17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCampanie de donare de sânge în Craiova

Campanie de donare de sânge în Craiova

Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova, organizează mâine o sesiune  de donare de sânge, în Piaţa Mihai Viteazul, între orele 9.00 – 13.00, în cadrul programului „O şansă pentru viaţă”. Sângele recoltat va fi folosit pentru pacienţii cu arsuri grave sau pentru cei care sunt supuşi unor operaţii complexe, pentru bolnavii de leucemie şi pentru victimele accidentelor rutiere. În Craiova, deşi aproximativ 1000 persoane donează lunar, cantitatea de sânge recoltată acoperă doar 80% din cerere. Mai mult, pentru a putea asigura anumite preparate dar şi pentru a creşte siguranţa produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care donează periodic, din responsabilitate faţă de semeni şi societate.

Această sesiune, prin sângele recoltat, oferă o şansă în plus pacienţilor din spitale şi ajută persoanele ocupate, dar interesate să contribuie la salvarea de vieţi omeneşti. Astfel, potenţialii donatori au acces la un proces de donare rapid şi comod realizat într-un autobuz special compartimentat şi dotat.
Craiovenii care îndeplinesc criteriile minime pentru a deveni donatori sunt aşteptaţi să doneze sânge benevol (fără bonuri valorice) în cadrul unităţii mobile „O şansă pentru viaţă”.
Donarea de sânge trebuie să fie un proces sigur atât pentru donator, cât şi pentru primitor, de aceea persoană care donează trebuie să fie sănătosă şi să îndeplinească următoarele condiţii:
– să aibă vârstă cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani
– greutate 50 – 100 kg femeile şi 60 – 100 kg bărbaţii
– să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii stomatologice sau chirurgicale
– să nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii
– femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.

Înainte de donare, se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fără multe proteine şi grăsimi). Nu se fumează înainte şi după donare cu o ora.
În urmă donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscurile de paralizie şi de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS