16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova are o nouă Grădină Zoologică

Craiova are o nouă Grădină Zoologică

Lucrările la Grădina Zoologică din Craiova s-au încheiat. După opt luni de lucrări și trei luni de sistare pe perioada iernii, animalele au acum spații mai mari în care să se plimbe, au bazine pentru înot și alte condiții de viață. Predarea amplasamentului către primărie se va face la începutul săptămânii viitoare, iar angajații RAADPFL Craiova amenajează cuștile, astfel încât acestea să arate cât mai mult ca habitatul animalelor.
Pe 16 iunie, anul trecut, a început munca pe șantierul de la Grădina Zoologică din Craiova. A trecut aproape un an de când lumea celor aproximativ 280 de exemplare din cele 40 de specii a început să se schimbe total. Deși lucrările s-au desfășurat cu animalele pe șantier, acestea au fost duse la bun sfârșit, iar luni, 25 mai, va fi predat amplasamentul către beneficiar, Primăria Craiova. „Lucrarea a fost destul de grea, având în vedere că nu am putut să lucrăm cu un spațiu liber. A trebuit să terminăm un adăpost sau două complet ca să mutăm animalele respective, și apoi să continuăm lucrarea. A fost prima lucrare de acest gen a firmei noastre. Amplasamentul se va preda luni dimineață, așa am înțeles. Este liber pentru public de săptămâna trecută, pe aleile pe care ei pot merge la câteva dintre animale. Noi vrem să mulțumim Primăriei Craiova și conducerii RAADPFL Craiova pentru sprijinul pe care ni l-au acordat pe parcursul lucrărilor“, a explicat ing. Daniel Ionașcu, șef de șantier din partea Mag Construct SRL, liderul asocierii care a adjudecat lucrarea.
Procesul de reamenajare a Grădinii Zoologice din Bănie a însemnat construcția de adăposturi de beton pentru carnivore, de lemn pentru animalele erbivore și metalice pentru păsări. Totodată, au fost ridicate clădirile administrative și birourile pentru medici și pentru personal. Adăposturile animalelor au fost mărite, ale carnivorelor având și panouri radiante, care au fost instalate încă din toamna anului trecut. De asemenea, conform proiectului, au fost realizate bazine cu apă pentru scăldat. Bazinele sunt dotate cu guri de scurgere, însă, din cauza faptului că au existat anumite probleme care nu au putut fi remediate cu rețeaua de canalizare, apa este pompată din bazin atunci când aceasta se murdărește.

Animelele mici, admirate de pe alei din interior

Administratorul Grădinii Zoologice, Laurențiu Păun, a explicat cum se va face accesul publicului – pentru că acesta poate vizita și o parte din interiorul grădinii – și ce trebuie să știe vizitatorii. „Accesul publicului se va face, pentru prima dată, pe anumite alei, de unde oamenii pot vedea animalele mici, dar și maimuța, care este ținută în interior. Nu este permisă hrănirea animalelor, nu e voie să le irităm, să le agităm. Ca orice animal, în momentul în care se simte amenințat sau iritat, reacționează. Sunt diferite situații în care reacționează destul de agresiv unele dintre ele. Nu trebuie nici copilașii să fie urcați pe gard, deoarece avem niște fire cu impulsuri electrice care împiedică animalele să se apropie foarte mult de gard. În spatele țarcurilor va avea acces numai personalul care se ocupă cu hrănirea și întreținerea spațiilor de cazare ale animalelor. Nu se va mai întâmpla ce s-a întâmplat acum doi ani cu puii de leu“, a precizat Păun. Acesta a menționat că angajații RAADPFL Craiova lucrează în această perioadă la mai multe elemente de mobilier pentru cuștile animalelor, astfel încât acestea să reproducă pe cât posibil habitatul lor.
La lucrările la Grădina Zoologică din Craiova, care se întinde pe 1,4 hectare, dintre care doar un hectar este utilizabil, au fost implicate liderul de asociere MAG CONSTRUCT SRL împreună cu CARGO TRANS INTERNATIONAL SRL, MND PROIECT SRL și AMPER SRL. Contractul s-a ridicat la aproximativ 2,3 milioane de lei fără TVA, dintre care 25% provin de la bugetul local, iar 75% din bugetul Ministerului Mediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS