16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljManagerii spitalelor din Bănie, invitați la transparență

Managerii spitalelor din Bănie, invitați la transparență

Transparența, un prim pas către un sistem medical mai curat (Foto: Claudiu Tudor)
Transparența, un prim pas către un sistem medical mai curat (Foto: Claudiu Tudor)

Cazul arestării fostului viceprimar Cristina Calangiu pentru trafic de influență aduce în atenția opiniei publice concursurile de angajare în sistemul sanitar. GdS provoacă managerii de spitale din Craiova la un exercițiu de transparență și le adresează invitația să publice lista concursurilor de angajare din perioada 2012-2015.

Pe 16 aprilie 2015, fostul viceprimar al Craiovei, Cristina Calangiu, a fost arestată pentru 30 de zile pentru trafic de influență. Procurorii DNA susțin că aceasta ar fi pretins șpăgi de până la 8.000 de euro pentru a angaja în spitalele craiovene infirmieri și asistenți medicali. Fără îndoială, acest caz aduce în atenția opiniei publice concursurile de angajare în sistemul sanitar. GdS a arătat recent care ar putea fi ramificațiile cazului Calangiu („Pe cine atrage Cristina Calangiu în plasa DNA“ – 29 aprilie 2015). În referatul procurorilor DNA se spune că, în perioada 2012-2015, Cristina Calangiu, în calitate de viceprimar al Craiovei, ar fi primit șpăgi pentru a face angajări la spitalele aflate sub coordonarea primăriei: Spitalul „Filantropia“, Spitalul „Victor Babeș“ și Spitalul de Neuropsihiatrie. Am arătat deja că angajările de infirmieri și asistenți medicali se fac în baza HG nr. 286/2011. Comisia de concurs are în componența sa un președinte, doi membri și un secretar (art. 8, alin. 3). Președintele comisiei de concurs și cel al comisiei de soluționare a contestațiilor este desemnat din rândul membrilor comisiei, prin actul de constituire a comisiei, emis de conducătorul unității (art. 8, alin. 4). Comisia de concurs stabilește subiectele pentru proba scrisă art. 15, lit. c), proba practică (lit. d), realizează interviul (lit. e), notează fiecare candidat la proba scrisă și/sau practică și realizează interviul (lit. f).

Transparență pe site

Sumele vehiculate în cazul Calangiu (1.000 – 8.000 de euro) și opinia generală că sistemul este corupt ar putea duce la generalizarea că în spitalele din Craiova angajările se fac numai pe șpagă. În plus, există riscul ca oameni bine pregătiți să nu se prezinte la concurs, considerând că nu au bani de șpagă. Tocmai din această cauză, GdS lansează o provocare pentru managerii de spitale din Craiova, implicați direct în organizarea concursurilor: să publice pe site-ul instituției, în următoarele 30 de zile, angajările făcute în perioada 2012-2015. Publicitatea concursurilor ar trebui să conțină informații cum ar fi: data organizării concursului, componența comisiei de concurs, numele candidaților admiși și notele obținute de către aceștia. Aceasta ar fi o dovadă de transparență atât din partea spitalelor nominalizate în referatul DNA, cât și din partea celorlalte instituții sanitare din Craiova.
Potrivit legislației în vigoare (HG nr. 286/2011), când un spital organizează un concurs de angajare, anunțul se afișează la sediul instituției publice organizatoare și, după caz, pe site-ul instituției, cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de data organizării concursului (art. 7, alin. 1). În situația în care autoritățile sau instituțiile publice consideră necesar, acestea pot asigura publicarea anunțului și prin alte forme de publicitate suplimentare (art. 7, alin. 2). Așadar, legislația stabilește obligativitatea publicității la sediul instituției, dar este ambiguă în rest, stipulând că publicitatea pe site-ul instituției se face „după caz“. Potrivit art. 30, alin. (3), comunicarea rezultatelor la fiecare probă a concursului, inclusiv a rezultatelor finale ale concursului, se face prin menționarea punctajului final al fiecărui candidat și a sintagmei „admis“ sau „respins“, prin afișare la locul desfășurării concursului și, după caz, pe site-ul instituției.
Din verificările noastre, spitalele nu publică pe site toate etapele unui concurs. Spre exemplu, pe site-ul de la „Victor Babeș“, la secțiunea „Concursuri“, găsim trei anunțuri din 2014 referitoare la infirmieri și asistenți medicali, dar nu regăsim și rezultatele acestor concursuri. La Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova apar anunțuri inclusiv din 2010 privind organizarea unor concursuri, dar rezultatele acestora nu apar pe site. La Spitalul „Filantropia“, pe noul site apar doar anunțuri privind concursurile lansate în aprilie 2015. Pe site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova nu există secțiunea „Concursuri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS