10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Filantropia“ nu a trecut proba transparenței

„Filantropia“ nu a trecut proba transparenței

Spitalul „Filantropia“ în fața examenului de transparență
Spitalul „Filantropia“ în fața examenului de transparență

Șpaga pentru angajare la spitalele din Craiova este un termen des folosit în referatele procurorilor DNA. GdS a propus managerilor un exercițiu de transparență prin publicarea pe site a tuturor angajărilor din perioada 2012-2015. Toți au susținut public inițiativa „Transparență în spitale“, dar nici unul nu a trecut de la vorbe la fapte. În cazul Spitalului „Filantropia“, solicitarea scrisă a GdS a primit un răspuns dezamăgitor.

În data de 5 mai 2015, GdS a lansat o invitație publică managerilor de spitale din Craiova. Jurnaliștii propuneau un exercițiu de transparență: în termen de 30 de zile, instituțiile sanitare să publice pe propriile site-uri situația angajărilor din perioada 2012-2015. Inițiativa GdS a venit în contextul arestării fostului viceprimar Cristina Calangiu, acuzată de procurorii DNA că pretindea șpăgi cuprinse între 1.000 și 8.000 de euro pentru a angaja în spitale asistenți și infirmieri. Lista transparenței ar fi trebuit să conțină informații cum ar fi: data organizării concursului, componența comisiei de concurs, numele candidaților admiși și notele obținute de către aceștia. În întâmpinarea inițiativei noastre a venit și viceprimarul Dan Dașoveanu, care a participat la emisiunea „Audiență Generală“ de la Alege TV dedicată corupției din spitale. Viceprimarul care coordonează spitalele din subordinea municipalității a subliniat că acest proiect trebuie pus în practică până la 1 iunie 2015. Mai mult, Dan Dașoveanu a venit și cu propuneri extrem de interesante privind metodologia concursurilor de angajare. Campania „Transparență în spitale“ a primit susținerea publică din partea mai multor manageri: Adina Turcu – managerul Spitalului „Victor Babeș“; Luiza Popa – managerul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova; Bogdan Fănuță – managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova; Gabriel Mogoș – managerul Spitalului Clinic Căi Ferate (CF) și Alice Gavrilă – managerul Spitalului „Filantropia“. După 1 iunie 2015, GdS a verificat site-urile instituțiilor care s-au angajat public să fie mai transparente. La Spitalul „Victor Babeș“, pe site apar la rubrica „Concursuri“ doar cele organizate în 2014. Este vorba despre anunțurile privind data, tematica, bibliografia și regulamentul concursului. Concursurile pentru perioada 2012-2015 nu sunt publicate. La Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova, sunt publicate pe site rezultatele concursului din mai 2015, atât parțiale, cât și finale, dar și componența nominală a comisiei de concurs. Nu apar concursurile mai vechi, însă este un început pozitiv pentru managerul Luiza Popa. SCJU Craiova are site-ul cel mai sărac în informații. Nu are încă o rubrică destinată concursurilor. În ceea ce privește spitalul CFR Craiova, pe site există doar anunțuri privind concursuri din 2014 și 2015.

Lungul drum de la vorbă la faptă

În fine, la Spitalul „Filantropia“ apar pe site doar rezultatele concursurilor din luna mai 2015, după arestarea Cristinei Calangiu. În rechizitoriul DNA se spune, printre altele, că fostul viceprimar Cristina Calangiu ar fi primit o șpagă de 6.500 de euro pentru un post de asistent medical la Spitalul „Filantropia“. După declanșarea campaniei „Transparență în spitale“, cititorii ne-au făcut o sesizare privind un concurs de angajare la „Filantropia“ pentru un post de medic, derulat în anul 2014. În consecință, GdS a adresat o serie de întrebări, în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. Am cerut furnizarea listei concursurilor organizate pentru un post de specialitate în 2014, condițiile de participare la aceste concursuri, lista concurenților admiși și notele obținute la fiecare probă în parte, precum și copie de pe actele administrative privind componența comisiilor de concurs și actele de modificare, dacă au existat modificări în componența comisiilor de concurs. Practic, am cerut, în baza legii, informații pe care managerul Alice Gavrilă se angajase public că le va publica din oficiu pe site-ul instituției. Răspunsul primit din partea managerului Alice Gavrilă ne-a cam lămurit cât de naivi am fost în demersul nostru sincer privind „Transparența în spitale“. În primul rând, reprezentanții Spitalului „Filantropia“ au invocat art. 5 din Legea 544/2011 (!) ca să ne spună că informațiile solicitate „nu fac parte din categoria informațiilor publice ce trebuie aduse obligatoriu la informare (!) opiniei publice“. Art. 5 din Legea nr. 544/2001 face referire la lista informațiilor de interes public pe care autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să le comunice din oficiu, inclusiv pe site-ul instituției. Pentru că tot am ajuns aici, facem observația că site-ul Spitalului „Filantropia“ nu conține informații esențiale prevăzute la art. 5, printre care sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil (lit. e), programele și strategiile proprii (lit. f) sau lista cuprinzând documentele de interes public (lit. g). Mai departe, managerul, „pentru a satisface oarecum curiozitatea dumneavoastră“, ne livrează câteva articole de lege referitoare la desfășurarea concursurilor. Și atât. Nimic concret despre concursurile solicitate de noi. Ținem să informăm conducerea Spitalului „Filantropia“ că nu am solicitat informațiile pentru curiozitatea reporterilor GdS, ci pentru a răspunde cititorilor care ne-au sesizat în legătură cu un concurs de angajare. Iar răspunsul instituției sanitare intră flagrant în contradicție cu susținerea publică a inițiativei „Transparență în spitale“.
Reluăm solicitarea la transparență, lansată în data de 5 mai. Vom vedea că se poate, cu puțină bunăvoință și respect pentru cetățenii care finanțează spitalele publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS