Mirii nu-și mai pot plăti nunta cu bani cash

Autori


Legea care limitează circulația numerarului interzice plățile în numerar mai mari de 10.000 de lei între o persoană fizică și una juridică. Așa au apărut probleme la restaurantele care organizează nunți, atunci când persoanele care au avut nunta trebuie să achite consumația, după terminarea petrecerii. Aflați din GdS cum se poate plăti cu cash, totuși, dar în condiții legale.

Restaurantele care găzduiesc nunți nu mai au voie să primească bani cash de la persoanele fizice care organizează astfel de evenimente, după ce săptămâna trecută au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 70/2015 care limitează plățile în numerar. Probleme apar în momentul în care firma pe care este restaurantul emite factura de plată către persoanele fizice care au organizat nunta. Nu pot fi plătite în numerar decât până la 10.000 de lei, iar restul se achită prin bancă, potrivit legii. Având în vedere că atât nuntașii, cât și restaurantul nu pot plăti, respectiv încasa sume foarte mari în numerar, ce pot face în astfel de cazuri?

Restaurantul emite factura către nuntașii care au organizat nunta, iar aceștia trebuie să o achite prin bancă, a doua zi. Directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu, a precizat cum se pot face acele plăți la nunți în mod legal. „Cunoaștem situația. Au venit la noi câțiva reprezentanți ai restaurantelor craiovene pentru a ne întreba cum să procedeze de acum înainte. Persoanele care organizează nunta trebuie să aibă un contract încheiat cu firma care deține restaurantul și în acel contract trebuie să se precizeze în ce cont bancar se poate face plata. În seara nunții, restaurantul emite factura, iar persoana fizică merge a doua zi la bancă și plătește acei bani, prin cont bancar. Acest lucru este mai simplu de făcut la nunțile care sunt organizate duminica, pentru că a doua zi de dimineață se și duc oamenii la bancă să plătească“, a explicat Antonescu. Cu alte cuvinte, mirii sau socrii care fac plata trebuie să aibă cont deschis în bancă. În funcție de numărul de persoane avute la nuntă, o factură emisă de restaurant poate să aibă valori de la câteva zeci de mii de lei și până la peste 100.000 de lei chiar. De asemenea, Fiscul spune că mirii pot să meargă la bancă în prima zi lucrătoare de după nuntă şi să depună cash în contul bancar al restaurantului.

Proces-verbal de custodie

În cazul în care nunțile sunt organizate sâmbăta, atunci între nuntașul care trebuie să achite consumația și firma care are restaurantul se poate încheia un proces-verbal de custodie a banilor pentru o zi sau două, până se deschid băncile. Astfel, mirii lasă banii la restaurant peste noapte, în grija persoanelor responsabile, urmând ca a doua zi să meargă la bancă și să îi vireze în cont, apoi prin transfer bancar să îi transmită firmei organizatoare de evenimente.

Mai există și posibilitatea ca restaurantul să emită facturi diferite pe numele mirelui, miresei, socrului, soacrei, care să nu depășească valoarea de 10.000 de lei fiecare. Astfel, respectivii pot plăti cu numerar acele facturi, chiar în seara evenimentului.

În cazul în care restaurantul nu își declară la Fisc veniturile din nunta respectivă și nu emite factură, atunci nuntașii își achită nota de plată cu numerar chiar în seara respectivă, deși nu este legal.


Este interzisă fragmentarea facturilor emise

Legea nu permite ca aceeași factură să fie plătită fragmentat pe parcursul mai multor zile. „Este interzisă fracționarea sumei de încasat în mai multe tranșe, pentru a se evita plafonul stabilit prin lege. Practic, acest lucru înseamnă să nu fragmentezi suma de pe factură pe mai multe zile, dar în cadrul aceleiași zile se poate plăti în numerar, până la limita plafonului, iar restul prin bancă“, a declarat Mihai Antonescu.

Restaurantele ascundeau numărul real de nunți organizate

Reprezentantul Fiscului susține că evidențierea plăților prin bancă face să iasă la iveală sumele mari care se încasează de către restaurantele care organizează evenimente de genul nunților și botezurilor. „Există restaurante care își declară trei-patru nunți pe an, deși ei organizează și sâmbăta, și duminica astfel de evenimente. Noi am făcut o verificare amănunțită anii anteriori și i-am impus din oficiu, prin estimare, pe cei care nu își declaraseră veniturile din nunți și botezuri. Am verificat la Selgros și Metro, acolo unde patronii de restaurante se aprovizionau – pe persoană fizică – cu niște cantități foarte mari de alimente, care depășeau cu mult nevoile unei familii. Cu alte cuvinte, ei se aprovizionau pe persoană fizică pentru diverse evenimente pe care le organizau, dar nu își declarau în acte veniturile obținute din acele evenimente. Acum, de când a apărut Legea nr. 70/2015, nu au încotro și trebuie să își declare veniturile, să emită facturi și să fie totul «la vedere», pentru că se derulează prin conturi bancare“, a precizat Mihai Antonescu.

Amenzi pentru cei care plătesc în numerar

Legea nr. 70/2015 limitează la maximum 10.000 de lei plățile în numerar între o firmă și o persoană fizică și la maximum 50.000 de lei plățile între două persoane fizice. Cei care plătesc în numerar peste aceste plafoane pot fi amendați de Fisc cu amenzi ce reprezintă 10% din suma ce depășește plafoanele, dar nu mai puțin de 100 de lei, potrivit actului normativ care a intrat în vigoare pe 9 mai. Comenteaza acum

Alte stiri

23 octombrie 2018

Horoscop

Berbec Mereu ați fost practic, când a venit vorba de probleme financiare, dar uneori cheltuielile pe care trebuie să le faceți vă pot provoca stres. Vreți să îi arătaţi unei persoane speciale cât de mult contează, dar nu trebuie să
22 octombrie 2018

Horoscop

Berbec Cântăreşte cu sinceritate resursele de care dispuneţi în faţa unei noi provocări ce vi se deschide înainte. Fiţi corect în aprecieri, nu supraestimaţi, dar nici nu subestima ceea ce puteţi face, ca să nu treziţi mai târziu în faţa

Sumarul ediției de miercuri, 20 mai 2015

Actualitate

» Proiect: Amenzile ar putea fi plătite într-un cont unic, printr-un sistem electronic
» Preşedinţia şi Guvernul negociază cu Tarom achiziţionarea unei aeronave pentru demnitari
» Ponta: A fost o zi specială în Camera Deputaţilor, s-au votat trei proiecte de lege foarte importante
» Omul de afaceri Florian Walter, dat în urmărire internaţională
» Alergiile se tratează cu bani mulți
» Sevil Shhaideh a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale
» Proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, aprobat de Executiv
» Documente emise înainte de 31 decembrie 1989, declasificate de Guvern
» Alocaţia pentru copii va fi dublată. Amendamentul a fost votat în unanimitate
» Dragnea: Îmi voi înregistra demisia la partid și va deveni efectivă

Interviu

» Gladiatorul Torcea are Europa la picioare

Dolj

» Cartierul chinezesc începe precontractarea în trei luni
» Parcarea subterană, gata pe 29 septembrie
» Cea mai ieftină saună din Craiova: autobuzele RAT
» Șofer judecat pentru uciderea unui bărbat din Fărcaș
» UPDATE Impact violent pe Calea Severinului
» Rodica Gigea, o floare a cântecului popular oltenesc
» Salubritatea dă startul primei campanii de deratizare
» 11.000 de hectare de pădure sunt nepăzite în Dolj
» Calangiu, Țenea și Smarandache rămân în arest
» Doar muncitori români la cartierul chinezesc
» Parcarea subterană, gata pe 29 septembrie
» Accident grav la ieșire din Craiova
» Ziua Eroilor, marcată mâine la Craiova prin ceremoniale militar-religioase
» „Isteața“ de la Naționalul craiovean
» Craiova: Picturile unei fetiţe de 10 ani, expuse la Galeriile “Cromatic”
» Accident de circulaţie grav la ieşirea din Craiova
» Dolj: O bancnotă de 100 de euro falsă a fost descoperită la P.T.F. Calafat
» Craiova: Vineri începe campania de deratizare pentru combaterea rozătoarelor

Gorj

» Fiica primarului Cârciumaru a cumpărat cu 70.000 de lei vila din Rânca
» Procurorii au descins la Primăria Bâlteni şi la casa primarului
» Târgu Jiu îşi sărbătoreşte patronii spirituali
» Ciurel: Pierderile CEO, generate de provizioane
» Târgujienii, în competiţie pentru reciclarea deşeurilor

Olt

» Colonelul Costel Belbea, noul prim-adjunct al ISU Olt
» Slatina devine oraşul copiilor pe 1 Iunie
» Jandarmii olteni sărbătoresc Ziua Eroilor
» Olt: Trei case ale unor familii fără posibilităţi financiare vor fi reabilitate cu ajutorul voluntarilor

Sport

» „Satelitul” CSU, victorie categorică în faţa Viitorului Cârcea
» Pandurii nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor
» La 37 de ani, Claudia Ștef a revenit în elita mondială
» Gabriel Dinu şi-a asigurat bronzul european
» Box: Craioveanul Gabriel Dinu şi-a asigurat bronzul european
» Fotbal – Juniorii C de la CS Universitatea, campioni județeni
» Fotbal – Craioveanu: Nu este o bucată de gazon, este o bucată de istorie

Bani & Afaceri

» Constantin Popeci – un brand oltenesc
» Proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice, adoptat de Camera Deputaţilor

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Întreruperi energie electrică de mâine

Top