10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii care au copii scapă de disponibilizare

Minerii care au copii scapă de disponibilizare

Ion Ruşeţ, director în cadrul Direcţiei Resurse Umane din CEO (Foto: Eugen Măruţă)
Ion Ruşeţ, director în cadrul Direcţiei Resurse Umane din CEO (Foto: Eugen Măruţă)

Angajaţii din minerit şi energie care au copii în întreţinere scapă de disponibilizare. Cazurile salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia (CEO) care au în întreţinere copii minori, dar care au fost puşi pe lista de disponibilizare au fost dezbătute, ieri, într-o şedinţă comună sindicate-administraţie. Cele două părţi susţin încheierea unui act adițional la Contractul Colectiv de Muncă privind salariaţii CEO care pot fi retraşi de pe lista de disponibilizare ca urmare a faptului că au copii minori în întreținere. Aceste cazuri sunt de ordinul zecilor, numai marţi fiind depuse 16 memorii din partea unor mineri din zona Rovinari. Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldăruşe, a precizat că este posibil să mai apară salariaţi propuşi pentru concediere, dar care pot fi salvaţi de noul criteriu. „În programul de restructurare erau anumite criterii. Am ajuns la concluzia că salariaţii care au copii minori în întreţinere şi îndeplinesc condiţiile de pensionare pe 31 mai 2017 trebuie să fie scoşi din acest program de restructurare. Am pus pe hârtie acest lucru şi l-am oficializat. Cred că sunt mai multe cazuri. Unii au adus acte de la Casa de Pensii că nu îndeplinesc condiţiile de pensionare pe perioada celor doi ani“, a declarat Gabriel Căldăruşe.

Peste 2.000 de disponibilizaţi

Întâlnirea dintre sindicate şi administraţia CEO va clarifica anumite aspecte care ţin de lista cu cele 2.133 de disponibilizări, a declarat Ion Ruşeţ, director în cadrul Direcţiei de Resurse Umane din campanie. „O să realizăm un Act adiţional pentru a reglementa această situaţie. Până acum avem 16 memorii care au fost înregistrate şi persoanele respective au fost scoase de pe listă. Este posibil să mai apară persoane care au copii minori în întreţinere sau care nu îndeplinesc condiţiile legale de pensionare până la 31 decembrie 2017. Vor fi analizate toate solicitările şi vor fi luate măsuri. Vom discuta în continuare şi despre alte probleme ridicate de sindicate şi vom încerca să le găsim o soluţionare în măsura în care acest lucru va fi posibil“, a spus Ion Ruşeţ.

Discuţii pe marginea ajutorului social

Sindicatele şi administraţia Complexului Energetic Oltenia au mai purtat discuţii privind acordarea ajutorului social salariaţilor companiei. Potrivit administraţiei, se doreşte înjumătăţirea sumelor acordate ca ajutor social, propunere neagreată, însă, de sindicatul condus de Gabriel Căldăruşe. Ion Ruşeţ, director în companie, a afirmat că în cazul reducerii ajutorului social la CEO administraţia va ajunge la un consens cu sindicatele încât să nu fie afectaţi nici angajaţii şi nici CEO. Discuţiile au mai vizat acordarea biletelor de tratament şi situaţia exproprierilor. Compania se pregăteşte să disponibilizeze peste 2.000 de salariaţi, începând cu 1 iunie. Cea mai mare parte a acestora îndeplinesc condiţiile de pensionare peste un an sau doi ani şi vor beneficia de şomaj şi venit de completare. De la 1 iunie, Complexul Energetic Oltenia va mai rămâne cu 15.500 de angajaţi, după ce luna trecută alte o mie de persoane au fost transferate la CET Govora, prin externalizarea Unităţii Miniere de Carieră Berbeşti, Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS