3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMirii nu-și mai pot plăti nunta cu bani cash

Mirii nu-și mai pot plăti nunta cu bani cash

După ce consumă șampania la nuntă, mirii trebuie să se gândească cum vor plăti factura la restaurant, pentru că nu se mai poate cu numerar (foto: marcabdecor.ro)
După ce consumă șampania la nuntă, mirii trebuie să se gândească cum vor plăti factura la restaurant, pentru că nu se mai poate cu numerar (foto: marcabdecor.ro)

Legea care limitează circulația numerarului interzice plățile în numerar mai mari de 10.000 de lei între o persoană fizică și una juridică. Așa au apărut probleme la restaurantele care organizează nunți, atunci când persoanele care au avut nunta trebuie să achite consumația, după terminarea petrecerii. Aflați din GdS cum se poate plăti cu cash, totuși, dar în condiții legale.
Restaurantele care găzduiesc nunți nu mai au voie să primească bani cash de la persoanele fizice care organizează astfel de evenimente, după ce săptămâna trecută au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 70/2015 care limitează plățile în numerar. Probleme apar în momentul în care firma pe care este restaurantul emite factura de plată către persoanele fizice care au organizat nunta. Nu pot fi plătite în numerar decât până la 10.000 de lei, iar restul se achită prin bancă, potrivit legii. Având în vedere că atât nuntașii, cât și restaurantul nu pot plăti, respectiv încasa sume foarte mari în numerar, ce pot face în astfel de cazuri?
Restaurantul emite factura către nuntașii care au organizat nunta, iar aceștia trebuie să o achite prin bancă, a doua zi. Directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu, a precizat cum se pot face acele plăți la nunți în mod legal. „Cunoaștem situația. Au venit la noi câțiva reprezentanți ai restaurantelor craiovene pentru a ne întreba cum să procedeze de acum înainte. Persoanele care organizează nunta trebuie să aibă un contract încheiat cu firma care deține restaurantul și în acel contract trebuie să se precizeze în ce cont bancar se poate face plata. În seara nunții, restaurantul emite factura, iar persoana fizică merge a doua zi la bancă și plătește acei bani, prin cont bancar. Acest lucru este mai simplu de făcut la nunțile care sunt organizate duminica, pentru că a doua zi de dimineață se și duc oamenii la bancă să plătească“, a explicat Antonescu. Cu alte cuvinte, mirii sau socrii care fac plata trebuie să aibă cont deschis în bancă. În funcție de numărul de persoane avute la nuntă, o factură emisă de restaurant poate să aibă valori de la câteva zeci de mii de lei și până la peste 100.000 de lei chiar. De asemenea, Fiscul spune că mirii pot să meargă la bancă în prima zi lucrătoare de după nuntă şi să depună cash în contul bancar al restaurantului.

Proces-verbal de custodie

În cazul în care nunțile sunt organizate sâmbăta, atunci între nuntașul care trebuie să achite consumația și firma care are restaurantul se poate încheia un proces-verbal de custodie a banilor pentru o zi sau două, până se deschid băncile. Astfel, mirii lasă banii la restaurant peste noapte, în grija persoanelor responsabile, urmând ca a doua zi să meargă la bancă și să îi vireze în cont, apoi prin transfer bancar să îi transmită firmei organizatoare de evenimente.
Mai există și posibilitatea ca restaurantul să emită facturi diferite pe numele mirelui, miresei, socrului, soacrei, care să nu depășească valoarea de 10.000 de lei fiecare. Astfel, respectivii pot plăti cu numerar acele facturi, chiar în seara evenimentului.
În cazul în care restaurantul nu își declară la Fisc veniturile din nunta respectivă și nu emite factură, atunci nuntașii își achită nota de plată cu numerar chiar în seara respectivă, deși nu este legal.

Este interzisă fragmentarea facturilor emise

Legea nu permite ca aceeași factură să fie plătită fragmentat pe parcursul mai multor zile. „Este interzisă fracționarea sumei de încasat în mai multe tranșe, pentru a se evita plafonul stabilit prin lege. Practic, acest lucru înseamnă să nu fragmentezi suma de pe factură pe mai multe zile, dar în cadrul aceleiași zile se poate plăti în numerar, până la limita plafonului, iar restul prin bancă“, a declarat Mihai Antonescu.

Restaurantele ascundeau numărul real de nunți organizate

Reprezentantul Fiscului susține că evidențierea plăților prin bancă face să iasă la iveală sumele mari care se încasează de către restaurantele care organizează evenimente de genul nunților și botezurilor. „Există restaurante care își declară trei-patru nunți pe an, deși ei organizează și sâmbăta, și duminica astfel de evenimente. Noi am făcut o verificare amănunțită anii anteriori și i-am impus din oficiu, prin estimare, pe cei care nu își declaraseră veniturile din nunți și botezuri. Am verificat la Selgros și Metro, acolo unde patronii de restaurante se aprovizionau – pe persoană fizică – cu niște cantități foarte mari de alimente, care depășeau cu mult nevoile unei familii. Cu alte cuvinte, ei se aprovizionau pe persoană fizică pentru diverse evenimente pe care le organizau, dar nu își declarau în acte veniturile obținute din acele evenimente. Acum, de când a apărut Legea nr. 70/2015, nu au încotro și trebuie să își declare veniturile, să emită facturi și să fie totul «la vedere», pentru că se derulează prin conturi bancare“, a precizat Mihai Antonescu.

Amenzi pentru cei care plătesc în numerar

Legea nr. 70/2015 limitează la maximum 10.000 de lei plățile în numerar între o firmă și o persoană fizică și la maximum 50.000 de lei plățile între două persoane fizice. Cei care plătesc în numerar peste aceste plafoane pot fi amendați de Fisc cu amenzi ce reprezintă 10% din suma ce depășește plafoanele, dar nu mai puțin de 100 de lei, potrivit actului normativ care a intrat în vigoare pe 9 mai. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS