5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLiviu Dragnea, ministrul dezvoltării: Spitalul Judeţean trebuie modernizat şi dezvoltat

Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării: Spitalul Judeţean trebuie modernizat şi dezvoltat

dragnea copy

Ministrul dezvoltării regionale, Liviu Dragnea (foto), a acordat un scurt interviu GdS, în care a vorbit despre principalele obiective din Oltenia, cum ar fi noul stadion „Ion Olbemenco“, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi autostrăzile care străbat regiunea.  

Gazeta de Sud: Suntem pe Stadionul „Oblemenco“, tocmai ce ați declarat că a fost desemnat un câștigător, de altfel singurul ofertant, și că sâmbătă se va semna contractul de execuție. Câți bani sunt prevăzuți în acest an pentru Stadionul „Oblemenco“?
Liviu Dragnea: Într-o primă fază sunt prevăzuți, la ora aceasta, 50 de milioane de lei. În condițiile în care vor putea să cheltuiască mai mult, există posibilitatea de suplimentare. Sunt prevăzuți bani suficienți, exact cât va avea nevoie constructorul, în funcție de ritmul de execuție.

GdS: Legat de Programul Operațional Regional, când vor putea primarii și beneficiarii să depună proiecte?
L.D.: Noi am finalizat negocierile cu Comisia Europeană. A fost trimisă deja la Bruxelles ultima formă rezultată în urma negocierilor. Cred că la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie vom primi notificarea oficială de la comisia europeană. Vor mai fi două luni de dezbatere publică pe forma ghidurilor de implementare și, în luna septembrie, toți beneficiarii potențiali pot depune proiecte.

GdS: Ați fost la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Cum vi s-a părut construcția și de ce credeți că Ministerul Sănătății nu s-a aplecat mai mult asupra acestei instituții?
L.D.: Nu știu ce a făcut înainte Ministerul Sănătății, dar eu am vorbit cu domnul ministru Bănicioiu, care acordă o atenție deosebită pentru spitalul de la Craiova. Știu că au niște planuri pentru dezvoltarea spitalului. Lucrează acum la modalitatea prin care noul Spital Regional va putea să lucreze împreună cu actualul spital. Actualul spital trebuie să rămână în continuare și trebuie să fie modernizat și dezvoltat. Acum este foarte greu, este aglomerație, sunt foarte mulți oameni, dar dacă rămân doar 800 de paturi la spitalul regional nou?

GdS: Avem în discuție acest spital regional. Printr-o adresă oficială, Ministerul Sănătății ne-a răspuns că este doar un studiu de fezabilitate pregătit pentru acesta. Ce urmează?
L.D.: Studiul de fezabilitate este important. Ministerul Sănătății împreună cu ministerul nostru urmează să stabilească dacă vom face un proiect tip pentru cele trei spitale regionale și el să fie adaptat în funcție de specificul fiecărei regiuni, sau dacă se va face un proiect pentru fiecare spital, lucru care se va întâmpla în perioada următoare. În opinia mea, cred că anul viitor ar trebui să înceapă efectiv construcția spitalului regional, să se finalizeze studiul de fezabilitate, soluțiile, proiectarea, iar anul viitor să înceapă, efectiv, construcția.

GdS: Cum vedeți dumneavoastră Oltenia în Masterplanul de Transporturi având în vedere că, în următorul deceniu, Oltenia nu va avea nici o autostradă către vest?
L.D.: Văd prost lucrul acesta și mi-am spus punctul de vedere, l-am susținut. Fac parte din guvern, nu mă cert, dar am insistat și insist în continuare și spun în continuare că Autostrada Sudului este extrem de importantă: Craiova-București prin Olt și Teleorman. De asemenea, este și legătura Craiova-Pitești, dar am spus că aceasta va începe. Partea aceasta de țară, tot sudul României, are nevoie de căi de transport moderne pentru a se dezvolta. E bine că facem autostrăzi peste tot, și în Transilvania, și în Moldova, dar Țara Românească are aceleași drepturi. Și aici este potențial foarte mare de dezvoltare. Să sperăm că lucrurile vor fi mai bune și că nu vor rămâne chiar așa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS