24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAngajaţi mai puţini la CEO

Angajaţi mai puţini la CEO

Cei mai mulţi şomeri sunt din Gorj - 1.558
Cei mai mulţi şomeri sunt din Gorj – 1.558

Aproximativ 2.000 de mineri şi energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia devin şomeri, începând cu 2 iunie. Cei mai mulţi şomeri provin din judeţul Gorj, respectiv 1.558, precum şi din judeţele învecinate: Dolj şi Mehedinţi. De asemenea, aproximativ 300 de salariaţi au fost trimişi în şomaj de la Sucursala Electrocentrale de la Brăila, unde există o termocentrală pe gaze, pe care Complexul Energetic Oltenia a preluat-o nu cu mult timp în urmă. Activitatea la Brăila nu a prea existat, iar energia electrică produsă cu ajutorul gazelor naturale este una dintre cele mai scumpe. Prin urmare, administraţia Complexului Energetic Oltenia a renunţat la angajaţii de la Brăila şi, cel mai probabil, sucursala va fi vândută unui investitor. Grupurile pe gaze naturale de la Brăila au fost preluate de Complexul Energetic Oltenia în contul unei datorii.

Viitor incert pentru energia pe cărbune

Din judeţul Vâlcea nu se vor înregistra şomeri, având în vedere că Unitatea Minieră de Cariere de la Berbeşti a fost externalizată acum două luni. Aici mai există aproximativ o mie de angajaţi, care, în prezent, se află în subordinea CET Govora, unul din foştii beneficiari de cărbune ai Complexului Energetic Oltenia.
Minerii de la Berbeşti şi-au păstrat locurile de muncă, însă au salarii mai mici decât în perioada în care erau angajaţii Complexului Energetic Oltenia. Compania producătoare de energie electrică din Oltenia înregistrează în cursul unui an o activitate economică fluctuantă, cu vânzări record sau cu producţie spre minimum, din cauza cererii scăzute sau a preluării cu prioritate în Sistemul Energetic Naţional a energiei regenerabile.
Complexul Energetic Oltenia are începând de astăzi aproximativ 15.500 de angajaţi, cei mai puţini de la înfiinţarea mineritului şi termocentralelor în regiune. Deşi s-a investit peste un miliard de euro în instalaţiile de desulfurare şi slam dens energia produsă pe cărbune nu îşi mai regăseşte locul pe piaţa de energie.

Venituri de 1.700 de lei lunar să stea acasă

Minerii şi energeticienii care de astăzi nu vor mai merge la serviciu sunt aşteptaţi să se înregistreze la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj sau la agenţiile de care aparţin după domiciliu. Foştii angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia vor beneficia de un venit lunar mediu de aproximativ 1.700 de lei. Acesta este compus dintr-un venit de completare de peste o mie de lei, la care se adaugă indemnizaţia de şomaj pentru maximum un an.
Actualii şomeri care mai au doi ani până la pensie vor încasa în al doilea an doar venitul de completare. Majoritatea celor care au devenit şomeri mai au un an sau doi până să iasă la pensie. Guvernul a alocat suma de 12,6 milioane de lei pentru plata venitului de completare.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS