12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljWizz Air suspendă zborurile de la Craiova pe perioada verii

Wizz Air suspendă zborurile de la Craiova pe perioada verii

Pe perioada verii, Wizz Air nu zboară de la Craiova (FOTO: Arhiva GdS)
Pe perioada verii, Wizz Air nu zboară de la Craiova (FOTO: Arhiva GdS)

Compania aeriană Wizz Air a decis să-și suspende temporar zborurile de pe Aeroportul Craiova de la 1 iunie până la jumătatea lunii septembrie din cauza lucrărilor de modernizare a pistei. Cursele vor fi reluate oficial pe 14 septembrie, atunci când lucrările ar trebui să fie finalizate. Reprezentanții Wizz Air au precizat că persoanele care aveau deja bilete cumpărate pot alege să primească banii înapoi sau să plece de pe alte aeroporturi din țară în limita locurilor disponibile, dar a anunțat acest lucru vineri, cu doar două săptămâni înainte de data la care întrerup zborurile de la Craiova. În această situație, persoanele care rezervaseră bilete pe perioada verii au puțin timp la dispoziție să găsească soluții alternative, iar prețul unui bilet este mai mare. Vestea bună este că nu vor fi afectate de lucrări cursele estivale, charter și cele umanitare.

Compania aeriană low-cost Wizz Air, care are o bază operațională pe Aeroportul Craiova, își va suspenda activitatea începând cu 1 iunie, timp de trei luni și jumătate. Operatorul aerian a emis vineri un comunicat de presă prin care și-a motivat decizia, legată în exclusivitate de lucrările de reabilitare care ar urma să înceapă în perioada următoare la pista aeroportului. „Suspendarea temporară a operațiunilor ar trebui să îi ajute pe reprezentanții aeroportului să finalizeze renovarea și refacerea suprafeței pistei într-un timp rezonabil, chiar mai devreme decât termenul planificat“, se arată în comunicatul de presă semnat de Daniel de Carvalho, purtător de cuvânt Wizz Air. „În calitate de partener devotat Craiovei, suntem bucuroși să susținem proiectul de îmbunătățire a pistei, care va aduce beneficii regiunii pentru mulți ani de acum înainte. Așteptăm cu nerăbdare să ne reluăm operațiunile la Craiova mai târziu, pe parcursul acestui an, pe o pistă complet renovată“, se mai arată în comunicat. Totodată, compania aeriană a transmis că „aeronava Wizz Air și personalul care deservesc operațiunile din Craiova vor fi relocate către alte piețe, pe parcursul lucrărilor la pistă. Clienții care au rezervări afectate de suspendarea temporară a serviciilor din Craiova sunt contactați și li se oferă rambursarea completă, varianta de a păstra suma plătită sub formă de WIZZ Credit sau reprogramarea gratuită“, se mai arată în comunicat.

Reprogramare de pe aeroporturile din România

La solicitarea GdS, reprezentanții Wizz Air au precizat că, pe lângă cele trei variante pentru clienții care sunt afectați de această suspendare, mai există una: cea de reprogramare a zborului de pe orice bază din România. „Zborurile vor fi suspendate de la data de 1 iunie, asta înseamnă că ultimele curse vor fi operate în ultimele zile ale lunii mai. Dacă vă uitați pe site, veți vedea că de pe 1 iunie nu mai este disponibil nici un zbor. Această chestiune va dura până când lucrările de reabilitare a pistei vor fi gata, ceea ce compania își dorește să se întâmple cât mai curând. În plus, am verificat și pot să vă spun că există posibilitatea celor care și-au rezervat bilete în această perioadă să se reprogrameze de pe orice altă bază din România, în funcție de disponibilitățile cursei“, a explicat Daniel Amzăr, responsabil PR Wizz Air. GdS a solicitat și numărul persoanelor care își rezervaseră bilet pentru perioada 1 iunie – 1 septembrie, însă reprezentanții companiei au declarat că nu pot face publice aceste date.

Pasagerii, start la căutat variante

Comunicatul de presă nu răspunde însă la o serie de întrebări legate de posibile probleme pe care le pot avea cei care și-au programat zboruri din Craiova pe perioada verii. De exemplu, o familie care și-a rezervat bilete pentru a-și face concediul în luna iunie într-una din țările din oferta Wizz are la dispoziție doar două-trei săptămâni pentru a găsi alte bilete. Dacă nu mai sunt locuri disponibile la Wizz Air, trebuie să se orienteze către alte companii aeriene, să aibă noroc să mai găsească locuri și să plătească un preț mai mare. Cu cât biletul este cumpărat mai aproape de momentul plecării, cu atât este mai scump. Dacă nu mai găsește bilete, atunci singura șansă de a nu pierde banii plătiți pentru cazare este să negocieze decalarea datelor cu cei de la hotel sau pensiune. Dificultăți vor avea și cei care și-au rezervat bilete pentru a ateriza la Craiova.
Deși, oficial, Wizz Air ar urma să reia zborurile pe 14 septembrie, pe site-ul companiei se pot rezerva bilete pentru Milano încă de pe 11 septembrie.

Cursele charter și cele estivale nu se întrerup

Conducerea Aeroportului Craiova a precizat pentru GdS că decizia suspendării temporare a zborurilor a fost luată de comun acord cu Wizz Air și că ea chiar ajută la implementarea proiectului de reabilitare a infrastructurii de mișcare. „Este o decizie luată de comun acord. Vrem să menținem condițiile certificate pentru siguranța operării. Decizia Wizz Air ne vine în ajutor, fiindcă se pare că lucrul sub trafic era o problemă. Trebuie să spunem că singura modificare o reprezintă zborurile regulate. Cursele estivale, cursele cu chartere și cele umanitare vor putea să rămână fără să pună probleme“, a precizat directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru.
Totodată, printr-un comunicat de presă, reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Dolj, instituție care are în subordine Aeroportul Craiova, au menționat că doresc să aibă pregătit din timp amplasamentul pentru constructorul care urmează să fie desemnat în urma licitației aflate în desfășurare. „Ne dorim să avem amplasamentul acestei investiții majore pregătit pentru a putea fi pus la dispoziție, liber de orice sarcini, constructorului care va fi desemnat în urma procedurii de achiziție publică, astfel încât acesta să poată începe lucrul fără nici cea mai mică întârziere“, a transmis președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, prin intermediul comunicatului de presă.

24 de milioane de euro pentru o pistă modernă

Licitația care a dus la suspendarea zborurilor are ca obiect proiectarea și execuția reabilitării infrastructurii de mișcare a Aeroportului din Bănie. La această licitație s-au înscris șapte ofertanți (o firmă și șase asocieri de firme) din România, dar și din țări precum Spania sau Italia, urmând ca societatea sau societățile câștigătoare să fie desemnate în perioada următoare. Concret, este vorba despre reabilitarea pistei de aterizare-decolare, lărgirea căii de rulare, extinderea platformei de îmbarcare-debarcare, modernizarea instalației de balizaj, construirea unui post de transformare, precum și realizarea unui nou sistem de canalizare. Valoarea estimată a proiectului este de aproape 108 milioane de lei cu TVA inclus, circa 24 de milioane de euro, bani care provin din Programul Operațional Sectorial de Transport – POS Transport. Potrivit datelor licitației, termenul de execuție a lucrărilor este de opt luni de la data atribuirii contractului, dar oficialii județului și ai aeroportului spun că totul va dura doar trei luni. În prezent, conducerea Aeroportului evaluează ofertele depuse, iar în următoarea perioadă va fi anunțat câștigătorul. Apoi va trebui să aștepte să treacă perioada de contestații de zece zile, după care lucrările pot să înceapă.

Cine ar putea să reabiliteze pista

1. Asocierea de firme Corsan – Corviam – Consinit – Egis Avia
2. Asocierea Strabag Ag – Aecom Inocsa – Tiab
3. Asocierea Societatea de Construcții Napoca – Grupo Empresarial Magenta – Consultores de Ingineria Us 21 – Icco Systems
4. Asocierea Alexcor Trading – Specialist Consulting
5. Asocierea Max Boegl Romania – Astaldi Spa – Uti Grup – Recon
6. Asocierea Vitali Spa – Societa per Azioni Esercizi Aeroportuali
7. Azvi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS