12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Sânge vienez“ revine pe scena Operei din Bănie

„Sânge vienez“ revine pe scena Operei din Bănie

Dirijorul Alexandru Iosub, managerul Operei Române Craiova - Antoniu Zamfir, regizorul Rareș Zaharia și scenografa Barbara del Piano (FOTO: Traian Mitrache)
Dirijorul Alexandru Iosub, managerul Operei Române Craiova – Antoniu Zamfir, regizorul Rareș Zaharia și scenografa Barbara del Piano (FOTO: Traian Mitrache)

Vara începe la Opera Română Craiova cu o premieră. Joi, 4 iunie, și sâmbătă, 6 iunie, de la ora 19.00, instituția de cultură prezintă publicului craiovean opereta „Sânge vienez“ de Johann Strauss (fiul). Premiera absolută a operetei în trei acte după un libret de Viktor Léon și Leo Stein a avut loc la Carltheater din Viena pe 26 octombrie 1899.
În 1972, „Sânge vienez“ se juca pentru prima oară pe scena Filarmonicii de Stat Oltenia, secția operetă. „Sânge vienez“ revine pe scena craioveană, sub o regie modernă, semnată de Rareș Zaharia, cu un decor cu totul deosebit creat de tânăra scenografă Barbara del Piano. Costumele sunt realizate printr-o nouă colaborare cu designerul Cătălin Botezatu, iar coregrafia îi aparține lui Răzvan Mazilu. Conducerea muzicală poartă semnătura lui Alexandru Iosub.
„«Sânge vienez» reprezintă debutul meu ca regizor în operetă. A fost o provocare. Am descoperit o operetă pe care o cunoșteam doar fragmentar. Am fost surprins de calitatea muzicii. Sunt cele mai frumoase valsuri, polci ale lui Strauss care compun muzica pe care publicul le va recunoaște cu siguranță. Textul este de o calitate surprinzătoare și atunci m-am apropiat de el cu multă bucurie. Epoca în care am plasat acțiunea este una care ne spune multe. Este vorba de anii ‘30“, a precizat regizorul Rareș Zaharia în cadrul unei conferințe de presă.
Povestea unor personaje rupte din cotidian, infidelitatea, minciuna, prefăcătoria, încurcăturile, farsele, dar și iertarea, înțelegerea și iubirea, toate se vor regăsi pe scena Operei Române Craiova în noua premieră a verii.
„Am plecat de la faptul că acțiunea se petrece pe mai multe planuri și ne-am gândit să unificăm aceste locuri și să dăm un numitor comun. Și, pentru că sunt întâmplări neverosimile, ne-am gândit la un loc la care toate aceste întâmplări ar putea avea loc în mod natural, de unde ideea de a plasa acțiunea într-un bar cu o scenă de teatru. Când ajung într-un astfel de loc, oamenii sunt foarte conștienți de poziția lor socială. Dar pe măsură ce acțiunea avansează, ei vor renunța la convențiile sociale“, a precizat scenografa Barbara del Piano.
Își vor da concursul corul, baletul și Orchestra Oprei Române Craiova. „Sânge vienez“ se va juca și în cadrul Festivalului Internațional „Elena Teodorini“ din luna octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS