9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveanca Teodora Şerbana, bronz pentru România

Craioveanca Teodora Şerbana, bronz pentru România

Maria Teodora Şerbana, elevă la CN „Fraţii Buzeşti“ (Foto: Traian Mitrache)
Maria Teodora Şerbana, elevă la CN „Fraţii Buzeşti“ (Foto: Traian Mitrache)

De patru ani, de când România participă la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene, CN „Fraţii Buzeşti“ din Craiova a obţinut de fiecare dată rezultate notabile: două medalii de aur, una de argint, iar în acest an, bronz. Cristiana Dimulescu, Adrian Radu, Dan Mircea Mirea şi Maria Teodora Şerbana sunt cei care au reuşit să obţină aceste performanţe.

Două echipe formate din şase elevi de la unităţi de învăţământ din ţară au reprezentat România, în perioada 26 aprilie – 3 mai, la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene ce a avut loc în Austria. Maria Teodora Şerbana, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, a obținut, împreună cu Paul Haidu-Gerea, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, şi Codrin Paul Oneci, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil“ din Timişoara, medalia de bronz la această competiţie europeană. Ediţia din acest an a reunit 50 de echipe din 25 de state ale Uniunii Europene. Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene este o competiţie cu caracter interdisciplinar pe echipe, în care fiecare stat poate înscrie două formaţii compuse din câte trei elevi. Participanţii susţin două probe practice cu durata de patru ore fiecare, la trei discipline: biologie, chimie şi fizică. Punctele obținute la fiecare experiment se cumulează pentru echipă.

„Consider că şi în ţara noastră ai şansa să faci carieră de succes“

Pentru Teodora Şerbana, participarea la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene a reprezentat o experienţă minunată, iar rezultatul obţinut, un vis împlinit. A muncit mult însă pentru a obţine această performanţă. Pentru Teodora, biologia a devenit încă din anii de gimnaziu mai mult decât o disciplină şcolară: o pasiune ce presupune învăţare continuă, experimente, cultură generală, dar mai presus de orice dorinţa de a acumula cunoştinţe. Anul trecut, eleva colegiului craiovean a obţinut locul I la olimpiada naţională de biologie, a participat apoi la selecţia lotului României pentru Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene. Am găsit-o emoţionată la unitatea şcolară în care învaţă, dezamăgită însă că nu a reuşit ca împreună cu echipa ei să obţină un rezultat mai bun. „Este o competiţie pe echipe, cu probe practice extrem de dificile, motiv pentru care comunicarea dintre noi este foarte importantă. Am fost depunctaţi pentru că la prima probă de concurs nu am reuşit să ne încadrăm în timpul alocat. Ca să înţelegeţi cum s-a desfăşurat concursul, eu, ca specialist în biologie, împreună cu colegul specializat în chimie, eram în aceeaşi sală de examen, iar colegul din echipa noastră olimpic la fizică era undeva în afara laboratorului şi nu aveam posibilitatea să discutăm. Contribuţia mea la olimpiadă a constat în următoarele cerinţe: la prima probă am avut de identificat o specie de rac, să precizez dacă este pe cale de dispariţie, să îi identific fiecare extremitate şi, pe o planşă, să îl formez ca întreg. Apoi, la cea de a doua probă, a trebuit să identific locaţia unui falsificator de tablouri, iar pentru a reuși eram nevoită să descopăr specia unei plante, locul în care creşte“, a povestit Teodora. La altă probă, membrii echipei a trebuit să se pună în ipostaza unor cetățeni din Austria și să găsească argumente împoriva construirii unei centrale electrice lângă un râu. Deşi competiţia abia s-a încheiat, Teodora se gândeşte deja la următoarea încercare. „Mă gândesc deja la noua provocare. Trebuie să muncesc foarte mult, să trec de selecţiile premergătoare olimpiadei internaţionale de biologie ce va avea loc anul viitor în Vietnam. Vreau să menţionez însă că nu aş fi ajuns la performanţă fără sprijinul profesorilor mei. În gimnaziu, pasiunea pentru biologie mi-a fost insuflată de profesoara mea Roxana Tudose, iar la liceu de profesoara Genelia Petrescu“, a adăugat Teodora Şerbana.
Biologia nu este singura disciplină de care este pasionată, îi mai plac astronomia şi literatura. Deşi mai are doi ani până termină liceul, Teodora ştie clar drumul pe care vrea să îl urmeze. Vrea să studieze la Universitatea de Medicină la Bucureşti sau Cluj. „Îmi doresc din tot sufletul să rămân în România. Consider că şi în ţara noastră ai şansa să faci carieră de succes“, a concluzionat Teodora.

„La olimpiada de biologie, doar în ultimii trei ani am 25 de calificaţi la fazele naţionale“

Genelia Petrescu
Genelia Petrescu

Profesoara Genelia Petrescu o pregăteşte pe Teodora pentru fiecare competiţie la care participă. Nu este singura olimpiadă la care elevii pregătiți de ea au obţinut performanţe. Vorbeşte cu drag de fiecare din elevii pe care i-a pregătit, mărturisind că fără ore îndelungi de muncă şi fără pasiune aceste rezultate nu ar fi posibile. „Sunt foarte mândră când elevii mei obţin performanţe, este o recunoaştere a muncii noastre. Teodora Şerbana este un copil extraordinar, care a avut şi la această olimpiadă un comportament mai mult decât onorabil. A fost o competiţie pe echipe, însă susţin cu mâna pe inimă că dacă ar fi fost o competiţie individuală, medalia Teodorei ar fi fost mai strălucitoare. Avem însă tot timpul în faţă, având în vedere că este doar în clasa a X-a. Am gânduri mari pentru acest copil. Pentru un astfel de rezultat e nevoie de muncă continuă, iar cu patru luni înainte de competiţie muncim intensiv, practic tot timpul nostru îl alocăm pregătirii pentru competiţii. Se merită însă, satisfacţiile sunt pe măsură. La olimpiada de biologie, doar în ultimii trei ani, am 25 de calificaţi la fazele naţionale şi numeroase alte premii, încât cu sinceritate mărturisesc că am şi uitat numărul lor. Suntem primii în clasamentul pe ţară, avem cele mai multe şi cele mai bune rezultate la biologie“, a spus Genelia Petrescu. În ceea ce priveşte Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, profesoara colegiului craiovean a precizat faptul că România a participat doar în ultimii cinci ani, iar colegiul craiovean în care predă a participat la această competiţie în ultimii patru ani, obţinând de fiecare dată rezultate de excepţie. „Am câştigat două medalii de aur, una de argint, iar în acest an Teodora ne-a adus bronz. Aş vrea să-i menţionez și pe ceilalți elevi care au obţinut medalii. Este  vorba de Cristiana Dimulescu, acum la Universitatea Bremen. A aplicat pentru o bursă în Japonia. Adrian Radu este student la Universitatea de Medicină din Bucureşti. Dan Mircea Mirea a fost admis la Trinity College, unul din colegiile din componența Universității Cambridge, una dintre cele mai râvnite universităţi din lume“, a adăugat profesoara de biologie Genelia Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS