22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsaltul final pentru referendum la Craiova

Asaltul final pentru referendum la Craiova

kozlodui

ONG-urile mai au nevoie de mai puțin de 3.000 de semnături pentru a declanșa un referendum la Craiova, împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui – Bulgaria. O analiză a GdS arată că referendumul ar putea aduce la urne peste 60% din electoratul alegerilor locale din 2012. Subiectul a generat un interes uriaș, numai pe internet articolul a avut peste 18.000 de vizualizări, craiovenii plecați în Europa de Vest și SUA au reacționat. Mai jos aflați unde puteți semna pentru susținerea referendumului.

ONG-urile mai au nevoie de doar 3.000 de semnături pentru a declanșa un referendum la Craiova, pe tema proiectelor nucleare de la Kozlodui – Bulgaria. Situl nuclear, aflat la o distanță de circa 100 de kilometri de municipiu, cuprinde centrala atomo-electrică unde funcționează două reactoare cu o putere instalată de 2.000 MW și un viitor depozit de deșeuri nucleare, cu o capacitate de stocare de 350.000 de tone. În plus, Bulgaria vrea să prelungească cu 30 de ani durata de viață a celor două reactoare, pentru care resursa de exploatare expiră în 2017, respectiv 2019. Planurile autorităților de la Sofia prevăd și construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate instalată de 1.200 MW. O catastrofă nucleară la Kozlodui ar afecta direct populația județului Dolj din cel puțin 19 localități. Craiova, care se află la 100 de kilometri de situl nuclear, nu va fi nici ea ocolită în caz de dezastru. Legislația internațională prevede consultarea populației din România și Bulgaria în legătură cu aceste proiecte cu potențial impact transfrontalier. În acest context, Grupul de Acțiune Civică din Craiova a decis să strângă semnături pentru declanșarea unui referendum antinuclear în Bănie.

Iulie 2015 – ținta pentru referendum

Societatea civilă a strâns deja peste 10.000 de semnătură din necesarul de 13.000 pentru introducerea unui proiect de hotărâre pe ordinea de zi a Consiliului Local (CL) Craiova. Potrivit calculelor GdS, ar fi nevoie de 78.000 de craioveni la urne și cel puțin 65.000 de voturi valabil exprimate pentru validarea referendumului. Este nevoie de minimum 32.500 de voturi ca populația să respingă proiectele nucleare de la Kozlodui. Practic, un eventual referendum ar putea aduce la urne 60% din electoratul prezent la alegerile locale din 2012. După ce GdS a publicat aceste calcule, interesul pentru subiect a crescut enorm. Numai pe internet (Facebook și pagina online GdS), s-au înregistrat peste 18.000 de accesări. Craioveni plecați în Europa de Vest și SUA și-au exprimat sprijinul pentru pentru ceea ce ar putea deveni primul referendum din istoria Craiovei impus de societatea civilă. Grupul de Acțiune Civică informează că toți cei interesați să semneze pentru această inițiativă pot găsi tabele la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, situată în centrul Craiovei, pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 9. Pentru a avea valabilitate juridică, după completare, tabelele trebuie semnate de persoana care a colectat semnăturile celor înscriși în tabel. „Dorim să încheiem strângerea de semnături până la 15 iunie, astfel ca referendumul să fie organizat în prima jumătate a lunii iulie 2015“, a precizat Luminița Simoiu, coordonatorul Grupului de Acțiune Civică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS