16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu început probele de competenţe pentru intrarea la liceu: Şapte candidaţi pe un loc la clasele bilingv-spaniolă

Au început probele de competenţe pentru intrarea la liceu: Şapte candidaţi pe un loc la clasele bilingv-spaniolă

Peste 2.300 de elevi de clasa a VIII-a din judeţul Dolj se confruntă în aceste zile cu primele emoţii ale admiterii la liceu. De miercuri, au început probele de evaluare a competenţelor şi a cunoştinţelor specifice claselor cu predare bilingvă sau claselor vocaţionale. Peste 1.900 de candidaţi au optat pentru clasele cu predare bilingvă.
„Cea mai mare concurenţă este la clasele la care se predă intensiv o limbă străină, clasele bilingv-engleză, de exemplu. Este extrem de interesant de punctat şi faptul că în anii de gimnaziu, deşi nu se predă limbă spaniolă, ci doar engleză, franceză şi germană, avem foarte mulţi absolvenţi de clasa a VIII-a care optează să studieze la liceu într-o clasă bilingv-spaniolă. Avem doar două clase de spaniolă la CN «Carol I» şi la CN «Elena Cuza»; practic, pe cele 56 de locuri s-au înscris 390 de candidaţi. Şi pentru cei care optează pentru clasele bilingv-franceză avem o clasă la CN «Carol I», o clasă la CN «Elena Cuza» şi 14 locuri la CN «Fraţii Buzeşti». Pe cele 70 de locuri avem 434 de candidaţi“, a precizat Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct la ISJ Dolj.

900 de candidați pentru proba bilingv-engleză

Toate aceste probe de competenţe pentru clasele cu predare bilingvă, profilul pedagogic, sportiv, muzică, arte vizuale şi teologic, se susţin pe parcursul a trei zile. Candidaţii care optează pentru clasele cu predare în mod bilingv susţin probele la Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova şi Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“.

„Astăzi (ieri – n.r.) au susţinut proba de competenţe la limba engleză, la care s-au înscris 901 candidaţi. Joi, 28 mai, vor fi verificate cunoştinţele elevilor care au optat pentru limba franceză, la care s-au înscris 434 de candidaţi, iar, pe 29 mai, sunt programate probele de verificare a cunoştinţelor la limba spaniolă, la care s-au înscris 390 de candidaţi, şi de limba germană, la care avem 244 de candidaţi“, a adăugat Nicuşor Cotescu.
Alţi 214 absolvenţi de gimnaziu au început de miercuri probele sportive: la atletism sunt 54 de elevi înscrişi, la scrimă – 14, la baschet – 3, la handbal – 13, la fotbal – 83, iar la volei – 47.
Concurenţă mare se înregistrează în acest an şi la CN Pedagogic „Ştefan Velovan“, unde pe cele 56 de locuri pentru profilul pedagogic s-au înscris 192 de candidaţi, dar şi la Liceul de Arte „Marin Sorescu“, unde pe cele trei clase, respectiv 84 de locuri, avem 148 de concurenți. La Liceul Adventist şi Seminarul Teologic Ortodox, numărul de candidaţi înscrişi pentru susţinerea probelor de competenţe este mai mic decât numărul de locuri, acestea urmând să fie completate în sesiunile următoare. „Avem alţi 67 de elevi de clasa a VIII-a care şi-au echivalat proba de competenţe la limbi moderne cu certificate obţinute pe parcursul anilor de studiu, alţi şapte şi-au echivalat proba la franceză şi un elev la limba germană“, a adăugat Nicuşor Cotescu. Prima etapă de admitere în învăţământul liceal va avea loc pe 14 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS