20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarii din Ișalnița și Pielești, găsiți incompatibili de ANI

Primarii din Ișalnița și Pielești, găsiți incompatibili de ANI

Inspectorii de integritate au mai făcut două „victime“ în Dolj - edilii comunelor Ișalnița și Pielești (Foto: Arhiva GdS)
Inspectorii de integritate au mai făcut două „victime“ în Dolj – edilii comunelor Ișalnița și Pielești (Foto: Arhiva GdS)

Agenția Națională de Integritate a anunțat că, în urma verificărilor, inspectorii au constatat starea de incompatibilitate în cazul a doi primari din județul Dolj. Este vorba de edilul comunei Ișalnița, dar și de cel al localității Pielești. Alături de cei doi edili a fost găsit în incompatibilitate și un consilier local din Cetate.

Numărul primarilor din județul Dolj găsiți incompatibili sau în conflict de interese în ultimii ani a ajuns la 12, după ce, ieri, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că și edilii din Ișalnița și Pielești au fost în incompatibilitate ani la rând.
Potrivit inspectorilor de integritate, Ovidiu Flori, primarul comunei doljene Ișalnița, „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2 octombrie 2009 – 4 iulie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar (mandatul 2008 – 2012), respectiv cu cea de primar (mandatul 2012 – 2016), și funcția de administrator al SC SERVICII PUBLICE IȘALNIȚA SRL“. Societatea cu pricina, care are ca obiect de activitate activități de difuzare a programelor de televiziune, a fost înființată în octombrie 2009 de Consiliul Local Ișalnița.
Întrebat despre această situație, primarul Flori a explicat că nu știe exact ce s-a întâmplat. „Într-adevăr, am fost delegat de către consiliul local să înființez firma respectivă, însă după aceea nu știu ce s-a mai întâmplat. Desigur că voi contesta raportul ANI“, a spus Ovidiu Flori.
În ceea ce-l privește pe edilul Viorel Dică din Pielești, ANI susține că acesta „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 5 septembrie 2008 – 31 martie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale nr. 2 Pielești“. Și primarul Dică susține că va contesta în instanță raportul întocmit de inspectorii ANI.
„Am fost în Consiliul de Administrație al Școlii, dar nu am fost numit cu acte. O să merg mai departe și o să contest în instanță raportul întocmit de ANI“, a declarat Viorel Dică.
În final, inspectorii ANI spun că, în acest fel, cei doi edili au încălcat art. 87 din Legea 161/2003, care prevede că funcția de primar și viceprimar este incompatibilă cu calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă, funcția de administrator, membru al consiliului de administrație la societățile comerciale ori funcția de reprezentant al primăriilor în adunările generale ale societăților comerciale de interes local.

Primari și viceprimari cu probleme

În ultimii ani, inspectorii de integritate au declarat incompatibili sau în conflict de interese mai mulți primari și viceprimari din Dolj. Unul dintre ei este Constantin Popa, primarul comunei Terpezița, care, la sfârșitul lunii ianuarie, anul acesta, a pierdut definitiv procesul în care a cerut anularea raportului ANI.
De asemenea, în decembrie 2013, Nicu Sîrbu, fostul viceprimar din comuna Pleșoi, a fost declarat incompatibil de ANI, pentru că, în perioada 25 iunie 2008 – 20 iunie 2012, ar fi deținut în același timp atât funcția de viceprimar, cât și pe cea de administrator al SC DANELA SRL.
Primarul Marian Belu din Afumați a fost găsit incompatibil de ANI în iulie, anul trecut, iar pe 25 mai a pierdut procesul la Curtea de Apel Craiova.
Tot anul trecut, în noiembrie, ANI l-a găsit incompatibil pe Traian Duțescu, viceprimarul comunei Gângiova, care, în 2012 și 2013, a fost și viceprimar, și angajat cu contract individual de muncă al unei societăți comerciale.
Dacă unii primari au fost acuzați că au avut și firme în timpul mandatului, alții sunt acuzați că și-au angajat nevestele în primărie.
Unul dintre ei este Marin Vintilă, primarul din Poiana Mare, care a fost acuzat că a semnat atât dispoziția, cât și contractul individual de muncă privind angajarea pe perioadă nedeterminată în funcția de referent în aparatul de specialitate al primarului comunei Poiana Mare a soției sale.
Altul este Mircea Beznă, primarul din Argetoaia, care a fost acuzat că, în iunie 2006, când era tot primar, a încheiat cu soția sa un contract individual de muncă, femeia fiind angajată ca referent la Primăria Argetoaia. Beznă a pierdut procesul cu ANI, iar în ianuarie, anul acesta, și-a pierdut și scaunul de primar.

Alți aleși, aceleași probleme

Pe lista aleșilor incompatibili se mai află primarul din Rojiște, Ionel Nedelcu, dar și viceprimarul aceleiași comune, Pătru Iscru. Aceeași situație este și la Caraula, unde atât primarul Vancea Ştefan, cât și viceprimarul Victor Șandru au fost găsiți incompatibili de inspectorii de integritate.
De asemenea, Vasile Jianu, primar al comunei doljene Sadova până în anul 2012, în prezent consilier local, a fost acuzat de inspectorii ANI că ar fi fost incompatibil în perioada 17 iunie 2009 – 26 iunie 2012. Alt edil declarat incompatibil, anul acesta, este actualul primar din comuna doljeană Amărăștii de Jos, Dinu Ion, care, spun inspectorii de integritate, a deținut și funcția de membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic Amărăștii de Jos.
Mai trebuie spus că, la Bechet, atât fostul, cât și actualul primar au avut sau încă au probleme cu ANI.
La sfârșitul lunii ianuarie, anul acesta, primarul orașului Bechet, Gheorghe Ionele, a rămas fără fotoliul de edil. În cazul său, ANI a stabilit că, între 25 iunie 2008 şi 16 martie 2009, pe când era viceprimar, a fost și administrator al SC LA MAXIM SRL.
De asemenea, fostul primar din Bechet, Costel Tulitu, acesta a fost găsit de ANI în conflict de interese, în februarie 2012. Pe 30 aprilie, Tulitu a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Craiova.

Consilier local și administrator de firmă

Tot ieri, ANI a anunțat că, în urma verificărilor, s-a stabilit că Daniel Anghelina, consilier local în cadrul Consiliului Local Cetate, s-a aflat în stare de incompatibilitate. Asta, pentru că SC CETATE JUNIOR SRL – societate comercială în cadrul căreia consilierul deține calitatea de asociat și funcția de administrator, iar soția acestuia calitatea de asociat, a furnizat o serie de produse pe bază de factură, în valoare de totală de 37.092 de lei către Primăria Cetate, încălcând Legea privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice (Legea nr. 161/2003).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS