12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViorica Dobre: „Muzica populară mă face fericită, mă împlinește sufletește“

Viorica Dobre: „Muzica populară mă face fericită, mă împlinește sufletește“

(FOTO: Arhiva personală)
(FOTO: Arhiva personală)

De mai bine de 16 ani, Viorica Dobre (foto) își arată dragostea pentru folclor prin cântec. Interpreta consideră că e de datoria noastră, a românilor, să ducem mai departe cântecul popular. Datorită mamei sale care a îndrumat-o mereu să pășească pe acest drum, Viorica Dobre este astăzi una dintre vocile frumoase pe care le are muzica populară din Oltenia. „Părinții mei au avut înclinație către acest domeniu, dar pentru că ei nu au avut posibilitatea să-și fructifice talentul, au zis că pe mine trebuie să mă ajute să-mi urmez visul“, a spus Viorica Dobre.
De la vârsta de șapte ani, interpreta le cântă celor care iubesc folclorul. Serbările școlare, evenimentele din familie sau petrecerile prietenilor au reprezentat primele scene pe care Viorica a urcat. A trecut timpul, iar vocea artistei era din ce în ce mai frumoasă. „La 15 ani am conștientizat talentul meu și faptul că pot mai mult de atât. Atunci când am venit la liceu în Craiova, m-am înscris la Școala Populară de Artă, unde timp de trei ani am mers la diverse festivaluri și concursuri“, a spus artista. Așa a început o nouă poveste frumoasă din viața interpretei, poveste scrisă în acorduri populare. Ușor, ușor, Viorica a început să dea glas tuturor sentimentelor și a învățat să-și stăpânească emoțiile.
La 18 ani, Viorica Dobre a scos primul său album. Atunci a făcut turul televiziunilor și a început să devină cunoscută în lumea muzicii populare. După patru ani, artista a luat o pauză în ceea ce privește aparițiile televizate și s-a concentrat mai mult pe evenimentele private pe care le avea. „În acea perioadă am simțit lipsa faptului că nu mai intram în casele telespectatorilor, că nu mai aveam contact cu publicul larg“, a spus Viorica. Interpreta spune că, deși a lipsit de pe micul ecran, a avut multe lucruri de învățat din această experiență. „Chiar dacă oamenii nu te văd prea des la televizor, dacă ai o voce puternică, vei rămâne cu siguranță în sufletele lor“.
Momentele trăite în perioada în care Viorica Dobre mergea la Școala Populară de Artă sunt prețioase pentru artistă. Colegii ei de atunci, Ionela Anghel Popa, Lavinia Bîrsoghe, Mihaela Răducanu și multe alte voci importante de pe scena muzicii populare oltenești, sunt alături de Viorica și o susțin în activitatea artistică. Fiecare revedere cu ei este specială, veselia și zâmbetul nelipsind de pe fețele artiștilor.

„Mă simt un om valoros pentru că Dumnezeu mi-a dat acest dar“

Despre talentul său, Viorica spune că este un dar de neprețuit, pe care l-a fructificat. „Mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest har. De fiecare dată când sunt tristă încep să cânt. Mă simt un om valoros pentru că Dumnezeu mi-a dat acest dar. Muzica populară mă face fericită, mă împlinește sufletește“, a spus Viorica Dobre. Artista a moștenit talentul de a cânta din familie. Așa cum în viață nimic din ceea ce trăim nu este întâmplător, drumul solistei către scenă a început să prindă contur de la o vârstă fragedă. Nici nu se putea altfel, fiind înconjurată de oameni care au iubit, au cântat și s-au bucurat enorm de acest talent. Tatăl și mama artistei au cântat, de aici și dragostea pentru folclor pe care Viorica Dobre o are. „Mama mea m-a susținut mai mult să merg pe acest drum. Tata spunea că nu-i ușor în acest mediu, dar eu am ales să fiu alături de public, să le cânt oamenilor“, a explicat solista de muzică populară. Viorica Dobre spune că drumul cântecului popular este frumos, dar greu de urmat. „Nu-i ușor să stai să te pregătești, să studiezi, să culegi cântece. Uneori trebuie să renunți la anumite activități, chiar și la timpul petrecut cu familia, dar satisfacția e mare atunci când publicul te aplaudă și e alături de tine“.
Interpreta a realizat de mică faptul că fără muncă nu poți face nimic, a învățat să prețuiască lucrurile și oamenii pentru a ajunge să-și împlinească visele.
Locul câștigat în inimile iubitorilor de folclor se datorează și mesajelor pe care interpreta le transmite prin cântecele sale. „Noi, soliștii, căutăm să aducem publicului piese în care să se regăsească. Primul meu album are textele scrise de mine și de soțul meu, dar acum nu am mai compus versuri. Melodiile mele sunt scrise de Jeni Nicolau, Georgiana Ion și Adi Mihu de la Târgu Jiu“, a povestit Viorica.
Pentru că solista a învățat cât este de important să crezi în tine și în ceea ce faci, dar mai ales să îți dai seama care este drumul tău în viață, orice secundă petrecută pe scenă reprezintă pentru Viorica un prilej de bucurie. Atenția publicului este alt lucru pe care interpreta l-a învățat de-a lungul timpului, așa că Viorica pregătește iubitorilor de folclor alt material muzical.
Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS