6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljImunoterapia cu alergeni, nedecontată de CAS

Imunoterapia cu alergeni, nedecontată de CAS

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Alergiile de primăvără sunt un chin pentru cei care suferă de aceste boli. Afecțiunile alergice sunt tot mai frecvente, 25% din populaţia europeană suferind de aceste boli. În România, nu sunt date care să arate câte persoane suferă de alergii, însă medicii spun că în sudul țării se întâlnesc cele mai multe cazuri de alergii la polenul de ambrozie. Imunoterapia cu alergeni, singura modalitate de tratament care poate schimba cursul natural al bolii, nu este decontată de Casa de Asigurări.

Bolile alergice sunt catalogate drept afecțiuni moderne, ale secolului XXI, și o îngrijorătoare problemă de sănătate publică. De la an la an, numărul persoanelor care suferă de alergii este în continuă creștere.
Riscul de apariție a alergiilor în rândul populației este de aproximativ 15% și crește la 40% în cazul în care unul dintre părinți este alergic și chiar la 80% dacă ambii părinți sunt alergici, atrag atenția medicii. Inițial, termenul de alergie era echivalent cu cel de hipersensibilitate. Alergia este o reacție de hipersensibilitate a organismului, inițiată prin mecanisme imunologice. Substanţele alergene se găsesc în alimente, medicamente, praf, aer.

„În Dolj sunt foarte multe persoane alergice“

Alergiile de primăvară îi necăjesc pe mulți doljeni. Medicii alergologi menționează că numărul buruienilor periculoase din țara noastră a crescut alarmant. Des întâlnite în această zonă sunt alergiile la ambrozie și artemisia. Polenul acestor plante poate cauza rinita alergică, conjunctivita alergică, dar și astmul alergic.
„Ieșim din iarnă și intrăm în primăvară, unde totul este înverzit și înflorit. Automat, și simptomatologia apare în cazul persoanelor alergice la polenul de primăvară. Acesta începe să apară spre sfârșitul lunii februarie, cu polenul de arin, apoi cu polenul de plop și salcie, și ulterior cu polenul de gazon, iarbă, secară, grâu, porumb. Severitatea alergiilor la polenurile de primăvară este mult mai pronunțată. Ambrozia și artemisia sunt acele buruieni care apar pe terenurile necultivate și în ultimii ani numărul tot mai mare de terenuri abandonate a dus și la creșterea numărului acestor plante și, implicit, al persoanelor alergice. Și în Dolj sunt foarte multe persoane alergice“, a explicat dr. Aura Florincescu Gheorghe (foto), medic specialist în alergologie și imunologie clinică.

„În zona noastră, mulți oameni suferă de alergii la polenul de ambrozie“

Mediul poluat în care trăim este una dintre cauzele apariției unui număr din ce în ce mai mare de persoane care suferă de alergii. Creșterea cantității de polen din ultimii ani este legată și de fenomenul încălzirii globale și al creșterii concentrației de dioxid de carbon din atmosferă. Cercetătorii au demonstrat că polenul produs de ambrozie este în continuă creștere acolo unde există în atmosferă mult CO2, fapt ce duce și la înmulțirea buruienilor, cum este artemisia. Iar sudul țării este o zonă unde aceste ierburi cresc din abundență.
„Orice alergie implică un răspuns imun, dar nu este strict legată de o modificare a sistemului imunitar. Este vorba și de expunerea pacientului la polenurile respective. Sunt foarte multe persoane în zona noastră care suferă de alergii la polenul de ambrozie. În Brașov, de exemplu, o colegă medic mi-a spus că a întâlnit doar trei cazuri. În schimb, în acea zonă, numărul persoanelor alergice la polenul de alun, arin, mesteacăn, stejar este mai mare decât cel la ambrozie“, a spus medicul alergolog.

Concentrația de polen e anunțată la meteo în alte țări

Riscul cel mai mare de a face alergii îl au cei care moştenesc de la unul dintre părinţi această predispoziţie. Însă, în apariția bolilor alergice sunt incriminați și alți factori, de aceea simptomele pot să apară și la o persoană în a cărei familie nu au existat antecedente alergice. Printre aceștia pot fi infecțiile virale și bacteriene, consumul crescut de antibiotice, agenții iritanți din mediul interior.
„Pruritul (mâncărimea – n.r.) este primul simptom. Strănutul, obstrucția nazală, rinoreea apoasă, tusea sunt alte semne care anunță apariția unei alergii. Pot apărea chiar și semne de insuficiență respiratorie“, a arătat dr. Aura Florincescu Gheorghe.
Prevenirea apariției bolilor alergice este mai greu de pus în practică, însă aceasta presupune, în primul rând, consiliere alergologică pe perioada sarcinii și în timpul lactației pentru mamele care suferă de boli alergice. Este recomandat ca persoanele care au această predispoziție să evite zonele în care există concentrație mare de polen.
„În alte țări europene, în fiecare dimineață la buletinul meteo se anunță și concentrația de polen din ziua respectivă, iar pacientul predispus este sfătuit să evite parcurile și zonele unde există concentrația mai mare. La noi, din păcate, nu se întâmplă așa ceva. Medicii sunt cei care sfătuiesc pacienții care au simptome nazale, oculare, să evite pe cât posibil plimbările în parcuri după-amiază, atunci când concentrația polenului este foarte mare“, a spus medicul specialist în alergologie.

În alte țări, imunoterapia este gratuită pentru copii și compensată pentru adulți

Alergia nu se vindecă cu trecerea timpului. Dacă nu este descoperită în copilărie și pacientul nu urmează tratamentul specific, există riscul să dezvolte și alte alergii.
De la o simplă rinită se poate ajunge la un astm bronșic. Imunoterapia cu alergeni, singura modalitate de tratament care poate schimba cursul natural al boli, nu este decontată de Casa de Asigurări.
„Aceasta este singura modalitate de tratament care poate schimba cursul bolii. Constă în administrarea controlată a unor doze crescătoare de alergeni cu scopul de a obține o toleranță specifică la alergenul respectiv și de a scădea reacția alergică. Este un tratament suficient de scump. Au fost făcute demersuri de către Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică în acest sens, însă fără succes. Prețul tratamentului este variat. Este adus din străinătate și variază în funcție de cursul euro“, a declarat dr. Aura Florincescu Gheorghe.
În alte țări ale UE, imunoterapia este gratuită pentru copii și compensată pentru adulți. Introducerea acestei măsuri și în România ar scădea costurile anuale ale tratării acestor boli.
„Ar fi foarte bine dacă ar fi compensat acest tratament, deoarece an de an costurile medicației pentru tratarea bolilor alergice ar scădea mult mai mult. Ministerul Sănătății ar trebui să pună în balanță ce înseamnă imunoterapia specifică și costurile pentru tratarea bolilor alergice. Celălalt tratament farmacologic ameliorează simptomatologia, dar nu intervine pe mecanismul de producere al bolii, aici doar imunoterapia este recomandată. Durata tratamentului este între patru și cinci ani. Iar în cazul pacienților care sunt alergici la înțepătura de albină și viespe, durata tratamentului se poate prelungi“, a spus medicul alergolog.

Vaccinul pentru înțepătura de viespe sau albină nu se găsește în România

Altă problemă de care se lovesc persoanele alergice este că în România nu se găsește vaccinul pentru înțepătura de viespe sau albină. Acesta nici măcar nu este înregistrat la noi în țară. Singura soluție pentru cei care au nevoie este să-l procure din alte țări ale UE. Medicul Aura Florincescu Gheorghe spune că printr-o autorizație de nevoi speciale se pot aduce medicamentele care nu se găsesc la noi în țară, respectiv vaccinul pentru înțepătura de viespe sau albină. Pacientul trebuie să solicite această autorizație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS