3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj11.000 de hectare de pădure sunt nepăzite în Dolj

11.000 de hectare de pădure sunt nepăzite în Dolj

Pădurile vor fi gestionate după un nou cod
Pădurile vor fi gestionate după un nou cod

Codul Silvic adoptat ieri, după săptămâni de scandal politic, vine cu noutăți interesante pentru proprietarii privați de păduri, care dețin în Dolj peste 26.000 de hectare. Peste 11.000 de hectare de păduri private sunt nepăzite, iar autoritățile întâmpină probleme legale cu acestea. Toate noutățile vor fi disecate de azi la „Audiență Generală“, la Alege TV, începând cu ora 18.30.

Plenul Camerei De­pu­ta­­­­­­­­­­­­­ților a adoptat ieri Codul Silvic în forma inițială, cu 218 voturi pentru și 95 împotrivă, respingând cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, informează Hotnews. Procedura pune punct scandalului din ultimele săptămâni dintre PNL, PSD și ONG-uri pe marginea modificărilor propuse. Noul Cod Silvic vine cu noutăți care vor avea efecte asupra pădurilor doljene și care vor fi analizate împreună cu specialiștii în emisiunea „Audiență Generală“, ce se difuzează astăzi la Alege TV, începând cu ora 18.30. Vom vedea ce măsuri trebuia să ia doljenii pentru cele 26.000 de hectare de pădure aflate în proprietate privată. Potrivit Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic (CRSC) Râmnicu Vâlcea, de care aparține și județul nostru, aceasta este suprafața restituită pe legile proprietății începând cu 1990, din totalul de 86.000 de hectare de păduri.
Pentru 7.000 de hectare, proprietarii au încheiat contracte de pază cu Direcția Silvică (DS) Dolj, iar pentru alte suprafețe s-a apelat la ocoale silvice private, cum ar fi Ocolul Silvic Eparhial Gorj (3.700 de hectare) și Ocolul Silvic „Renașterea Pădurii“(4.180 de hectare). La DS Craiova sunt înregistrate 1.700 de contracte, majoritatea pentru persoane fizice. În consecință, peste 11.000 de hectare de păduri sunt nepăzite și pot fi ținta tăierilor ilegale. Cu toate că nu este vorba despre sume mari (100 lei/hectar/an) pentru pază, mulți dintre proprietari nu-și achită obligațiile și atunci DS Craiova este nevoită să le rezilieze contractele. În lipsa contractelor de pază, pădurile devin ținta tăierilor ilegale. CRSC poate aplica amenzi pentru lipsa contractelor de pază, însă și aici în multe cazuri apare o problemă de ordin legal: proprietarii din acte sunt decedați, iar succesiunea nu este făcută de moștenitori. Cui să aplici amenda? În Dolj, cota anuală aprobată pentru exploatare este de 164.000 de metri cubi de lemn, speciile predominante fiind plopul euroamerican, stejarul, frasinul, salcâmul. Lemnul are diverse întrebuințări, cum ar fi fabricarea europaleților sau a panelelor pentru mobilă. Din cauza exploatării, DS Craiova desfășoară anual programe de împăduriri, planul pe 2015 fiind de 400 de hectare de împăduriri integrale și 200 de hectare prin regenerări naturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS