16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjComplexul Energetic Oltenia scoate morţii din apă

Complexul Energetic Oltenia scoate morţii din apă

Localnicii nu îşi vor mai îngropa morţii în apă, când au loc inundaţii
Localnicii nu îşi vor mai îngropa morţii în apă, când au loc inundaţii

Complexul Energetic Oltenia (CEO), prin Sucursala Divizia Minieră, va realiza toate lucrările necesare pentru a scoate din apă morţii din cimitirul de la Corneşti, comuna Băleşti. În urmă cu mai mulţi ani, aici a fost ridicată o vatră de sat, unde au fost strămutate gospodăriile aflate în calea fronturilor de lucru de la unităţile miniere de carieră de la Jilţ Nord, Jilţ Sud sau Tismana, precum şi de la alte cariere aflate în zona unor localităţi unde au fost realizate exproprieri şi reconstruite gospodării. Potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic Oltenia, de lucrări ar fi trebuit să se ocupe fostele conduceri ale Complexului Energetic Rovinari sau fostele conduceri ale Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, mai ales că primele probleme la cimitirul din Corneşti au fost semnalate cu peste şapte-opt ani în urmă. Este nevoie de ample lucrări de protecţie împotriva apelor provenite din precipitaţii, precum şi din infiltraţii. Autorităţile locale, prin primarul din Băleşti, Aristică Paicu, au solicitat de mai multe ori în ultimii ani ca unităţile din minerit să aloce fonduri pentru rezolvarea problemei. În final, după ani de tergiversări, s-au găsit ceva fonduri.

Buget aprobat

Bugetul destinat lucrărilor de realizare a protecţiei în calea apelor provenite în principal din torente au prevăzut un buget de peste 160.000 de lei. Acesta a fost deja aprobat. Problema cea mai gravă a cimitirului din Corneşti nu este numai a apelor care umplu cavourile unde localnicii îşi au îngropate rudele şi sicriele plutesc în apă, ci, mai ales, a faptului că apele respective pătrund în pânza freatică. De aici, apa infestată ajunge în fântânile locuitorilor vetrei de sat. De mulți ani, aceştia au semnalat problema autorităţilor locale. Este, în principal, vorba de zeci de familii din satul Corneştii Noi, ale căror gospodării se află la aproximativ 200 de metri de cimitirul din localitate. Au fost multe momente în care oamenii au fost nevoiţi practic să folosească pompe sau găleţi ca să evacueze apa din morminte pentru a putea să îşi îngroape morţii. În alte situaţii, morţii au fost puşi cu sicriu cu tot în gropile pline de apă.

Au curăţat degeaba fântânile

Unii localnici au relatat că apa cu infiltraţii de la cimitirul din apropiere este imposibil de consumat şi în anumite perioade apăruseră şi viermi. Unii bătrâni din zonă au golit fântânile şi le-au curăţat, însă eforturile nu au avut efecte pe termen lung. La fiecare ploaie torenţială sau viitură, apa ajunge în gropile de la cimitir, iar de aici în zeci de fântâni din vecinătate. Apa din ele este imposibil de consumat, numai la gândul că a trecut şi prin gropile unde se află resturi omeneşti. Apa se adună de pe dealul din vecinătate şi ajunge la cimitir şi ulterior în fântânile sătenilor. Complexul Energetic Oltenia va realiza lucrările de îndiguire necesare şi de colectare a apei într-un canal care să ocolească cimitirul din Corneşti şi să fie rezolvată în acest fel problema apei pentru localnici. Şi casele au probleme de pe urma infiltraţiilor. Apa se infiltrează şi în temeliile caselor, iar pereţii au început să crape, iar în anumite camere să se formeze igrasie. La fiecare ploaie, oamenii stau cu frica în sân. Potrivit autorităţilor locale, este nevoie de lucrări şi la canalul Jariştea, care preia apele din ploi şi face legătura cu râul Jaleşul. Dacă nu vor fi probleme legate de documentaţie, lucrările ar trebui să înceapă în această vară şi să fie gata până la sfârşitul anului. Termenul de finalizare a lucrărilor este de şase luni. Zona Corneşti se află şi pe harta zonelor de risc la inundaţii, întocmită de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS