10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveni nemulţumiţi de noile preţuri ale alimentelor

Craioveni nemulţumiţi de noile preţuri ale alimentelor

În timp ce unele produse alimentare s-au ieftinit cu 12% de ieri, cu cât este scăderea TVA, la alte produse prețurile au urcat, astfel că tot ceea ce pierd comercianții cu vânzarea unui produs mai ieftin câștigă pe partea cealaltă din scumpirea altuia. Unii dintre craiovenii aflați ieri la cumpărături au declarat că nu au simțit ieftiniri și că la unele produse prețurile sunt chiar mai mari decât înainte de reducerea TVA de la 24%, la 9% sau sunt chiar la fel ca săptămâna trecută.

De la 1 iunie, TVA la alimente și la băuturile nonalcoolice s-a redus de la 24% la 9%. Conform proverbului „la pomul lăudat să nu te duci cu sacul“, craiovenii care s-au înghesuit ieri să cumpere alimente mai ieftine, ca urmare a reducerii TVA, au ieșit dezamăgiți din magazine. Zeci de craioveni s-au înghesuit, ieri-dimineață, în unele supermarketuri craiovene, pentru a se aproviziona cu alimente la prețuri mai mici, ca urmare a reducerii TVA. În unele supermarketuri, cozile la casierii erau până în mijlocul magazinului, în jurul orei 11.00, iar la alte astfel de magazine mari rafturile la anumite produse alimentare (la carne, spre exemplu) erau aproape goale.
În supermarketuri, cele mai multe produse analizate de GdS aveau prețuri reduse față de săptămâna trecută, dar altele erau afișate la același preț sau chiar la unul mai mare.
În Selgros, ieftinirile la raft erau la fel ca în pliantele anunțate la unele produse, iar la altele nu erau chiar de 12%.
La Lidl-ul de pe Calea București s-au ieftinit produsele analizate față de săptămâna trecută. Zahărul, de la 2,99 lei costa ieri 2,62 lei pe kilogram, iar la raft erau afișate și prețurile vechi, dar și cele noi. Erau ieftiniri mai mari la carnea de porc, dar galantarele erau aproape goale, în jurul orei 11.00.

Unele produse mai scumpe, altele mai ieftine

În Kaufland, pulpa de porc costa săptămâna trecută 17,99 lei pe kilogram, iar ieri în magazin mai exista un singur sortiment de pulpă de porc, la prețul de 20,20 lei. La un sortiment de unt de masă era afișat același preț ca și zilele trecute, de 5,05 lei. În rest, toate alimentele analizate de GdS săptămâna trecută se ieftiniseră (vezi în tabelele de mai jos), dar în procente diferite: ulei, zahăr, pulpe pui, orez, făină, apă plată. Cea mai mare ieftinire dintre produsele analizate s-a observat la pulpele de pui, de la 11,99 lei pe kilogram, la 10,53 lei pe kilogram după tăierea TVA. O sticlă de doi litri de apă plată a ajuns să coste sub doi lei. Prețul s-a redus de la 2,25 lei, la 1,97 lei pe sticlă.

tabel 1 tabel 2 tabel 3

De altfel, supermarketul informa prin pliant că în perioada 1 iunie – 31 iulie nu va mai scumpi produsele alimentare. Totuși, la acea frază era pusă o steluță, iar mai jos era explicat, cu litere mai mici, care sunt excepțiile la care se pot aplica scumpiri în intervalul amintit: „Cu excepția sortimentelor de carne proaspătă, refrigerată, legume, fructe proaspete, pește proaspăt (…)“.
În Piața Mare, la magazinul Corina s-a ieftinit simțitor pulpa de porc de la 16 lei pe kilogram, săptămâna trecută, la 14 lei pe kilogram, începând de la 1 iunie. În schimb, magazinul a scumpit pulpele de pui, de la 7,90 lei pe kilogram săptămâna trecută, la 8,5 lei pe kilogram ieri.
Alți comercianți profită din plin de reducerea TVA și păstrează, momentan, diferența de TVA în favoarea firmei. Există unități în care produsele nu s-au ieftinit deloc, în ciuda diminuării TVA de la 24% la 9% inclusiv pentru restaurante, pizzerii și alte unități de acest gen. De exemplu, ieri la Pizzeria Celentano, prețurile afișate pe site erau aceleași ca și săptămâna trecută. La telefonul pizzeriei li se confirmă clienților că nu s-au redus prețurile și că nu se știe dacă se vor reduce sau nu, după scăderea TVA.

Craiovenii nu prea au simțit mari ieftiniri

Unii dintre craiovenii care erau ieri la cozi în supermarketuri spuneau că nu au simțit foarte mult la buzunar reducerile de prețuri, în timp ce alții susțineau că au constatat reduceri nesemnificative la alimente.
„Să știți că nu la toate produsele au fost ieftiniri. De exemplu, nu am mai găsit deloc produse la prețul din pliante. Singurul a fost uleiul pe care l-am găsit cum trebuie, dar în rest nu sunt mari reduceri“, a spus Ștefan, un pensionar din Craiova. „Eu sunt nemulțumit. Asta e ieftinire, cu 20 de bani? Ce naiba, domne! Chiar nu s-au ieftinit. Ne dă cu o mână și ne ia cu două, pe altă parte“, a spus Ionel, alt craiovean care a mers în supermarket ieri.
„Sincer, foarte puțin s-au redus prețurile. Nu prea sunt mari reduceri. Sunt chiar mici. Am cumpărat aceleași produse cam cu aceiași bani. Sunt reduceri de 10 – 20 de bani la fiecare produs. În fine, să zicem că e acceptabil și așa“, a spus și Violeta Borțoi, o tânără care își umpluse coșul cu produse alimentare. „Nu sunt reducerile promise la prețurile alimentelor. Nici pe departe nu sunt reduceri. Una spun în pliante și alta este la raft. Pe etichetă arată că s-ar fi ieftinit, dar în realitate nu s-au ieftinit. Nu sunt mai ieftine și nu se simte nimic la buzunar!“, a spus Traian Badea, care se aprovizionase dintr-un supermarket craiovean.
La magazinele de cartier nu s-au ieftinit multe alimente și băuturi nonalcoolice. „Am luat la același preț ca săptămâna trecută de la magazinul din colț: o doză de Cola cu trei lei și o pungă de grisine cu 2,5 lei. Sunt aceleași prețuri ca înainte de 1 iunie. Nu s-a ieftinit nimic“, a spus Mihai, un tânăr craiovean.
Produsele la care trebuie să se aplice TVA de 9% sunt enumerate în tabelul din HG nr. 367/2015. Comercianții au doar obligația de a reduce TVA la alimente la 9%, evidențiat pe bonul fiscal, dar nici o lege din România nu îi poate obliga să și reducă prețurile finale ale produselor de la raft, în condițiile actuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS