21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCând se deschide Transalpina?

Când se deschide Transalpina?

Transalpina, cea mai căutată şosea montană din România (Foto: Eugen Măruţă)
Transalpina, cea mai căutată şosea montană din România (Foto: Eugen Măruţă)

Deschiderea celei mai înalte şosele din România este aşteptată cu mult interes de către turişti şi întreprinzătorii din Rânca, Gorj, dar şi din judeţele pe care le traversează drumul naţional. Cantităţile uriaşe de zăpadă căzute în iarnă au amânat deschiderea sezonului de drumeţii pe Transalpina. Dacă în anii cu precipitaţii scăzute, deschiderea şoselei era posibilă încă de la finalul lunii aprilie, acum autorităţile îşi iau marje de siguranţă mai mari, în ceea ce priveşte deschiderea Transalpinei. Data de 15 mai era avansată de fiecare dată pentru deschiderea sezonului turistic pe cea mai înaltă şosea din România, însă acum conducătorii auto ar mai putea aştepta încă două săptămâni, până în jurul datei de 1 iunie. În continuare, pe carosabil şi pe versanţii din preajma drumului asfaltat se află cantităţi importante de zăpadă.
Potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Judeţean al Salvamont Gorj, în anumite zone de pe Transalpina înălţimea stratului de zăpadă atinge şi doi metri.  „Sunt porţiuni de drum în zona de creastă unde este zăpadă în cantităţi mai mari. În creastă se topeşte mai greu. Pot să estimez că până la 1 iunie nu vor mai fi probleme şi sigur va fi deschisă şoseaua. Depinde de temperaturi şi cât de repede se topeşte zăpada. Acum chiar dacă se intervine şi se curăţă şoseaua, pe anumite zone, pe partea cu versantul, rămân porțiuni cu zăpadă de peste doi metri care oricând poate ajunge pe carosabil, din cauza variaţiilor de temperatură. Din această cauză este greu de făcut o predicţie, când se va deschide oficial, pentru că anul acesta am avut zăpadă din belşug, care încă a rămas. Sper să nu apară probleme de altă natură“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

E nevoie de lucrări de siguranţă

O veste bună legată de Transalpina este că, spre deosebire de anul trecut, de anul acesta şoseaua este în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Drumarii vor putea administra drumul fără vreo interdicţie legislativă. Cu toate acestea, chiar dacă drumul va fi curăţat, iar pe versanţi nu va mai fi zăpadă, deci, teoretic, s-ar putea circula, vor mai fi necesare cel puţin câteva zile pentru ca Secţia Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale să realizeze toate marcajele necesare şi să monteze panouri de avertizare şi elemente de siguranţă, astfel încât conducătorii auto să fie informaţi în legătură cu toate condiţiile de trafic şi modul în care trebuie să şofeze pe cea mai înaltă şosea din ţară. Anul trecut, Transalpina a fost ba închisă, ba deschisă, iar conducătorii auto au primit informaţii contradictorii în legătură cu asta. Şi cabanierii au declarat că au înregistrat pierderi, ca urmare a faptului că pe Transalpina nu s-a mai circulat ca în anii anteriori. Cea mai înaltă şosea din România, 2.145 de metri în punctul Urdele, este căutată atât de turişti români, cât şi străini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS