13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnat pentru obținerea ilegală de fonduri europene

Condamnat pentru obținerea ilegală de fonduri europene

Administratorul unei societăți comerciale din localitatea doljeană Mârșani a fost condamnat, săptămâna trecută, de Tribunalul Dolj, la șase ani de închisoare pentru obținerea în baza unui fals a peste un milion de lei din bugetul Uniunii Europene.

Dorel Spahiu Stoica, administratorul SC CERIS PROD SRL Mârșani, a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii august 2013, fiind acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Craiova că a folosit documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
Anchetatorii au reținut că, în iunie 2008, SC CERIS PROD SRL a depus o cerere de finanțare europeană pentru construirea unei fabrici de prelucrare a cartofilor în comuna doljeană Mârșani. Ulterior, pe 2 decembrie 2008, a fost încheiat un contract-cadru pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), în calitate de autoritate contractantă, și SC CERIS PROD SRL, în calitate de beneficiar. Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de maximum 14.267.170 de lei, sumă din care APDRP s-a angajat să finanțeze 50%, respectiv 7.133.585 de lei. De asemenea, printr-un act adițional s-a prevăzut că beneficiarul poate opta pentru avans, până la data depunerii primei cereri de plată, dar și că autoritatea contractantă poate să acorde un avans care să nu depășească 20% din valoarea nerambursabilă.
Procurorii anticorupție susțin că administratorul Stoica a reușit să obțină avansul ilegal, în baza unui document falsificat. Astfel, pe 28 ianuarie 2010, „Stoica Spahiu Dorel, în conformitate cu prevederile din actul adițional, a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit o cerere de plată pentru acordarea avansului, solicitând suma de 1.341.229 de lei. La cerere, Stoica Spahiu Dorel a anexat un document, intitulat «Scrisoare de garanție bancară de restituire a avansului», care în realitate era falsificat“, au reținut anchetatorii. În baza acestui document, Stoica a obținut drept avans suma de 1.341.299 de lei (80% din bugetul Uniunii Europene și 20% din bugetul de stat). Ulterior, pentru că SC CERIS PROD nu a respectat obligațiile din contractul de finanțare, APDRP a cerut executarea scrisorii de garanție bancară pentru restituirea avansului, cerere care a fost însă refuzată de bancă pentru că nu era autentică.

Condamnat și obligat să înapoieze banii

Joi, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să-l condamne pe inculpat la șase ani de închisoare pentru două infracțiuni: folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene și obținerea ilegală de fonduri. În plus, inculpatul a fost obligat să restituie APDRP suma totală de 1.475.351 de lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi. Instanța a mai dispus anularea scrisorii de garanție și a menținut sechestrul pus pe bunurile inculpatului. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS