15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAgricultura ecologică, o himeră pentru fermierii gorjeni

Agricultura ecologică, o himeră pentru fermierii gorjeni

Gorjenii se mişcă greu cu agricultura ecologică
Gorjenii se mişcă greu cu agricultura ecologică

Fermierii gorjeni nu au făcut încă pasul către agricultura ecologică, deşi pot beneficia de ajutoare consistente din partea Uniunii Europene, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Gorj. Instituţia primeşte deja cereri pentru acordarea ajutorului specific compensatoriu exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică. La nivelul judeţului Gorj, exploataţiile agricole de acest tip pot fi numărate pe degetele, iar fermierii nu se grăbesc să investească într-un domeniu considerat de viitor. Potrivit reprezentanţilor APIA Gorj, cererile de solicitare pentru aşa-numita schemă de minimis se pot depune până pe 5 iulie, inclusiv. Beneficiarii sunt întreprinderile care deţin exploataţii vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, care se află sub contract cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene – aprobat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. De asemenea, mai pot beneficia de subvenţiile respective producătorii agricoli persoane fizice, persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori întreprinderi familiale.

Condiţii de eligibilitate

Ajutorul de minimis se acordă beneficiarilor care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate în anul de cerere 2013 şi care au depus cerere de ajutor în anul 2013 pentru exploataţiile cuprinse între: 0,30 hectare şi cinci hectare inclusiv, respectiv 5,1 şi 20 de hectare.
„Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordă potrivit prezentei hotărâri este următorul: 1.180 de lei pe exploataţie pentru exploataţiile cuprinse între  0,30 hectare şi 5 hectare inclusiv. De asemenea, 845 de lei pe exploataţie pentru exploataţiile cuprinse între 5,1 şi 20 de hectare inclusiv. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăşi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. Pentru obţinerea ajutorului de minimis, beneficiarii completează şi depun cererea pentru ajutorul de minimis în agricultură, la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, însoţită de următoarele documente: copie de pe buletinul sau cartea de identitate a titularului, administratorului sau împuternicitului; copie de pe certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului – certificatul de înregistrare fiscală, după caz; copie de pe documentele care fac dovada folosinţei terenului; copii de pe fişele de înregistrare în agricultura ecologică a beneficiarului, din anul 2013, respectiv din anul 2014, aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; copie de pe contractul încheiat între beneficiar şi un organism de inspecţie şi certificare, organism acreditat pe teritoriul Uniunii Europene – aprobat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; o notificare emisă beneficiarului de către organismul de inspecţie şi certificare, care să ateste următoarele: nu a intervenit nici o cauză de încetare ori de desfiinţare a contractului încheiat între beneficiar şi organismul de inspecţie şi certificare; beneficiarul se află în continuare integrat în sistemul de control al organismului respectiv; copie de pe certificatul de producător emis potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător, cu modificările şi completările ulterioare, sau copie de pe atestatul de producător emis în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, după caz, pentru producătorii agricoli persoane fizice. De acest ajutor specific au beneficiat în anul 2013 un număr total de șapte exploataţii agricole, din care cinci exploataţii în sector vegetal, categoria între 0,30 – 5 hectare, cumulând o suprafaţă totală de 19,96 hectare de teren agricol şi două exploataţii agricole în sector animalier, la categoria sub 20 capete, cumulând 22 capete bovine“, a declarat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS