5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopiii, victimele războiului de la Şcoala Specială „Sf. Mina“

Copiii, victimele războiului de la Şcoala Specială „Sf. Mina“

Carmen Pascu, directoarea Școlii Speciale „Sf. Mina“ din Craiova
Carmen Pascu, directoarea Școlii Speciale „Sf. Mina“ din Craiova

O sesizare primită pe adresa redacţiei GdS a scos la iveală situația tensionată de la Şcoala Specială „Sf. Mina“ din Craiova. Jigniri, acuzaţii grave, totul în faţa copiilor cu deficienţe severe. Unitatea de învăţământ se confruntă cu o lipsă acută de personal, pe timpul nopţii copiii sunt supravegheaţi doar de o singură persoană și nici nu dispune de un asistent medical. Unii dascăli susţin că nu au material didactic corespunzător pentru a lucra cu aceşti copii cu deficienţe, ci au doar caiete studenţeşti şi creioane colorate.
Câteva rânduri primite pe adresa redacției trag un semnal de alarmă despre situația de la unitatea școlară în care învață copiii cu dizabilități: „De ce nimeni nu face nimic, în condiţiile în care directoarea de la Şcoala Specială «Sf. Mina», din Craiova nu a făcut plata alocaţiilor de hrană şi cazarmament copiilor externi înscrişi la această unitate de învăţământ? Toate şcolile au făcut această plată în urma hotărârii Consiliului Judeţean de a aloca alocaţia zilnică de hrană“.
Pornind de la această sesizare am mers la Şcoala Specială „Sf. Mina“ din Craiova pentru a afla care sunt motivele pentru care elevii externi nu şi-au primit alocaţia zilnică de hrană. Este vorba de 16,60 lei pentru fiecare zi de prezenţă la şcoală, bani acordaţi din luna aprilie a acestui an elevilor care nu iau masa la cantina unităţii de învăţământ, copii care nu se află în protecţie socială, ci au familii şi zilnic părăsesc şcoala.
„A fost o mică întârziere în plata acestor alocaţii, din motive obiective. Am avut un accident, motiv pentru care, din cauza unor probleme medicale am avut nevoie de concediu. Am lăsat o persoană în locul meu care să mă reprezinte în Consiliul de Administraţie, însă această persoană nu a dorit să-şi asume semnarea documentelor. În câteva zile, toţi părinţii care au optat pentru solicitarea acestor bani îşi vor primi alocaţia de hrană. Ne-am confruntat cu o problemă deoarece 32 de părinţi au depus cerere pentru solicitarea alocaţiei zilnice de hrană integral, 39 de părinţi au specificat însă că doresc să primească doar contravaloarea cinei, cerând ca prânzul să îl primească la cantina şcolii. Am fost astfel nevoiţi să trimitem o adresă Consiliului Judeţean Dolj, în care să întrebăm cum îi putem ajuta pe aceşti părinţi. Din păcate, răspunsul primit este următorul: «Alocaţia de hrană are o valoare unitară ce nu poate fi defalcată şi se acordă doar copiilor/elevilor ce nu se află în sistemul de protecţie socială». Acordarea diferenţiată a alocaţiei de hrană nu este legală deoarece nici noţiunea de «protecţie socială», prevăzută de lege, nu este diferenţiată“, a precizat Carmen Pascu, directoarea Şcolii Speciale „Sfântul Mina“.

„M-a numit şobolan pesedist“

În ziua în care am solicitat un punct de vedere legat de alocaţia zilnică de hrană, am descoperit în incinta unităţii şcolare un adevărat scandal între directoarea şcolii şi unul dintre profesorii educatori, Mihai Constantinescu. Totul sub privirile nedumerite ale copiilor cu dizabilităţi ce învaţă în această şcoală. Am aflat astfel că între aceştia există conflicte de foarte mult timp, care au degenerat însă în ultima perioadă.
„Am considerat mult timp că avem conflicte ca în orice unitate şcolară, conflicte pe care am încercat să le rezolv. Din păcate însă, acestea au degenerat de la situaţia politică, mai precis după alegerile prezidenţiale. Totul a culminat însă cu faptul că m-am înscris la concursul de inspector şcolar pentru învăţământul special ce va avea loc la începutul lunii iunie, în condiţiile în care şi soţia dumnealui, angajată a unităţii noastre, candidează pentru această funcţie. Cred că acesta este adevăratul motiv pentru care tot acest scandal. Profesorul Constantinescu a început să-mi aducă jigniri pe pagina sa de socializare, dar nu numai, să îmi arate semne obscene, să mă numească «şobolan pesedist» sau să-mi adreseze alte astfel de apelative… În urmă cu doi ani a vrut să intre în clasă peste mine să mă lovească. Am fost nevoită să chem poliţia“, a povestit Carmen Pascu.
Potrivit directorului unităţii şcolare, conflictele au la bază şi faptul că unitatea şcolară a decis tăierea sporului de 10% pentru dirigenţie.
„Dumnealor consideră că activitatea pe care o desfăşoară trebuie remunerată ca muncă educativă cu un spor de 10%. Am decis totuşi pentru a avea linişte în şcoală să aloc pentru o perioadă aceşti bani, cu toate că nu Consiliul de Administraţie este cel abilitat să dea sporuri salariale. Drept urmare, odată ce am decis tăierea acestor sporuri au acţionat în justiţie, au câştigat, iar eu, ca manager, am făcut apel. Consider că prin acordarea acestui spor aş nedreptăţi altă categorie de cadre didactice care, de drept, sunt diriginţii copiilor şi care nu primesc bani în plus la salariu. Voi lăsa însă instanţa să îşi spună cuvântul. Astăzi (marţi – 19 mai, n.r.) a apărut un nou conflict. A venit ţipând la mine acuzându-mă că prezenţa elevilor nu este făcută corect. Profesorul de serviciu are această responsabilitate, nu directorul şcolii“, a adăugat Pascu.

Nici un asistent medical pe tură de noapte

Pe lângă cele menţionate, directorul unităţii şcolare a povestit că şcoala se confruntă cu alte probleme, mult mai grave, cu un deficit acut de personal.
„Am făcut nenumărate adrese în acest sens la ISJ Dolj, am cerut şapte posturi, deşi pe normative aş avea nevoie de cel puţin 15 oameni, în special supraveghetori. Pe timp de noapte, dacă un copil se îmbolnăveşte, trebuie să vin de acasă, să îl însoţesc la spital cu salvarea pentru că pe timpul nopţii există un singur supraveghetor. Nu avem asistent medical pe timp de noapte, deşi este vorba de o şcoală cu copii cu diverse deficienţe“, a mai spus directoarea şcolii.

„Stăm şi ne uităm unii la alţii“

Am dorit să aflăm şi punctul de vedere al profesorului educator Constantinescu. Acesta a negat toate acuzaţiile aduse, susţinând că motivul nemulţumirii lui este foarte serios: modul în care este condusă şcoală, modul în care sunt luate deciziile care îi privesc pe dascăli şi elevi.
„Nu dispunem de materiale didactice pentru a lucra cu aceşti copii cu dizabilităţi. Practic, nu putem să facem educaţie acestor copii. Am făcut solicitări directorului şcolii, dar şi Consiliului de Administraţie că avem nevoie de materiale didactice speciale, însă ne-au motivat că nu au bani. Nu putem depăşi acest stadiu primitiv. Neavând materiale didactice cu care să lucrăm cu elevii, stăm şi ne uităm unii la alţii. Singurele materiale pe care le-am primit sunt câteva caiete studenţeşti şi câteva cutii de creioane colorate. Atât. Cum poţi lucra cu un copil cu handicap sever cu aceste materiale? În cel mai fericit caz, putem rupe aceste caiete să îi punem pe copii să deseneze. Ni se spune că nu există bani pentru astfel de materiale, în condiţiile în care conducerea şcolii a decis montarea a 30 de sisteme de supraveghere. Ce este şi mai grav este faptul că acestea vor înlocui alte sisteme video montate cu doar patru ani în urmă… Avem în şcoală cabinet de informatică dotat cu aproximativ 18 calculatoare care stă închis de ani buni. Suntem profesori specializaţi, oameni cu studii superioare, care am vrea să lucrăm cu copiii pe calculator, însă am fost nevoiţi să ne aducem calculatoarele de acasă. În cabinetul multifuncţional s-au investit aproximativ 20.000 de lei şi stă închis, nu îl putem folosi deoarece sistemele, softurile sunt în limba engleză, iar copiii noştri nu au această capacitate de înţelegere a unei limbi străine. Am avea nevoie de cabinetul senzorial. Este absurd să-mi ceri să lucrez cu elevii aceştia cu probleme pe caiete studenţești. Avem nevoie de materiale speciale, de terapii şi echipamente specifice este nevoie de un bun manager“, a povestit Mihai Constantinescu.

Au ajuns şi în faţa instanţei

Acuzaţiile profesorului educator nu se opresc aici. Acesta susţine că banii pentru alocaţia de hrană ar trebui acordați doar dacă elevii ar sta la program de dimineaţa până după-amiaza.
„Programul în învăţământul special este unul complex, de dimineaţa până după-amiază, care trebuie să cuprindă program de educaţie specială, iar după orele prânzului terapii specifice şi de compensare. S-a decis ca banii să fie acordaţi şi copiilor care nu sunt prezenţi în programul de după amiază. Apoi, directorul a mai luat o decizie abuzivă prin tăierea sporului de 10% acordat diriginţilor de la 1 septembrie 2014 prin hotărâre proprie. Împreună cu ceilalţi profesori educatori titulari am dat în judecată conducerea şcolii. Eu împreună cu o colegă am obţinut deja hotărâre definitivă şi executorie pentru că doamna director nu a mai făcut recurs. Ceilalţi colegi sunt cu hotărârile judecătoreşti favorabile, însă directorul şcolii a făcut recurs, iar procesele se vor judeca pe 4 iunie“, a adăugat Constantinescu.
Directorul şcolii infirmă toate acuzaţiile aduse, menţionând faptul că dascălii au primit materiale didactice de care au nevoie în valoare de aproape 8.000 de lei, la care se adaugă rechizitele şcolare pentru copii. În ce priveşte laboratorul de informatică, potrivit lui Carmen Pascu, regula este ca accesul să fie făcut doar pe baza unui grafic, însă în acest an şcolar nici un profesor educator nu ar fi solicitat accesul în acest laborator.
„În plus, toate sălile de curs au fost dotate cu calculatoare, au sistem wireless, iar în scurt timp prin intermediul unei sponsorizări vom dota o nouă sală de curs cu calculatoare. Cabinetul multifuncţional este dotat la standardele cerute. În ce priveşte achiziţionarea camerelor de supraveghere, am decis împreună cu consiliul de administraţie că este o necesitate“, a adăugat Carmen Pascu.

Autorităţile vor face o anchetă

Reprezentanţii ISJ Dolj au precizat că în zilele următoare va fi demarată o anchetă în această unitate şcolară. Am solicitat un punct de vedere şi lui Aurel Dincă, administrator public al judeţului Dolj, care are în subordine şcolile speciale:
„Am alocat sumele necesare plăţii alocaţiilor de hrană pentru copiii externi care învaţă în aceste şcoli speciale. Ştim că a fost o mică întârziere la «Sf. Mina», situaţie care însă s-a reglementat. Toţi părinţii îşi vor primi banii. În ce priveşte lipsa acută de personal, cunoaştem această situaţie, însă rezolvarea ei nu depinde de noi, ci de inspectoratul şcolar. Din câte ştim, cu astfel de situaţii se confruntă foarte multe şcoli speciale din ţară, deoarece posturile sunt blocate. În momentul în care se va găsi o rezolvare şi vor putea angaja, noi vom aloca banii necesari plăţii salariilor. În ce priveşte celelalte aspecte semnalate, lipsa materialelor didactice, vreau să menţionez că totul depinde de managementul şcolii şi de decizia consiliului de administraţie. Noi nu avem responsabilitatea decât să asigurăm banii necesari achiziţionării celor solicitate de către cei menţionaţi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS