27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova a reluat eutanasierea câinilor fără stăpân

Primăria Craiova a reluat eutanasierea câinilor fără stăpân

Eutanasierea câinilor de la adăpostul Breasta a reînceput pe 28 aprilie. În câteva zile, 141 de câini au fost eutanasiați,  iar de la respingerea cererii Vier Pfoten de anulare a normelor legii „Ionuț“ au fost adoptați aproximativ 300 de câini. (FOTO: Claudiu Tudor)
Eutanasierea câinilor de la adăpostul Breasta a reînceput pe 28 aprilie. În câteva zile, 141 de câini au fost eutanasiați,
iar de la respingerea cererii Vier Pfoten de anulare a normelor legii „Ionuț“ au fost adoptați aproximativ 300 de câini. (FOTO: Claudiu Tudor)

Autoritățile din Craiova au reluat procesul de eutanasiere a câinilor fără stăpân după ce Curtea de Apel București a respins, pe 20 martie, cererea Vier Pfoten de anulare a normelor Legii „Ionuț“. Unii reprezentanți ai asociațiilor pentru protecția animalelor spun că vor da primăria în judecată, fiindcă eutanasierea este ilegală, însă municipalitatea spune că s-a acționat legal.

Normele Legii nr. 258/2013, denumită și Legea „Ionuț“, au început să fie aplicate la Craiova. Povestea a început în luna iunie 2014, când Curtea de Apel București a suspendat aceste norme, la cererea Fundației Vier Pfoten. De atunci, timp de câteva luni, situația a fost mai degrabă incertă în adăposturile din țară, deoarece legea era în vigoare, însă normele nu. Pe scurt, pe de o parte, câinii nu mai puteau fi capturați de pe străzi decât la sesizări, nu mai puteau fi eutanasiați după 14 zile și erau păstrați în regim de cazare în adăposturi, până când cineva îi adopta. Pe de altă parte, costurile primelor 14 zile de cazare în adăpost erau suportate de Primăria Craiova, costurile celorlalte zile de cazare scurse din cea de-a 15-a zi și până la adopție fiind suportate de SC Salubritate Craiova SRL.

Eutanasierile au reînceput de pe 28 aprilie

Incertitudinea a durat până pe 20 martie, atunci când Curtea de Apel București a respins cererea Fundației Vier Pfoten – care a avut drept la recurs în termen de 15 zile de la comunicare – iar normele au reînceput să fie aplicate. Asta s-a întâmplat și la Craiova, unde eutanasierea a reînceput de săptămâna trecută.
„Până la decizia Curții de Apel București, a fost o perioadă de blocaj, o perioadă în care legislația a fost neclară. Însă, ulterior, după luarea celei mai recente decizii, lucrurile au devenit mult mai clare. Practic, s-a revenit la starea inițială în care, conform legii, este permisă eutanasierea câinilor fără stăpân. Subliniem faptul că eutanasierile se fac cu respectarea legislației în vigoare și, bineînțeles, respectând termenul prevăzut de lege. Noi am început eutanasierile pe 28 aprilie, însă decizia a devenit executorie mult mai devreme. Am avut o perioadă în care a fost nevoie de clarificări în acest sens. Până în prezent (pe 28, 29 și 30 aprilie – n.r.), au fost eutanasiați 141 de câini fără stăpân“, a explicat purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL, Cristina Ghenea.

Viața Animalelor: „Vom da Primăria Craiova în judecată“

Reînceperea eutanasierii la Craiova nu a fost îmbrățișată de reprezentanți ai asociațiilor pentru protecția animalelor. Spre exemplu, Asociația „Viața animalelor“ intenționează să dea în judecată Primăria Craiova și pe cei care au efectuat eutanasierea, considerând că începerea acestei operațiuni este ilegală. „Pornirea eutanasierii este ilegală, deoarece normele de aplicare a legii sunt încă suspendate, iar dosarul este la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă nu are încă un termen. Eutanasiere se face și în alte orașe, dar nu pe față ca la Craiova. Ne vom consulta cu avocații și vom da Primăria Craiova în judecată, pe cei care au luat această decizie de începere a eutanasierii și pe cei care au eutanasiat câinii“, a declarat președintele Asociației „Viața animalelor“, Aurelia Loacă. Pe de altă parte, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a precizat că nu poate fi vorba de așa ceva. „În tot ceea ce face, Primăria Craiova respectă legea“, a spus Vasilescu.
O reacție a venit și din partea Salubrității. Reprezentanții societății care gestionează serviciul de ecarisaj au precizat că aceasta este obligată să respecte legea. „Având în vedere decizia Curții de Apel București din 20.03.2015, prin care a fost dispusă respingerea cererii de chemare în judecată formulată de Fundația pentru Protecția Animalelor Vier Pfoten România, care solicitase anularea HG nr. 1.059/2013 (pentru aprobarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân – n.r.), SC Salubritate Craiova SRL este obligată să respecte prevederile acestui act normativ“, a precizat purtătorul de cuvânt al Salubrității, Cristina Ghenea.

Peste 180 de câini așteaptă un nou stăpân

Deși decizia nu fusese pusă în practică, încă din primele zile după respingerea cererii făcute de Vier Pfoten o mulțime de câini au fost adoptați din adăpostul de la Breasta. Concret, numărul adopțiilor s-a triplat. „Odată cu luarea acestei decizii de către Curtea de Apel București, în cursul lunii aprilie am avut, practic, o triplare a adopțiilor la adăpostul canin de la Breasta. Dacă, într-o lună obișnuită, media nu depășea mai mult de 100 de câini adoptați, în luna aprilie am avut 290 de exemplare adoptate, respectând normele în vigoare“, a mai explicat Cristina Ghenea.
Ieri, 182 de câini erau cazați în adăpostul de la Breasta. Oricare dintre aceștia poate fi adoptat de către orice persoană care își asumă că poate avea grijă de el. Pașii pe care un adoptator trebuie să îi urmeze sunt destul de simpli. „În primul rând, trebuie să vină la noi la adăpost și să își aleagă un câine. După ce îl alege, face o cerere de adopție și, în funcție de starea câinelui, dacă este sterilizat sau nu, îl poate adopta sau trebuie să mai aștepte o perioadă. Nu în ultimul rând, adoptatorul trebuie să semneze și o declarație-angajament în momenul adoptării câinelui. Precizăm faptul important că adopția este gratuită“, a încheiat purtătorul de cuvânt al Salubrității.

Abandonul, sancționat grav

Cei care iau un câine de la adăpostul de la Breasta și îl abandonează ulterior trebuie să știe că sunt pasibili de amenzi usturătoare. Conform Hotărârii de Consiliu Local al Municipiului Craiova HCL nr. 108/2014, „abandonarea unui câine revendicat sau adoptat pe domeniul public sau negăsirea câinelui revendicat/adoptat la adresa specificată în formular constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.000 – 2.500 de lei pentru persoane fizice și juridice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS