14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProcurorii DNA au extins urmărirea penală împotriva lui Toni Greblă

Procurorii DNA au extins urmărirea penală împotriva lui Toni Greblă

Toni Greblă, fost senator de Gorj
Toni Greblă, fost senator de Gorj

Fostul judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR) şi senator de Gorj, Toni Greblă, s-a prezentat ieri-dimineaţă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul de trafic de influenţă în care a şi fost reţinut la un moment dat. Toni Greblă a declarat la intrarea în sediul DNA că speră ca justiţia să fie independentă şi că s-a prezentat la audieri ca oricare cetăţean al României. Potrivit unor surse judiciare, procurorii ar fi extins acuzaţiile la adresa fostului parlamentar, care a renunţat prin demisie la funcţia de judecător al CCR. Procurorii l-au anunțat că au extins urmărirea penală pe numele său, pentru trafic de influență în formă continuată – două infracţiuni, respectiv fals în declaraţii în formă continuată – 13 acte materiale. În acelaşi dosar au mai fost puşi sub urmărire penală Mihai Prundianu, administrator de firmă, acuzat de cumpărare de influenţă, în formă continuată, precum şi Gheorghe Grecu, acuzat de complicitate la infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția cu scopul de a obține pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de spălare de bani.

Acuzaţii grave

Conform anchetatorilor, în perioada 2008- 2012 ( cu ocazia campaniilor electorale din 2008 și 2012), Toni Greblă, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României, a primit foloase electorale necuvenite în cuantum total de 100.000 de euro (câte 50.000 de euro per campanie) de la Ion Bîrcină. Concret, aceste foloase au fost primite de Toni Greblă în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici din cadrul companiilor și societăților naționale, respectiv autorități publice centrale și locale, să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu. Demersurile trebuia să fie făcute în folosul firmelor controlate de Bârcină, care avea interese în domenii de activitate diverse (energie, construcții, transport, fier vechi). În perioada 2009-2015, inculpatul Toni Greblă, în calitate de senator (în perioada 2008-2013) și ulterior judecător de Curte Constituțională (în perioada decembrie 2013-2015), a pretins și primit, direct și indirect, de la suspectul Mihai Prundianu mai multe foloase necuvenite, în cuantum total de 481.276,42 lei. Din suma respectivă, 360.269,42 lei au reprezentat investiții în curs consemnate în lista activelor unei societăți comerciale (un tractor cu remorcă și marfă aflată în custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struți, materiale de tip tâmplărie PVC și alte materiale de construcție pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din județul Gorj). De asemenea, suma de 121.007 lei a reprezentat cheltuielile salariale pentru un număr de șase angajați în perioada 2011-2015, evidențiate în contabilitatea Asociației Camera de Comerț și Industrie România – Japonia (care lucrau în realitate la ferma respectivă). Foloasele respective au fost primite de Toni Greblă, în schimbul promisiunii acestuia de a interveni și determina diferiți funcționari publici din cadrul companiilor și societăților naționale, respectiv autorități publice centrale și locale, să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domeniul energiei.

Nu şi-a trecut un teren în declaraţia de avere

Totodată, în perioada 2009-2015, Toni Greblă, în funcțiile de senator, respectiv judecător la Curtea Constituțională, a omis să precizeze în declarațiile de avere, întocmite în perioada 2008-2015, dobândirea de la o rudă, printr-un contract de donație, a unui teren în suprafață de 10.000 de metri pătraţi, situat în județul Gorj. În plus, în perioada 2010-2015, cunoscând realitatea surselor de finanțare și realitatea proprietarilor fermei respective, suspectul Gheorghe Grecu a înlesnit cu intenţie și l-a ajutat pe inculpatul Toni Greblă să săvârșească infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția cu scopul de a obține pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în sensul asumării, în mod nereal, a calității de proprietar al exploatației agricole.
„Concret, suspectul Grecu Gheorghe a ascuns și a disimulat adevărata natură a provenienței și proprietății bunurilor și drepturilor asupra acestora, cunoscând că provin din săvârșirea unei infracțiuni, jucând rolul interpusului, ca paravan al afacerilor derulate de Toni Greblă, în următoarele modalități: a acceptat transferul proprietății exploatației agricole pe numele său, în calitate de persoană fizică autorizată, în condițiile în care, în aceeași perioadă, apărea ca salariat al Asociației Camera de Comerț și Industrie România – Japonia; a avut cunoștință de existența unei convenții comerciale verbale, între Toni Greblă și Prundianu Mihai, privind punerea în comun de bani, mijloace și muncă pentru realizarea unei exploatații agricole de creștere și valorificare a struților; a acceptat ca fluxurile financiare ulterioare să-l prezinte ca beneficiar final, cum este cazul obținerii de subvenții de la APIA, în cuantum total de 37.193 de lei, pentru anii 2010-2014; a încheiat contracte comerciale cunoscând faptul că beneficiarul legal al acestora era altă persoană. Aceste acțiuni ale suspectului Grecu
Gheorghe au avut drept scop atât mascarea existenței situației de incompatibilitate în care se afla senatorul / judecătorul Toni Greblă, cât și facilitatea obținerii, de către acesta din urmă, a foloaselor necuvenite provenind din administrarea fermei respective, în cuantum total de 518.469,42 lei, din care 481.276,42 lei, reprezentând contravaloarea investițiilor în curs și a cheltuielilor salariale, și 37.193 de lei, cu titlu de subvenții obținute de la APIA, în perioada 2010-2014. În perioada respectivă, suspectul Grecu Gheorghe a obținut ca folos propriu, din activitatea prestată, contravaloarea veniturilor salariale, în cuantum total de 34.335 de lei“, susțin procurorii DNA.

Greblă spune că nu a făcut trafic de influenţă

Toni Greblă a declarat că nu ştie prea multe în legătură cu acuzaţiile noi care îi sunt aduse de procurori.
„Mi-a fost adus la cunoştinţă faptul că s-a făcut o extindere având în vedere aceleaşi aspecte, mai ales legate de campania electorală şi acea gospodărie la care creşteam păsări şi animale. Concret, în campania electorală aş mai fi cheltuit nişte bani pe nişte mese organizate pe acolo. Nu ştiu foarte multe detalii. Nu le-au plătit pentru mine, nu rezultă de nicăieri că ar fi fost plătite pentru mine, ci că cineva ar fi organizat nişte mese, nu la solicitarea mea, lucruri total neadevărate. Eu am avut o campanie electorală foarte săracă. Sloganul meu de campanie electorală a fost «Eu nu cred în campaniile electorale de 30 de zile», pentru că nu în 30 de zile şi cu găleţi se face campanie electorală. (…) Nu este vorba de nici un ban, n-am făcut niciodată trafic de influenţă obţinând vreun ban de la cineva. Suma aceasta ar fi ceea ce a investit Mihai Prundianu în amenajarea de adăposturi pentru animale şi pentru cumpărarea de struţi“, a spus Toni Greblă, după audieri.

DNA a cerut arestarea fostului judecător

Toni Greblă mai este acuzat că, alături de alte persoane, ar fi încercat să încalce embargoul impus Rusiei, prin exportarea de alimente, precum şi că ar fi intervenit să îşi ajute finul în afaceri. Este vorba de Ion Bârcină, de la care ar fi primit şi mai multe bunuri. La jumătatea lunii martie, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut arestarea la domiciliu a fostului senator. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins solicitarea procurorilor şi a dispus ca ancheta să se desfăşoare cu inculpatul în stare de libertate. Cererea procurorilor a avut în vedere faptul că ex-judecătorul Curţii Constituţionale a României ar fi încercat, după ce a fost pus sub urmărire penală, să vândă prin intermediari mai multe capre de la ferma care făcea obiectul cercetărilor. Direcţia Naţională Anticorupţie îl acuză pe fostul judecător Toni Greblă de comiterea următoarelor infracţiuni: trafic de influență, în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul de a obține pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni), constituirea unui grup infracțional organizat (în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate). Potrivit anchetatorilor, Greblă a pretins şi primit de la finul său, Ion Bîrcină, om de afaceri de etnie romă, mai multe bunuri, între care şi un autoturism BMW seria 5.
„În perioada 2010-2015, inculpatul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională) și ulterior judecător la Curtea Constituțională, a pretins și primit de la suspectul Bîrcină Ion, cu titlul de foloase necuvenite, următoarele: în perioada 2010-2015, folosința gratuită, întreținerea și asigurarea pentru un autoturism marca BMW, serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 de euro; în perioada 2010-2015, folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; în 2.11.2011, suma de 1.200 de lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe. Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de suspectul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ș.a.)“, potrivit unui comunicat al DNA.

Implicat în afaceri, fiind judecător

Conform procurorilor anticorupţie, în perioada 2010-2015, inculpatul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională) și ulterior judecător la Curtea Constituțională, a exercitat în fapt activități specifice calităților de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societății) și director general (activități comerciale), disimulate prin interpuși. A încălcat dispozițiile de incompatibilitate (privind incompatibilitățile judecătorului de la Curtea Constituțională și ale senatorului). „A rezultat că, în mod neîntrerupt, inculpatul Toni Greblă a desfășurat activități comerciale direct și prin interpuși și a exercitat calitățile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj și cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producția de energie electrică. Începând cu luna august 2014, inculpatul Greblă Toni a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Bîrcină Ion (persoană apropiată relațional), un cetățean turc, cetățeanul moldovean Victor Dolghi și Constantin Bartolomeu Săvoiu. Împreună cu cei patru suspecți menționați, inculpatul a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a iniția raporturi comerciale (export produse agroalimentare) pe linia România – Federația Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargo unilateral asupra importului de produse agroalimentare din Uniunea Europeană. În fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un răspuns la instituirea regimului autonom de sancțiuni de către Uniunea Europeană Rusiei. În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în țară, cât și în afara țării, acționând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 – 2015, aceștia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârșirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate“, conform procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS