21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova reia finanțarea Water Park-ului

Primăria Craiova reia finanțarea Water Park-ului

DSC_0272

Deznodământ fericit în privința parcului acvatic al Craiovei. Primăria s-a convins că structura de rezistență a clădirilor din incinta complexului este solidă și a decis să deblocheze plățile. Vestea i-a bucurat pe constructori, care nu mai primiseră bani pentru lucrările efectuate de aproape o jumătate de an. Aceștia au promis că, dacă circuitul financiar nu va mai fi întrerupt, vor finaliza proiectul până la sfârșitul anului.

Dubiile Primăriei Craiova legate de calitatea lucrărilor la Water Park-ul de lângă Parcul Tineretului au fost risipite de expertiza pe care a comandat-o unei firme din București după ce procurorii DNA au făcut mai multe percheziții în noiembrie la firmele implicate în proiect. Interesul DNA pentru proiectul de aproximativ 15 milioane de euro finanțat pe jumătate din fonduri europene a venit ca urmare a unor bănuieli că pentru o parte dintre lucrări s-ar fi decontat ilegal peste două milioane de lei. În consecință, primăria a dedus că structura de rezistență a celor două clădiri, una administrativă și cea cu bazine acoperite, ar putea avea probleme la structura de rezistență. Și atunci municipalitatea a sistat plățile către constructori și a plătit circa 8.000 de lei firmei SC SPIRI Com din București pentru efectuarea unei expertize care să certifice că lucrările executate până în acel moment au respectat proiectul. „Nu s-a mai lucrat la Water Park pentru că este o anchetă în curs de la DNA. Ideea este că DNA a comandat deja o expertiză financiară, iar primăria a licitat o expertiză tehnică. Când vom vedea dacă rezistă fundația pentru tot ceea ce presupune restul de lucrare, acoperiș și așa mai departe, atunci vom lua decizia dacă se continuă sau nu lucrarea. Până atunci, nu putem să ne asumăm asemenea risc, pentru că ar însemna să investim bani în ceva despre care nu avem toate datele necesare că proiectul este bun și rezistent. Din câte am înțeles, și la al doilea obiectiv sunt probleme, s-a extins ancheta și atunci am preferat să oprim, deocamdată, investiția“, spunea primarul Olguța Vasilescu cu mai bine de o lună în urmă.
Managerul de proiect, Mihnea Geantă, s-a declarat surprins atunci de decizia primăriei. „Dacă primăria a decis să nu mai finanțeze proiectul până nu se efectuează acea expertiză, este problema și decizia lor (…). Noi am primit aviz de la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru fiecare fază determinantă a lucrărilor, ceea ce înseamnă că s-au respectat și cantitățile, și calitatea“, spunea Geantă. Într-adevăr, Inspectoratul de Stat în Construcții a precizat, într-un răspuns trimis la solicitarea GdS, că nu a descoperit nici o neconformitate majoră, de genul celei bănuite de primărie, și anume probleme la structura de rezistență. Potrivit datelor furnizate de ISC, inspectorii au efectuat 16 controale pe șantierul Water Park-ului în 2013 și șapte în 2014, iar din punctul lor de vedere, lucrările au trecut testul.
Întrebat de GdS de ce primăria are suspiciuni în ciuda faptului că ISC a dat aviz pozitiv, iar lucrările au fost recepționate de comisia primăriei, deci asumate de aceasta, viceprimarul Mihail Genoiu declara acum trei săptămâni că membrii comisiei nu sunt specialiști în domeniu. Legat de avizul ISC, Genoiu nu a dat un răspuns clar.
Pe de altă parte, directorul firmei Project THC din Craiova, care asigură dirigenția de șantier, declara că îl încântă faptul că primăria vrea să facă expertiză, deoarece, în acest fel, se termină bârfele.

Constructorii așteaptă decontarea a trei milioane de lei fără TVA de la primărie

Zilele acestea, firma angajată de primărie să expertizeze clădirile de la Water Park a dat verdictul final, din punctul de vedere al municipalității: structura de rezistență corespunde proiectului, deci investiția poate să continue. Acest lucru a fost confirmat pentru GdS de primarul Olguța Vasilescu: „Concluzia expertizei este că se poate continua investiția. Și o vom continua. Am deblocat deja plățile“.
Anunțul i-a bucurat nespus pe constructorii de pe șantier care spuneau că lucrările abia merg la relanti din cauza lipsei banilor. „Este o veste foarte bună care confirmă ceea ce noi am tot spus, și anume că lucrările sunt de calitate, lucru confirmat și de Inspectoratul de Stat în Construcții. Când se vor debloca plățile, vom chema toți oamenii pe șantier, pentru că, până acum, din cauza lipsei finanțării, am muncit nici măcar la relanti. Avem depusă la primărie o cerere de plată de circa trei milioane de lei fără TVA, iar, dacă va fi aprobată, vom ajunge cu decontarea banilor pe lucrări la nivelul anului 2014. În cazul în care nu vor mai fi întreruperi pe circuitul financiar, vom finaliza proiectul până la sfârșitul anului. Trebuie să-l terminăm“, a declarat Mihnea Geantă, managerul de proiect.

Cine construiește Water Park-ul

Contractul pentru execuția Water Park-ului a fost atribuit de primărie în februarie 2013 unei asocieri de firme formată din SC DELTA ACM 93 SRL (lider al asocierii) – SC POLYSTART IMPEX SRL – SC UTI GRUP SA. Suma din contract: 65 de milioane de lei fără TVA (80,6 milioane de lei). Potrivit datelor financiare, proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Din suma totală, 41.192.584 de lei reprezintă cofinanţare de la bugetul local (bani pe care municipiul Craiova i-a împrumutat de la banca austriacă Hypo), 30.320.010 lei sunt contribuţia Uniunii Europene, iar 14.553.604 lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional. Conform anunțului de atribuire, din suma totală a contractului, maximum 1% putea fi subcontractată, lucru care s-a și întâmplat. Este vorba de 0,7% acordați SC GARDEN CENTER GRUP SRL pentru lucrări de arhitectură peisagistică a spațiilor verzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS