organizată în data de 7 iunie la Prefectura Dolj de Gazeta de Sud și Alege TV. Semnatarii sunt: Marian Jean Marinescu – europarlamentar (PNL), membru în Comisia de transport și turism a Parlamentului European (PE), Mihai Fifor – senator (PSD) președinte al Comisiei de transporturi și energie din Senatul României, Petre Petrescu – deputat (PSRO) membru în Comisia pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților, deputații Florentin Gust (PSRO), Constantin Dascălu (PNL) și Daniel Iane (PNL), iar din partea patronatelor: Tony Bold – președinte Patronatul Român – filiala Dolj, Eugen Sârbu – vicepreședinte Patronatul Român – filiala Dolj și Nicu Durău – director resurse umane ALRO Slatina. În această săptămână, alți parlamentari și-au anunțat sprijinul pentru acest proiect: Ionuț Stroe – deputat PNL (Dolj), Mario Oprea – senator PNL (Dolj), Mărinică Dincă – senator PNL (Dolj), Cosmin Enea – deputat PSD (Dolj), Cristiana Anghel – senator PC (Dolj), Niculina Mocioi – deputat PNL (Gorj) și Ion Cupă – deputat PLR (Gorj). Ministrul Ioan Rus a primit ieri invitația să ia în calcul o deplasare la Craiova săptămâna viitoare, pentru a discuta serios problema „Autostrăzii Olteniei“ cu parlamentarii de Oltenia și cu reprezentanții mediului de afaceri. Rus nu va ajunge însă în Bănie, pentru că aseară și-a dat demisia în urma unor declarații nefericite la Digi24. Vorbind despre Master Planul de Transport, acesta a afirmat că muncitorii români ar trebui să revină în țară, argumentând că, pentru câteva sute de euro în plus pe care îi câștigă acolo „copiii se fac golani acasă și nevasta curvă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS