8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarul din Târgu Jiu, vizitat de mascaţi şi DNA

Primarul din Târgu Jiu, vizitat de mascaţi şi DNA

Primarul municipiului Târgu Jiu şi preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a fost vizitat ieri de către mascaţi şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Craiova. Descinderile s-au produs în şase locaţii din Târgu Jiu, respectiv la sediul primăriei, la vila edilului, la sedii de firme şi la locuinţa omului de afaceri Constantin Lungu, patronul firmei Presanitas, care a derulat contracte cu municipalitatea. Echipe de mascaţi din cadrul serviciului de intervenţie rapidă împreună cu procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova au descins la sediul Primăriei Târgu Jiu, încă de la ora 8.00, după ce edilul terminase şedinţa operativă cu şefii de servicii. Percheziţiile au avut loc în biroul primarului Florin Cârciumaru. Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ancheta vizează fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2008 – 2015.
„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2008-2015. În cursul zilei de 19 mai 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în șase locații situate în județul Gorj, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Direcției Generale Anticorupție și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare“, potrivit comunicatului transmis ieri de către DNA.

Percheziţii şi la Aparegio Gorj

Anchetatorii au mai efectuat percheziţii la sediul operatorului public Aparegio Gorj, care asigură servicii de canalizare şi apă, precum şi la sediul firmei Presanitas. Potrivit unor surse judiciare, obiectul perchezițiilor a fost contractul de reabilitare și extindere a rețelelor de distribuție și a sistemului de canalizare care are o valoare de 90 de milioane de euro. Mai mulți inspectori de la Curtea de Conturi ar fi fost prezenți la începutul săptămânii la Primăria Târgu Jiu, unde au verificat șapte contracte pe fonduri europene. Ancheta procurorilor anticorupţie ar fi pornit de la o plângere formulată de afaceristul Constantin Lungu, după ce, în urmă cu câțiva ani, contractul cu asociația din care făcea parte și Presanitas pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție apă și a sistemului de canalizare în Târgu Jiu a fost reziliat. Omul de afaceri din Târgu Jiu ar fi ieșit din afacere cu o pagubă de peste 900.000 de lei, după executarea unei scrisori bancare de bune execuții. Traian Pătrăşcoiu, directorul Aparegio, a declarat ieri că procurorii au ridicat sute de documente privind lucrarea de zeci de milioane de euro pentru canalizare. Pătrăşcoiu a fost numit director la Aparegio de câteva luni, după demisia fostului şef Ion Popescu. Acesta a demisionat la sfârşitul anului trecut din funcţie, invocând motive personale.

A ieşit din primărie pe uşa din spate

Percheziţiile au continuat şi la vila omului de afaceri Constantin Lungu, precum şi la sediul Presanitas. Contabila firmei omului de afaceri a fost chemată de anchetatori la locuinţa afaceristului, pentru a aduce anumite documente financiar-contabil, precum şi anumite contracte încheiate de societate cu instituţii publice. De asemenea, soţia omului de afaceri a declarat ieri că Direcţia Naţională Anticorupţie verifică anumite contracte încheiate de firma Presanitas cu Primăria Târgu Jiu. Percheziţiile desfăşurate la biroul primarului Florin Cârciumaru au durat aproximativ patru ore. În jurul prânzului, edilul a ieşit din instituţie fără să fie observat de jurnalişti, cel mai probabil pe uşa din spatele primăriei, şi s-a deplasat la casa personală din cartierul Vădeni. Anchetatorii au zăbovit aici încă o oră şi jumătate. Aceştia au ridicat de la casa primarului Florin Cârciumaru acte privind dobândirea proprietății unei case de vacanță în stațiunea Rânca. Imobilul s-ar afla în proprietatea ginerelui edilului.

Şi-a luat avocat

În timpul în care procurorii derulau percheziţiile, primarul Florin Cârciumaru a sunat un avocat care să îl reprezinte. Edilul va fi reprezentat de fostul judecător Constantin Măruță, tatăl vedetei de televiziune, Cătălin Măruță. Avocatul a mers împreună cu edilul și anchetatorii la casa primarului din cartierul amintit. Avocatul lui Florin Cârciumaru a confirmat că anchetatorii au cerut documente şi despre cumpărarea unei case de vacanţă la Rânca de către ginerele primarului din Târgu Jiu.
„Am asistat la o percheziție la domiciliu și la primărie. Nu vă pot spune ce calitate are clientul meu. Nu vă pot spune prea multe pentru că este în faza de cercetare. Au fost ridicate documente. Nu s-a dispus urmărirea penală. Au fost ridicate documente de la locuință. Este vorba de contracte de vânzare-cumpărare pe clădirea pe care o are. Au fost prezentate chiar de dumnealui. Nu pot să vă spun despre ce fapte este vorba. Nu este vorba de lucrările de canalizare la rețeaua orașului. Ginerele dumnealui a cumpărat o casă de vacanță la Rânca și a fost o sesizare în acest sens“, a spus Constantin Măruţă.

Ce a declarat Cârciumaru

În jurul orei 14.00, primarul Florin Cârciumaru a părăsit domiciliul din strada Dumbrava şi a făcut primele declaraţii în legătură cu ancheta Direcţiei Naţonale Anticorupţie. Cârciumaru a declarat că este vorba despre două dosare, unul privind achiziţionarea unei vile la Rânca şi al doilea are legătură cu lucrările de canalizare de la Aparegio. Florin Cârciumaru a menţionat în ceea ce priveşte vila de la Rânca că a fost cumpărată de fiică şi ginere chiar de la Constantin Lungu, patronul Presanitas SRL. Iar privitor la Aparegio, Lungu şi celălalt constructor au făcut reclamaţii ce sunt acum verificate de anchetatori.
„În urma unei sesizări, procurorii au făcut percheziții în mai multe locuri din Târgu Jiu: la Primăria Târgu Jiu, la societatea Aparegio, la Presanitas cu care Aparegio și primăria au avut relații de colaborare. De la mine din birou, în urma perchezițiilor nu a fost luat nici un document, pentru că nu au găsit ceea ce căutau. Nici de acasă nu au plecat cu vreun document pentru că nu au găsit documente legate de textul și de conținutul reclamației. Este ceva normal. Ne vedem de activitate în continuare. Contractul derulat de societatea Aparegio nu are nimic legat de Primăria Târgu Jiu, doar că primăria este beneficiarul unui program de 90 de milioane de euro, care este pe tot județul. Totul desfășurat sub conducerea unității de implementare și a societății Aparegio. Primăria nu a avut oameni nici în comisia de licitație. Din câte am înțeles, de la primărie s-au solicitat contractele de colaborare cu firma Presanitas de-a lungul anilor. Eu știu că totul este în regulă, pentru că firma a lucrat în baza unor licitații câștigate corect, în baza celor hotărâte de comisiile de licitație. Este un dosar în cercetare și nu este nici o problemă. Nu am informații legate de textul sesizării și ce au căutat. La mine în birou au luat dosar cu dosar și filă cu filă, iar acasă au luat să verifice documentele pe care le-au considerat. Faptul că nu au luat vreun document înseamnă că nu au găsit. Nu este nici o problemă cu casa de vacanță de la Rânca. A fost un contract de vânzare-cumpărare între fiică și ginere. Nu are nici o legătură cu mine. Totul s-a întâmplat după nuntă. A fost dorința lor. Probabil că sesizarea aici vrea să facă trimitere, dar sunt acte care demonstrează că totul a fost corect. Este un contract de vânzare-cumpărare, chitanță și factură. De la firma Presanitas a fost cumpărată casă, dar nu are nici o legătură. Probabil că asta i-a determinat pe cei care au făcut sesizarea să creadă că este posibil să apară vreun comision. O să se vadă că lucrurile nu stau așa. E normal, că omul în viață trece prin mai multe. Vedeți, ce se întâmplă în țară și ce s-a întâmplat în toate județele s-a întâmplat și în Gorj, în sensul că se fac percheziții, verificări. Am încredere mai departe în justiție. Fata și cu ginerele au fost citați și au prezentat documentele. Au venit de la Craiova aici. Este o întâmplare că locuința a fost cumpărată de la Presanitas. Tinerilor le place foarte mult muntele și de asta au cumpărat casa respectivă. O să vedeți că foarte târziu cel care a vândut a aflat cui a vândut“, a declarat presei Florin Cârciumaru.

Averea primarului din Târgu Jiu

Averea primarului din Târgu Jiu a fost prezentată în ultimii ani de presa locală. Potrivit declaraţiei de avere, primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, are un teren intravilan de 717 metri pătraţi, în Târgu Jiu, cumpărat împreună cu soţia sa, Elena, în anul 1996, un teren agricol de peste 10.300 de metri, în judeţul Gorj – donaţie din 2002 şi un teren extravilan în Târgu Jiu, de 1.000 de metri pătraţi, cumpărat în anul 2009.
Cârciumaru deţine un apartament de 50 de metri pătraţi în Târgu Jiu, în care a locuit înainte de a se muta în casa din cartierul Vădeni. Apartamentul a fost achiziţionat în anul 1991. Casa din Vădeni a fost ridicată în anul 2000, împreună cu soţia, Elena Cârciumaru. Imobilul are o suprafaţă de 271 de metri pătraţi. Primarul are un credit de 160.000 de lei obţinut de la CEC în 2009 şi care are scadenţa în 2024.
Edilul a declarat ca venituri salariul de la primărie, iar soţia sa – leafa de inginer la SC Grimex SRL, firmă deţinută de omul de afaceri Nicolae Sarcină. Înainte ca Grimex să fie privatizată, Florin Cârciumaru a fost director al uzinei care efectua reparaţii de utilaje miniere.

Patru mandate de primar

Florin Cârciumaru este preşedinte al PSD Gorj din anul 2004, când i-a luat locul lui Nicolae Mischie în fruntea filialei. Edilul se află la al patrulea mandat de primar al oraşului Târgu Jiu. Recent, şi-a anunţat intenţia de a candida pentru al cincilea mandat de primar şi pentru un nou mandat în fruntea Organizaţiei Judeţene a PSD. Cu toate acestea, anumiţi reprezentanţi din administraţie şi din PSD se aşteptau ca Florin Cârciumaru să facă un pas înapoi, după patru mandate de primar sau să candideze la un fotoliu de deputat. Cârciumaru este primar al municipiului Târgu Jiu din anul 2000 şi a declarat în urmă cu două săptămâni că numai forţat va renunţa la candidatura la primărie şi la şefia partidului. Cârciumaru şi-a câştigat mandatele la primărie cu peste 70% de fiecare dată şi a menţionat de curând că poate să îl câştige şi pe al cincilea, nefiind cel mai probabil interesat de un post în parlament.

Lucrări vizate de DNA de mai mult timp

Lucrările de modernizare şi extindere a reţelei de canalizare şi apă din Târgu Jiu s-au aflat în atenţia DNA pentru modul în care au fost folosite de Aparegio terenurile din zona adiacentă a conductelor de alimentare, fără să existe dreptul de administrare. Proiectul de 90 de milioane de euro este finanţat din fonduri nerambursabile şi nu este încă finalizat. Lucrările au fost demarate în 2010 în Târgu Jiu, Motru, Bumbeşti-Jiu, Târgu Cărbuneşti şi Ţicleni. În total, au fost organizate şapte licitaţii. Unul dintre contracte de câteva zeci de milioane de lei a fost câştigat de firma Presanitas SRl din Târgu Jiu în asociaţie cu o firmă din Craiova şi alta din Bucureşti. Firma Presanitas a mai derulat contracte de sute de mii de lei cu Primăria Târgu Jiu şi cu alte primării, între care cea de la Turcineşti, care viza realizarea unei alimentări cu apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS