11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZilele Craiovei 2015: Artiştii de mâine ai Craiovei au expus la Centrul Multifuncţional

Zilele Craiovei 2015: Artiştii de mâine ai Craiovei au expus la Centrul Multifuncţional

Expoziție cu vânzare de obiecte hand-made, instituții de cultură ce și-au deschis porțile în fața vizitatorilor, spectacole de muzică – toate aceste evenimente au fost incluse pe agenda manifestărilor de marți, 2 iunie, organizate cu prilejul celei de-a XIX-a ediții a Zilelor Municipiului Craiova.

Obiecte lucrate manual de iubitori ai artei, de viitori artiști ai Craiovei de la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ sau de către deținuții de la Penitenciarul Craiova, au fost prezentate în cadrul expoziției cu vânzare de la Centrul Multifuncțional. Au fost expuse spre încântarea craiovenilor tablouri, picturi pe scoarță de copac, cutii de bijuterii sculptate în lemn, icoane pe sticlă, goblenuri şi fețe de masă. „Avem obiecte pictate în ulei pe diferite suporturi: pe ipsos, pe lemn, pe scoarță de copac. Piesele care atrag atenția sunt tablourile zodiacale. Am ales să exprimăm fiecare zodie realizând picturi cu anotimpul căruia îi corespunde. Lucrez împreună cu fratele meu. El a terminat Liceul de Arte, apoi a lucrat la o firmă de artizanat. Deși sunt inginer, arta a devenit modul meu de a mă exprima“, ne-a spus Cristian Boldea.
Tablourile zodiacale pot fi achiziționate la prețuri care variază între 15 și 30 de lei, în funcție de mărime, în vreme ce picturile în ulei pe lemn sau pe scoarță de copac afișează un preț ce variază între 8 și 50 de lei.

Lucrări ale artiștilor de mâine ai Craiovei

La Centrul Multifuncțio­nal i-am întâlnit și pe câțiva dintre elevii Liceului de Arte „Marin Sorescu“ și lucrările lor. În așteptarea iubitorilor de frumos, care să le admire lucrările, tinerii nu au putut lăsa jos din mână creionul și, rezemați de un zid sau aşezaţi pe un scaun, creionau un viitor tablou. „Nu pot să stau departe de hârtie și creion. Trebuie să desenez tot timpul, ca să pot evolua“, a fost explicația care a venit din partea lui Andrei Tonița. Alături de colegii săi expune portrete clasice, dar și lucrări cu influență barocă. „E o artă mixtă, cu mesaje ascunse ce așteaptă să fie descoperite de privitori“, este provocarea pe care tânărul artist craiovean a lansat-o la Centrul Multifuncțional.
Bijuteriile realizate manual își fac și ele loc printre pânzele expuse. „Fac cercei și pandantive din pastă polimerică, pastă ce se întărește la cuptor. Ele se adresează în special copiilor. Sunt sub formă de gogoșele, prăjituri, la fel cum se regăsesc și simbolurile florale create pentru mămici și bunici“, a precizat Bianca Stancu. Prețul bijuteriilor lucrate manual variază între 5 și 10 lei.
Craiovenii care vor să admire lucrările și chiar să plece acasă cu unele dintre ele trebuie să știe că expoziția cu vânzare este deschisă până joi, 4 iunie, în intervalul orar 10.00 -16.00.

Porți deschise și muzică

Tot cu ocazia Zilelor Craiovei, Teatrul „Colibri“ și-a deschis ieri porțile, pentru a primi în regatul poveștilor cei mai curioși micuți, interesați să vadă care este viața din culisele unei instituții de cultură. Teatrul va putea fi vizitat și astăzi, în intervalul orar 10.00 -18.00.
Și pentru că nici o sărbătoare nu poate exista fără muzică, aseară craiovenii din cartierul Rovine au avut întâlnire cu soliștii Ansamblului „Maria Tănase“, care le-au lansat invitația de a „petrece românește“.

Program Zilele Craiovei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS