16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul inspectorilor de la Impozite și Taxe se întoarce la Parchet

Dosarul inspectorilor de la Impozite și Taxe se întoarce la Parchet

Magistrații de la Judecătoria Craiova au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, să restituie procurorilor rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată cei 14 funcționari de la Direcția de Impozite și Taxe. Inculpații au fost acuzați de comiterea infracțiunilor de fraude informatice, fals intelectual, înşelăciune şi abuz în serviciu.
Printre inculpați se numără zece funcționari ai Direcției de Impozite și Taxe – Titina Gușiță, Octavian Cojocaru, Petrișor Stepan, Elena Munteanu, Vasilica Bumbac, Claudia Bogoi, Luminița Predoaica, Ioana Moraru, Georgeta Mitroi și Lilioară Piciu, dar și patru foști angajați ai Direcției – Corina Coadă, Lucica Păsărică, Valentina Cătănescu și Andreea Beldeanu.
Aceștia sunt acuzați că, în calitate de funcţionari ai Direcţiei de Impozite şi Taxe, în perioada 2007-2014, ar fi „şters din evidenţa fiscală informatizată mai multe debite din amenzi, în baza unor sentinţe civile fictive şi a unor chitanţe nereale“.
De asemenea, funcționa­rii Direcției de Impozite și Taxe mai sunt acuzați că au acordat nejustificat facilităţi fiscale unor persoane care nu aveau acest drept, dar și că ar fi anulat mai multe chitanţe prin care au fost încasate taxe judiciare de timbru, „în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul“, după cum au reținut procurorii craioveni. Prejudiciul a fost calculat de anchetatori la suma totală de 650.539 de lei.
La jumătatea lunii februarie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a celor 14 inculpați, iar ulterior, judecătorul de cameră preliminară a descoperit o serie de neconcordanțe privind acuzațiile aduse unor inculpați, astfel că a cerut procurorilor să remedieze problemele. Joi, pe 28 mai, instanța a hotărât să restituie rechizitoriul procurorilor craioveni. „Restituie Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cauza penală privind pe inculpaţii Bumbac Vasilica Iuliana, Mitroi Georgeta, Munteanu Elena, Cojocaru Simon Octavian, Beldeanu Gegiu Andreea Loredana, Coadă Petria Corina, Bogoi Claudia Mariana, Stepan Daniel Petrişor, Predoaica Luminiţa, Moraru Ioana, Păsărică Lucica, Cătănescu Valentina Anca, Guşiţă Gratie Titina, Piciu Lilioară, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 5235/P/2011“, se arată în hotărârea instanței de judecată.
Potrivit Codului de Procedură Penală, judecătorul de cameră preliminară restituie dosarul Parchetului, rechizitoriul este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termen de cinci zile. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi contestată de procurorii craioveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS