6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAfgani ascunși printre pepeni și cartofi, depistați la Calafat

Afgani ascunși printre pepeni și cartofi, depistați la Calafat

Polițiștii de frontieră doljeni au descoperit, numai în cursul lunii mai, 30 de cetățeni afgani care încercau să intre ilegal în România
Polițiștii de frontieră doljeni au descoperit, numai în cursul lunii mai, 30 de cetățeni afgani care încercau să intre ilegal în România

Tot mai mulți cetățeni afgani, sirieni sau irakieni încearcă să intre ilegal în România dinspre Bulgaria, cu scopul de a ajunge în țări din vestul Europei, cum ar fi Germania sau Elveția. Într-o singură săptămână, poliţiştii de frontieră din Calafat au descoperit 38 de migranţi care au încercat să intre ilegal în ţară, iar de la începutul acestui an, peste 100.

Polițiștii de frontieră din Calafat descoperă aproape zilnic migranți care încearcă să intre ilegal în țara noastră. Unii se ascund în camioane, alții traversează frontiera pe jos, iar alții încercă să-i păcălească pe polițiștii de frontieră cu documente false. Reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Giurgiu, de care aparțin polițiștii de frontieră din Calafat și Bechet, spun că numai într-o săptămână au fost descoperiți 23 de migranți, toți afgani.
Astfel, pe 24 mai, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui camion, un cetăţean polonez care transporta pepeni verzi, din Grecia pentru Polonia. Oamenii legii au hotărât să verifice camionul cu o sondă de detectare a dioxidului de carbon și așa și-au dat seama că în acesta se află mai multe persoane. Când au desigilat camionul, poliţiştii de frontieră au descoperit șapte cetățeni afgani, cu vârste cuprinse între 14 și 52 de ani, ascunși printre pepenii verzi. Migranți nu aveau acte de identitate și au explicat că s-au urcat în camionul șoferului polonez fără știrea acestuia.
Câteva ore mai târziu, la acelaşi Punct de Trecere a Frontierei, s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui camion MAN, alt cetăţean polonez care transporta cartofi din Grecia pentru Polonia. Ca şi în primul caz, în baza unei analize de risc, poliţiştii de frontieră au descoperit sub marfă 16 cetățeni afgani cu vârste cuprinse între 15 şi 20 de ani. Și aceștia au declarat că, în urmă cu câteva zile, s-au urcat în camionul șoferului polonez într-o parcare din Grecia, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei. O zi mai târziu, pe 25 mai, polițiștii de frontieră au descoperit încă șapte cetățeni afgani, ascunși printre cartofi, într-un camion care urma să ajungă în Polonia. Tinerii afgani au declarat în fața oamenilor legii că au plecat de acasă în urmă cu mai multe zile și s-au urcat în camion într-o parcare în Grecia, fără ştirea şoferului. Cei șapte migranți au mai declarat ca voiau să ajungă în Germania sau Elveţia și au plătit unei persoane, a cărei identitate nu o cunosc, câte 1.500 de euro.

Alți patru afgani ascunși printre pepeni

Pe 28 mai, în același Punct de Trecere a Frontierei, oamenii legii au descoperit alți şase migranţi, patru afgani şi doi sirieni, care au încercat să intre ilegal în ţară. Cei patru afgani se ascunseseră într-un TIR încărcat cu pepeni verzi, iar sirienii au încercat să ocolească, pe jos, punctul de frontieră. În acest caz, polițiștii de frontieră au stabilit că cei patru cetățeni afgani au plecat din țara de origine în urmă cu aproximativ 15 zile, pe ruta Turcia-Grecia-Bulgaria, și s-au urcat în camion într-o parcare în Grecia, fără știrea șoferului.Ultimul caz de acest fel a fost înregistrat tot la Calafat, în dimineața zilei de luni, 1 iunie. Potrivit reprezentanților ITPF Giurgiu, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat s-a prezentat, la volanul unui autocamion Volvo, un cetăţean turc care transporta gumă de mestecat din Turcia pentru Germania. Echipa de control formată de polițiști bulgari și doljeni a descoperit, ascuns în cabina șoferului, un irakian de 19 ani, care nu vorbea limba română și nu deținea documente de identitate. De data acesta, șoferul a explicat că irakianul s-a urcat în camionul său într-o parcare din apropierea orașului Sofia, spunând că vrea să meargă în Germania. Șoferul a mai spus că habar nu avea că irakianul nu are documente de călătorie. În toate cazurile, poliţiştii de frontieră au dispus întreruperea călătoriei cetățenilor afgani, iar potrivit unui protocol româno-bulgar, atât migranţii, cât și șoferii și camioanele acestora au fost predaţi Poliţiei de Frontieră Bulgare, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Peste 100 de migranți descoperiți la Calafat

Polițiștii din cadrul  ITPF Giurgiu au precizat pentru Gazeta de Sud că, de la începutul anului și până pe 1 iunie, în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat au fost descoperiți și întorși din drum peste 100 de migranți. Este vorba de cetățeni afgani, sirieni sau irakieni care încercau să intre în România fie ascunși în mijloace de transport, fie cu documente de călătorie false sau au încercat să ocolească pe jos Punctul de Trecere a Frontierei.

Teona Șimon, studentă în anul I, Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS