10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Isteața“ de la Naționalul craiovean

„Isteața“ de la Naționalul craiovean

Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova a prezentat marți, 19 mai, premiera spectacolului pentru copii şi tineret „Isteața“. Reprezentația este montată de Traian Savinescu după un basm de Fraţii Grimm. Monica Ardeleanu (Isteaţa Liza), Constantin Cicort (Regele), Geni Macsim (Buză), Cosmin Rădescu (Bilă), Tamara Popescu (Gușă), Ștefan Cepoi (Gaie), Eugen Titu (Soldatul), Nicolae Poghirc (Bufonul), Corina Druc (Omul cu măgarul), Tudorel Petrescu (Temnicerul) și Petra Zurba (Magul) sunt actorii Naționalului craiovean care dau viață poveștii fetei istețe care ajunge să-l cucerească chiar și pe rege.
Experiența trăită de actorii din distribuția spectacolului a fost interesantă. „Spectacol înseamnă pentru mine altă treaptă în cariera mea. Și aici aș împărți lucrurile în două în sensul că, pe lângă rolul pe care l-am jucat, de un an și nouă luni joc acasă rolul de tată. Acest lucru care s-a întâmplat în viața mea personală a schimbat într-o mare măsură viziunea mea legată de spectacole pentru copii. A apărut acel ceva care face ca legătura dintre actor și copil să aibă foarte multe în comun cu cea dintre copil și tată. Spectacolele de copii sunt foarte delicate. Am o emoție mult mai mare când joc într-un spectacol pentru copii în contrapartidă cu un spectacol pentru adulți. Ei sunt genul de public care penalizează tot și atunci ai o strângere de inimă, la final dacă l-ai cucerit sau nu. Cred că am reușit să-i câștigăm pe copii astăzi. Asta e mare împlinire, să-l câștigi, să-l iei cu tine în lumea ta în egală măsură în care tu te duci în lumea lui. Cred că acest schimb de lumi e unul foarte interesant“, a precizat Cosmin Rădescu.
„Isteața“ este un spectacol, plin de culoare, de pilde în care se pot regăsi deopotrivă copilul, dar și adultul. În același timp este un spectacol amplu ca dezvoltare, cu o plastică scenică deosebită care exploatează potențialul muzical al unor actori din distribuție.
„Spectacolul, deși declarat pentru copii, are o mulțime de elemente care pot să dea satisfacție și adulților. El se adresează copiilor de peste opt ani, motiv pentru care povestea este una cu un sâmbure mai delicat. Trecem din zona prinț, prințese, cai năzdrăvani și zâne într-una de teatralitate foarte evidentă care dă satisfacție și actorilor care sunt implicați în spectacol“, a precizat regizorul piesei, Traian Savinescu. Spectacolul „Isteața“ se va juca pe scena Naționalului craiovean și în luna iunie.

După „Isteața“ vin „Iluzii“

După premiera spectacolului pentru copii, „Isteața“, Naționalul craiovean propune a doua premieră în această lună, de data aceasta cu o piesă a unui autor rus contemporan aclamat și recunoscut în Europa.
„Iluzii“, de Ivan Vîrîrpaev, este piesa pusă în scenă de regizorul Bobi Pricop, unul dintre cei mai talentați regizori ai noii generații. Ea va fi prezentată publicului craiovean pe 29 mai. Bobi Pricop, al cărui spectacol „Profu’ de religie“ a fost premiat în 2014 la Bienala de teatru de la Wiesbaden a ales o distribuție din care fac parte Romanița Ionescu, Cătălin Băicuș, Ioana Manciu și Vlad Udrescu, ultimii doi actori fiind achiziții recente ale Teatrului Național Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS