6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova mai are de așteptat: Nouă milioane de euro, îngropate în sentințe judecătorești

Craiova mai are de așteptat: Nouă milioane de euro, îngropate în sentințe judecătorești

(Foto: Arhiva GdS)
(Foto: Arhiva GdS)

Licitația de zece milioane de euro din fonduri europene pentru desemnarea firmei care ar trebui să monteze circa 750 de containere îngropate în Craiova este cu un picior în groapă. După un șir îndelung de contestații, dosarul licitației a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova, care au decis să respingă toate contestațiile depuse. În sentința motivată pe 85 de pagini, magistrații consideră că și singura firmă care avea șanse să fie declarată câștigătoare nu îndeplinește în totalitate cerințele de calificare. Consiliul Județean Dolj, cel care a organizat licitația, își adună acum oamenii pentru a înțelege exact ce a vrut să spună Curtea de Apel Craiova: continuă sau nu licitația? Și, dacă da, ce documente să mai solicite pentru ca lucrările să poată începe.

Dosarul licitației care ar trebui să schimbe definitiv fața Craiovei în privința modului în care se colectează gunoiul menajer s-a plimbat între Consiliul Județean, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și Curtea de Apel până când actorii implicați au amețit și nu mai știu pe ce drum să o apuce. Miza uriașă a afacerii de zece milioane de euro a dus la un joc de-a șoarecele și pisica între două firme participante la licitație, European Waste Energy din Craiova și Grădinariu Import Export din București. Disputa lor și sentințele judecătorești neclare au întârziat atribuirea contractului până în punctul în care proiectul a ajuns pe marginea prăpastiei din punctul de vedere al termenului până la care poate fi implementat. Termenul de execuție din caietul de sarcini este de 15 luni, data-limită până la care pot fi cheltuite fondurile europene este 31 decembrie, iar licitația este departe de a avea un câștigător desemnat oficial. Ultima decizie a Curții de Apel Craiova ar putea pune cruce definitiv proiectului.

Cum s-a ajuns aici

Trei asocieri de firme au depus oferte după ce Consiliul Județean Dolj a publicat în 2013 anunțul de participare la licitația pentru atribuirea contractului de furnizare și montare a circa 750 de containere îngropate și a utilajelor aferente. Proiectul face parte din Master Planul de Deșeuri în valoare de 50 de milioane de euro, bani care vin din fonduri europene. Criteriul de departajare la licitație a fost „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic“, o combinație între preț și oferta tehnică.
Prima asociere înscrisă la licitația pentru containerele din Craiova a fost cea formată din SC Grădinariu Import Export SRL din București – lider de asociere și SC Iridex Group Plastic SRL din Ilfov. Cele două firme asociate au venit cu un subcontractant, SC Iridex Group Construcții SRL din Ilfov, și un susținător, ESE Gmbh din Germania.
A doua asociere participantă la licitație a fost SC European Waste Technology SRL din Craiova și SC Nord Engineering SRL, iar a treia, SC Sanimobel SA și SC Manufacturas Metalicas Madrilenas SL, ambele din Spania. Conform caietului de sarcini, firma câștigătoare trebuia să furnizeze 729 de containere îngropate, cu o capacitate de cinci metri cubi, și 30 de containere îngropate de trei metri cubi, plus utilajele aferente.
După deschiderea ofertelor, pe primul loc s-a clasat Asocierea Grădinariu – Iridex, cu un preț de 39,8 milioane de lei plus TVA, pe locul secund – asocierea din Spania, cu un preț ofertat de 40,4 milioane de lei plus TVA, și pe locul al treilea, asocierea condusă de firma din Craiova, cu un preț de 45,6 milioane de lei plus TVA. Evaluarea ofertelor tehnice a schimbat însă ierarhia. Comisia de evaluare a declarat neconforme primele două oferte și câștigătoare oferta asocierii condusă de firma din Craiova, SC European Waste Technology SRL.

Alergând în jurul cozii

Din acest moment a început alergatul în jurul cozii. Asocierea Grădinariu și Iridex a contestat hotărârea comisiei la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), căruia i-a cerut anularea comunicării rezultatului procedurii, anularea deciziei prin care oferta sa a fost declarată neconformă și obligarea CJ Dolj să reia procedura de achiziție prin reevaluarea ofertelor. CNSC a considerat că Grădinariu și Iridex și-au asumat respectarea standardelor impuse de caietul de sarcini și că CJ Dolj trebuie să respecte principiul nediscriminării și tratamentului egal, deci trebuie reevaluate ambele oferte.
Atât CJ Dolj, cât și SC Waste Technology au contestat decizia CNSC la Curtea de Apel Craiova, dar au pierdut. Curtea a decis să respingă plângerile depuse ca nefondate. În motivare, instanța a precizat că oferta respinsă de CJ Dolj prezintă, într-adevăr, anumite deficiențe privind specificațiile tehnice ale produselor și a constatat că asocierea de firme nu a justificat respectarea standardelor solicitate în caietul de sarcini referitoare la containerele de trei metri cubi, dar a considerat că CJ Dolj ar fi trebuit să studieze toate documentele anexate ofertei pentru a nu mai exista dubii. CJ Dolj a reanalizat și a respins din nou oferta, Grădinariu și Iridex au contestat din nou decizia la CNSC, care, pe 68 de pagini, a explicat în linii mari ce spusese și Curtea de Apel: oferta prezintă neconformități. În plus, CNSC, la sesizarea Iridex, a cerut CJ Dolj să solicite și firmei din Craiova dovezi că are experiență similară, și anume contractele cu anumiți clienți. Iritați, cei de la European Waste Technology spuneau atunci că nu înțeleg ce contracte să aducă atâta timp cât acestea erau deja depuse la dosarul licitației. Cum toată lumea era nemulțumită de decizia CNSC, procesul a ajuns din nou la Curtea de Apel Craiova în martie 2015. Primăria Craiova a făcut și ea cerere de intervenție în proces, dat fiind faptul că era beneficiara directă a proiectului. Curtea de Apel Craiova a decis pe 17 aprilie să respingă toate contestațiile depuse.
„Respinge contestaţiile ca nefondate. Respinge cererea de intervenţie accesorie în interesul Consiliului Judeţean Dolj ca fiind nefondată. Definitivă“, se arată în decizia instanței.

Sentință ambiguă

Conform motivării care recent a fost făcută publică, Curtea a admis că oferta Grădinariu și Iridex a fost neconformă din cauza lipsei certificărilor pentru containerele de 3 mc, dar a considerat că și cealaltă asociere are probleme în respectarea cerințelor din caietul de sarcini, anume nu îndeplinește cerințele de calificare privind experiența similară și personalul de specialitate. Concret, Curtea a considerat că SC Waste Technology și Nord Engineering nu au dovedit că au livrat în ultimii trei ani produse similare în valoare cumulată de cel puțin 40 de milioane de lei fără TVA. Potrivit Curții, miile de documente depuse de firme nu dovedesc recepția sau buna execuție a lucrărilor. În consecință, judecătorii au decis să respingă toate contestațiile depuse. Hotărârea nu spune negru pe alb ce se va întâmpla de acum încolo, dar se poate deduce că rămâne valabilă decizia CNSC care a anulat raportul procedurii de atribuire din 12.12.2014 și a obligat autoritatea contractantă (Consiliul Județean Dolj) la reevaluarea ofertei asocierii SC Waste Technology și Nord Engineering. De asemenea, cealaltă asociere a fost descalificată definitiv. Consiliul Județean Dolj va lua o decizie în privința pasului următor după ce se întrunește comisia de evaluare.
Reprezentantul Nord Engineering, Marius Croitoru, declara pentru GdS acum o lună că pentru a se încadra în timp lucrarea trebuie începută la sfârșitul lunii iunie. Luni, Croitoru a precizat că a depus plângeri penale împotriva membrilor CNSC pentru abuz în serviciu și neglijență și a spus că va depune alte plângeri penale împotriva celor două complete de la Curtea de Apel Craiova, pe care le acuză că nu au ținut cont de documentele din dosarul firmelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS